Vlaganje čilijev
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Vlaganje čilijev
(Prenos iz arhiva)
Sorte čilijev - abecedni seznam
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Lestvica Scovillov - pikantnosti
Čili 2014
Čili 2013
Ćili ali paprika ali feferon ???
Glej tudi:
- Recepti s čilijem
dodal TwityPity
Mi kdo zaupa kako vlaga čilije? Moram včerajšnjo nabirko pri prijateljih spraviti za zimo.
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Lestvica Scovillov - pikantnosti
Čili 2014
Čili 2013
Ćili ali paprika ali feferon ???
Glej tudi:
- Recepti s čilijem
dodal TwityPity
Mi kdo zaupa kako vlaga čilije? Moram včerajšnjo nabirko pri prijateljih spraviti za zimo.
Jaz jih vlagam kot papriko: prepiknem, v kisu blanširam, na tesno naložim v kozarce in zalijem z vročim kisom malo močnejšim kot za na solato, ki ga solim in sladkam. V kozarček dam še kako olupljeno zrno česna, košček lovorja in cel poper. Pokrijem in ohlajeno dam v shrambo, kjer čaka na moževo degustacijo - jaz jem samo tistega v prahu, ki ga malenkost dodajam v razne mineštre kar na krožniku._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki
metuljc je napisal/a: |
Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki |
Metuljc.
Tista Italijanska receptura je podobna moji, katero sem ti opisal na ZS.
V praksi pa se stvari obnašajo čisto drugače. Ko govorimo o CHERRY BOMB chilli-TRI munutno blanširanje jim pobere SKOVILE, zato 1 min.
Marsikdo pa se poslužuje sprotne priprave, tako da res blanširajo v slanem kropu tri minute, vendar cele čilije brez reza s semeni vred. Moč jim zaradi semen ostane ravno prava in z njimi v kozarce z olivnim oljem.
Pri pripravi nato prečna rez, odstranitev semen, in mix tune ,sira, kapre in se potlači v chilli in servira.
lp. Vinkoz
voda je napisal/a: |
za pripravo kisanja paprik in čilijev: najprej kuham cca 10 min kis, vodo sol in sladkor ter žličko olja. dodam še nekaj lorberja, več popra v zrnu, čebulček in nekaj strokov česna. to se kuha cca 10 min. potem to precedim in v to tekočino dam paprike ali čilije naj vrejo od 3- 5 min (več mi je vse premehko). v čiste kozarce dam nekaj novih zrn popra in lorberja, kuhane plodove polovim z zajemalko v posodo, da se malo ohladijo in jih potem maksimalno lepo zložim v kozarce, nato zalijem z tekočino kjer so se plodovi kuhali. malo počakam, da se plodovi "napijejo", potresem in dolijem ter zaprem in obložim z dekico. olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni. precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal. |
Še jaz pristavim svoj piskrček
Jaz naredim naslednjo mešanico:
- zmes vode in kisa v razmerju 2:1 (tj. 2 dela vode in 1 del nearomatiziranega alkoholnega kisa);
- 1 strok česna na kozarec (ponavadi uporabljam ta male 3 dl kozarčke, če so večji, se količina ustrezno poveča);
- 1 lovorjev list na kozarec (glede kozarcev glej opombo zgoraj);
- nekaj zrnc koriandra - po občutku, ne zdaj cele flaške koriandra not zmetat
- 1 čajna žlička soli/1 čajna žlička sladkorja (oboje količinsko na "moj" kozarec; glej opombo zgoraj).
Vse skupaj zavrem v loncu in pustim vreti cca 2 minuti. Nato lonec odstavim in pustim, da se mešanica nekoliko ohladi. Medtem kozarčke, ki sem jih steriliziral v pečici (~80°C), napolnim z opranimi in osušenimi ter z noževo konico prebodenimi čiliji (jaz jim pustim peclje - po eni strani le-ti delujejo kot "distančnik" med plodom in pokrovom, po drugi strani pa jih je pozneje lažje jemati iz kozarca). Prej sem vsakemu kozarcu dodal česen, lovor in koriander. Vse skupaj sedaj zalijem s prej pripravljeno mešanico kisa in vode, vzamem večji lonec, ga obložim s krpo (krpami), dam notri pripravljene kozarce, zalijem z vodo, ki naj ne sega čez pokrove kozarcev, in pustim vreti približno 10 minut. Lonec odstavim, kozarce pustim kar notri, da se ohladijo (čez noč).
To bi bilo vse _________________go with your instinct to live as you want
Jaz naredim naslednjo mešanico:
- zmes vode in kisa v razmerju 2:1 (tj. 2 dela vode in 1 del nearomatiziranega alkoholnega kisa);
- 1 strok česna na kozarec (ponavadi uporabljam ta male 3 dl kozarčke, če so večji, se količina ustrezno poveča);
- 1 lovorjev list na kozarec (glede kozarcev glej opombo zgoraj);
- nekaj zrnc koriandra - po občutku, ne zdaj cele flaške koriandra not zmetat
- 1 čajna žlička soli/1 čajna žlička sladkorja (oboje količinsko na "moj" kozarec; glej opombo zgoraj).
Vse skupaj zavrem v loncu in pustim vreti cca 2 minuti. Nato lonec odstavim in pustim, da se mešanica nekoliko ohladi. Medtem kozarčke, ki sem jih steriliziral v pečici (~80°C), napolnim z opranimi in osušenimi ter z noževo konico prebodenimi čiliji (jaz jim pustim peclje - po eni strani le-ti delujejo kot "distančnik" med plodom in pokrovom, po drugi strani pa jih je pozneje lažje jemati iz kozarca). Prej sem vsakemu kozarcu dodal česen, lovor in koriander. Vse skupaj sedaj zalijem s prej pripravljeno mešanico kisa in vode, vzamem večji lonec, ga obložim s krpo (krpami), dam notri pripravljene kozarce, zalijem z vodo, ki naj ne sega čez pokrove kozarcev, in pustim vreti približno 10 minut. Lonec odstavim, kozarce pustim kar notri, da se ohladijo (čez noč).
To bi bilo vse _________________go with your instinct to live as you want