Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

TegaNazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:12; skupaj popravljeno 1 krat
misoo83
Prispevkov: 174
Pridružen: Po Nov 25, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Kalem kakija sorte hiratana (Sorta kakija koja ima pljosnate plodove) Very Happy .
https://youtu.be/pLDUVFlOHU
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Tonček je napisal/a:
Tega se tudi jaz bojim. Kaki je kar zahteven za obrezovanje. Če lanski poganjek samo malo "prištucaš" na koncu z namenom, da bi iz njega pognalo več novih, se cel poganjek posuši. Kakijeve veje bom obrezoval postopno po letih, vsako leto eno. Ko ti iz prirezane veje iz spečih očes poženejo bohotivke (vodni poganjki), je jasno, da tam letos ne bo rodilo. Potem bom odvečne bohotivke odstranil in pustil eno ali dve. Do drugega leta se bo bohotivka razvila v normalno mlado vejo, ki bo poognala nove poganjke, ki bodo rodili.
Nekoč sem na Primorskem videl možaka, ki je obrezoval kaki in je rekel, da ni problemov, ker se obraste. Mislim, da ni tako zahtevno držat krošnjo skupaj, kot je to pri breskvah, ki nerade poženejo nove poganjke iz starega lesa. Pa tudi tam so neke "finte".

Možak iz Primorske je mel ,kar prav.Kaki se zelo lepo obraste!_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A če odrežeš na čep, bo spodaj odgnal nov, mlad poganjek ?
Namreč, ena spodnja veja pri mojem kakiju me "moti".
Preveč pokonci je in rodni stranski poganjki se začenjajo predaleč od debla.
Bi rad na tistem mestu vzgojil novo, ki se bo bolj položna in z lepšim obraščanjem.
češnca
Prispevkov: 465
Pridružen: Če Nov 29, 2018 1:00 am

Odgovor Napisal/-a češnca »

Mišo, to je gotovo ena od azijskih sort kakija. Podoben je Fuyu.
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

RavnoNazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:18; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hja, pa res ... spregledal.

Odzval sem se na tisti Batagelli-jev komentar, da se kaki lepo obraste.

Zdaj sem se spomil, da imam tri štrclje iz debla, kjer sem spomladi neuspešno cepil.
Bom tisto naslednje leto "začepil" in opazoval dogajanje. Če seveda ni že vse suho.
Tole cepljenje kakijev mi res ne gre. Še pri asimini se mi je lani nekaj prijelo ...
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

češnca je napisal/a:
Mišo, to je gotovo ena od azijskih sort kakija. Podoben je Fuyu.

Ja, je azijski kaki - Diospyros kaki.

Je pa tako-imenovana "Hiratana" neka skrivnostna sorta, ki se prodaja in sadi samo pri nas, v nobeni drugi državi je ni - in bi bilo zanimivo izvedeti, od kje jo je "miso83" dobil.
Zunaj obstajajo "Hiratanekaki", "Hiratanenashi" in nekaj izpeljank zadnjega s podobnimi imeni - lahko, da je kaj od tega.
Naši "gartlčani", mislim, da jo "Hiratano" pohvalijo.
misoo83
Prispevkov: 174
Pridružen: Po Nov 25, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Evo kako izgledaju druga tri moja stabla kakija druge sorte (Sorta ne znam koja je ako neko zna neka napise).

https://youtu.be/pCCccJhzFDc



@češnca
Da to je Azijska sorta Hira Tanenashi inace jako ukusna, ona mi nakon branja prva sazreva.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:
Jaz najprej zložim v plastično posodo, nakapljam ognjeno vodo okoli pecljev, zraven za ziher položim še mali pokrovček za steklenice s prej omenjeno tekočino, zaprem posodo in jo dam v vrečko ter zavežem.


Nakapala ognjeno vodo, zložila v plastično posodico, jo tesno zaprla in po 1 tednu imam trdoužitne kakije. very happy . AB, hvala, meni trdoužitni daleč bolj teknejo kot "marmeladni".


Ko pride naravni čas, da se umedijo, se tudi "tretirani" zmehčajo. Žal.
Odgovori