Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Kalem kakija sorte hiratana (Sorta kakija koja ima pljosnate plodove) .
https://youtu.be/pLDUVFlOHU
https://youtu.be/pLDUVFlOHU
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Tonček je napisal/a: |
Tega se tudi jaz bojim. Kaki je kar zahteven za obrezovanje. Če lanski poganjek samo malo "prištucaš" na koncu z namenom, da bi iz njega pognalo več novih, se cel poganjek posuši. Kakijeve veje bom obrezoval postopno po letih, vsako leto eno. Ko ti iz prirezane veje iz spečih očes poženejo bohotivke (vodni poganjki), je jasno, da tam letos ne bo rodilo. Potem bom odvečne bohotivke odstranil in pustil eno ali dve. Do drugega leta se bo bohotivka razvila v normalno mlado vejo, ki bo poognala nove poganjke, ki bodo rodili. Nekoč sem na Primorskem videl možaka, ki je obrezoval kaki in je rekel, da ni problemov, ker se obraste. Mislim, da ni tako zahtevno držat krošnjo skupaj, kot je to pri breskvah, ki nerade poženejo nove poganjke iz starega lesa. Pa tudi tam so neke "finte". |
Možak iz Primorske je mel ,kar prav.Kaki se zelo lepo obraste!_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Hja, pa res ... spregledal.
Odzval sem se na tisti Batagelli-jev komentar, da se kaki lepo obraste.
Zdaj sem se spomil, da imam tri štrclje iz debla, kjer sem spomladi neuspešno cepil.
Bom tisto naslednje leto "začepil" in opazoval dogajanje. Če seveda ni že vse suho.
Tole cepljenje kakijev mi res ne gre. Še pri asimini se mi je lani nekaj prijelo ...
Odzval sem se na tisti Batagelli-jev komentar, da se kaki lepo obraste.
Zdaj sem se spomil, da imam tri štrclje iz debla, kjer sem spomladi neuspešno cepil.
Bom tisto naslednje leto "začepil" in opazoval dogajanje. Če seveda ni že vse suho.
Tole cepljenje kakijev mi res ne gre. Še pri asimini se mi je lani nekaj prijelo ...
češnca je napisal/a: |
Mišo, to je gotovo ena od azijskih sort kakija. Podoben je Fuyu. |
Ja, je azijski kaki - Diospyros kaki.
Je pa tako-imenovana "Hiratana" neka skrivnostna sorta, ki se prodaja in sadi samo pri nas, v nobeni drugi državi je ni - in bi bilo zanimivo izvedeti, od kje jo je "miso83" dobil.
Zunaj obstajajo "Hiratanekaki", "Hiratanenashi" in nekaj izpeljank zadnjega s podobnimi imeni - lahko, da je kaj od tega.
Naši "gartlčani", mislim, da jo "Hiratano" pohvalijo.
Evo kako izgledaju druga tri moja stabla kakija druge sorte (Sorta ne znam koja je ako neko zna neka napise).
https://youtu.be/pCCccJhzFDc
@češnca
Da to je Azijska sorta Hira Tanenashi inace jako ukusna, ona mi nakon branja prva sazreva.
https://youtu.be/pCCccJhzFDc
@češnca
Da to je Azijska sorta Hira Tanenashi inace jako ukusna, ona mi nakon branja prva sazreva.
muha je napisal/a: | ||
Nakapala ognjeno vodo, zložila v plastično posodico, jo tesno zaprla in po 1 tednu imam trdoužitne kakije. . AB, hvala, meni trdoužitni daleč bolj teknejo kot "marmeladni". |
Ko pride naravni čas, da se umedijo, se tudi "tretirani" zmehčajo. Žal.