Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vlaganje čilijev

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Vlaganje čilijev

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Jaz jih vlagam kot papriko: prepiknem, v kisu blanširam, na tesno naložim v kozarce in zalijem z vročim kisom malo močnejšim kot za na solato, ki ga solim in sladkam. V kozarček dam še kako olupljeno zrno česna, košček lovorja in cel poper. Pokrijem in ohlajeno dam v shrambo, kjer čaka na moževo degustacijo - jaz jem samo tistega v prahu, ki ga malenkost dodajam v razne mineštre kar na krožniku._________________Živeti na podeželju je najlepše!
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Jaz oprane nabašem v kozarec, par kapljic olja, zalijem z vrelo mešanico vode in kisa (3:1, sol, sladkor), zaprem ter postavim v ogreto pečico na 90 za 15min, in jih tam "hladim" do jutra oz. toliko da se nekako ohladijo, potem pa v shrambo.
Po želji pa vmes še začimbe, katere so ti srcu Smile
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Hvala vsem za nasvete. Mislim, da bom uporabil najbolj enostavno reepturo čeprav ne dvomim, da bi bili polnjeni odlični.
vinkoz
Prispevkov: 629
Pridružen: To Jun 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

metuljc je napisal/a:
Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki

Metuljc.
Tista Italijanska receptura je podobna moji, katero sem ti opisal na ZS.
V praksi pa se stvari obnašajo čisto drugače. Ko govorimo o CHERRY BOMB chilli-TRI munutno blanširanje jim pobere SKOVILE, zato 1 min.
Marsikdo pa se poslužuje sprotne priprave, tako da res blanširajo v slanem kropu tri minute, vendar cele čilije brez reza s semeni vred. Moč jim zaradi semen ostane ravno prava in z njimi v kozarce z olivnim oljem.
Pri pripravi nato prečna rez, odstranitev semen, in mix tune ,sira, kapre in se potlači v chilli in servira.
lp. Vinkoz
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ali jih lahko vložiš v jabolčni kis? Kakor sem gledal je samo okus problem.

Lp Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:
za pripravo kisanja paprik in čilijev: najprej kuham cca 10 min kis, vodo sol in sladkor ter žličko olja. dodam še nekaj lorberja, več popra v zrnu, čebulček in nekaj strokov česna. to se kuha cca 10 min. potem to precedim in v to tekočino dam paprike ali čilije naj vrejo od 3- 5 min (več mi je vse premehko). v čiste kozarce dam nekaj novih zrn popra in lorberja, kuhane plodove polovim z zajemalko v posodo, da se malo ohladijo in jih potem maksimalno lepo zložim v kozarce, nato zalijem z tekočino kjer so se plodovi kuhali. malo počakam, da se plodovi "napijejo", potresem in dolijem ter zaprem in obložim z dekico.

olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni.
precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda

PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen
PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda

PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Še jaz pristavim svoj piskrček Smile

Jaz naredim naslednjo mešanico:

- zmes vode in kisa v razmerju 2:1 (tj. 2 dela vode in 1 del nearomatiziranega alkoholnega kisa);

- 1 strok česna na kozarec (ponavadi uporabljam ta male 3 dl kozarčke, če so večji, se količina ustrezno poveča);

- 1 lovorjev list na kozarec (glede kozarcev glej opombo zgoraj);

- nekaj zrnc koriandra - po občutku, ne zdaj cele flaške koriandra not zmetat Very Happy

- 1 čajna žlička soli/1 čajna žlička sladkorja (oboje količinsko na "moj" kozarec; glej opombo zgoraj).

Vse skupaj zavrem v loncu in pustim vreti cca 2 minuti. Nato lonec odstavim in pustim, da se mešanica nekoliko ohladi. Medtem kozarčke, ki sem jih steriliziral v pečici (~80°C), napolnim z opranimi in osušenimi ter z noževo konico prebodenimi čiliji (jaz jim pustim peclje - po eni strani le-ti delujejo kot "distančnik" med plodom in pokrovom, po drugi strani pa jih je pozneje lažje jemati iz kozarca). Prej sem vsakemu kozarcu dodal česen, lovor in koriander. Vse skupaj sedaj zalijem s prej pripravljeno mešanico kisa in vode, vzamem večji lonec, ga obložim s krpo (krpami), dam notri pripravljene kozarce, zalijem z vodo, ki naj ne sega čez pokrove kozarcev, in pustim vreti približno 10 minut. Lonec odstavim, kozarce pustim kar notri, da se ohladijo (čez noč).

To bi bilo vse Cool_________________go with your instinct to live as you want
Odgovori