Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Panettone z drožmi
Včeraj sem obdelala točki 9. (droži osvežila zjutraj) in 10. (droži osvežila zvečer, po 12. urah)
izgled zjutraj
izgled zvečer
Na pogled ni sprememb, je pa testo vedno bolj čvrsto. Danes zjutraj se je takorekoč brez lepljenja odluščilo od sten vrča. Torej je imel Mali princ prav, ko je rekel: "Bisvto je očem prikrito". Tudi v navodilih za vzgojo droži sem zasledila, da lahko, da izgleda vse isto, a v bistvu ni, ker se spremembe dogajajo na nivoju mikro sveta...
Tiana, kako pa izgeldajo tvoje droži? Ali lahko prilepiš kakšno sliko?
A si pogleda video z navodili za mesenje testa? Toplo priporočam, ker so pomembne stvari skrite v podrobnostih, izgleda? Jaz ga bom gotovo še nekakrat pogledala....
https://www.lievitonaturale.org/dolci_panettone_facile.php
Metuljc, ko prideš, dobiš...
Danes zjutraj sem opravila točko 11., zvečer pa še točko 12. Potem bodo tudi moje droži dovolj natrenitrane (upam) za izdelavo panettona._________________naredimo svet lepši
izgled zjutraj
izgled zvečer
Na pogled ni sprememb, je pa testo vedno bolj čvrsto. Danes zjutraj se je takorekoč brez lepljenja odluščilo od sten vrča. Torej je imel Mali princ prav, ko je rekel: "Bisvto je očem prikrito". Tudi v navodilih za vzgojo droži sem zasledila, da lahko, da izgleda vse isto, a v bistvu ni, ker se spremembe dogajajo na nivoju mikro sveta...
Tiana, kako pa izgeldajo tvoje droži? Ali lahko prilepiš kakšno sliko?
A si pogleda video z navodili za mesenje testa? Toplo priporočam, ker so pomembne stvari skrite v podrobnostih, izgleda? Jaz ga bom gotovo še nekakrat pogledala....
https://www.lievitonaturale.org/dolci_panettone_facile.php
Metuljc, ko prideš, dobiš...
Danes zjutraj sem opravila točko 11., zvečer pa še točko 12. Potem bodo tudi moje droži dovolj natrenitrane (upam) za izdelavo panettona._________________naredimo svet lepši
Panetona se hladita.
Največ težav sem imela ravno pri tem zadnjem koraku, da jih obrnem na glavo. Sem uporabila veliko palčk za ražnjiče, pa niso ok, tako da priporočam kitajske palčke. Še bolje bi šlo s pletilkami, samo kaj ko jih imam čisto na drugi lokaciji.
Bom čez dan objavila kakšno sliko in še kakšen komentar.
Še link do filmčkov, ki jih je omenila brbr:
https://www.lievitonaturale.org/filmati.php
Največ težav sem imela ravno pri tem zadnjem koraku, da jih obrnem na glavo. Sem uporabila veliko palčk za ražnjiče, pa niso ok, tako da priporočam kitajske palčke. Še bolje bi šlo s pletilkami, samo kaj ko jih imam čisto na drugi lokaciji.
Bom čez dan objavila kakšno sliko in še kakšen komentar.
Še link do filmčkov, ki jih je omenila brbr:
https://www.lievitonaturale.org/filmati.php
Oooo, vidiš, vidiš, medtem, ko jaz filozofiram, ti narediš. Komaj čakam, da jih objaviš.
Kar se tiče obešanja, sem jaz pri svoji edini peki (s kvasom) uporabila "kitajske plačke". So se dobro obnesle. Sušenje je izgledalo takole:
Včeraj sem zjutraj in zvečer nahranila droži in tako obdelala še točki 11. in 12.
Danes zjutraj sem vzhajane droži prestavila v hladilnik, kjer bodo počakale nekaj dni - do peke okoli novega leta.
Izgledajo pa takole...
_________________naredimo svet lepši
Kar se tiče obešanja, sem jaz pri svoji edini peki (s kvasom) uporabila "kitajske plačke". So se dobro obnesle. Sušenje je izgledalo takole:
Včeraj sem zjutraj in zvečer nahranila droži in tako obdelala še točki 11. in 12.
Danes zjutraj sem vzhajane droži prestavila v hladilnik, kjer bodo počakale nekaj dni - do peke okoli novega leta.
Izgledajo pa takole...
_________________naredimo svet lepši
Sem obljubila, da še pokažem svoje slike in dodam kak detajl glede peke. Vse skupaj je pri meni bilo zelo improvizirano, saj mi je manjkalo nekaj ključnih sestavin, da bi nastal res fotogeničen panetone, ampak upam, da je pa vsaj okusen.
Začela sem v nedeljo, kjer sem iz navadnih droži pripravila sladki nastavek, o čemer sem pisala že nekaj postov nazaj. V ponedeljek sem ta sladki nastavek ponovno nahranila in ker mi je čez dan kar hudo narastel sem ga dala za vsak slučaj čez noč v hladilnik na hladno.
V torek sem začela mesiti testo po receptu, ki ga je objavila brbr. Nisem imela manitoba moke, ampak tole, ki je tudi tip 00 in bi naj bila za sladice. Kakšno 'moč' ima na embalaži ni zapisano, nisem pa raziskovala po spletu.
Testo sem dala na peč, kjer mu je očitno zelo ustrezalo, saj je bilo v torek zvečer tik pred tem, da pobegne in sem se zato na hitro poslovila z Zoom klepeta:
Tako sem zvečer naredila še drugo testo in dodala kandirano tropsko sadje, ker kandiranih citrusov pri nas enostavno ni bilo več za dobiti. Namesto rozin sem dala bele čokoladne kapljice:
Potem, ko je počivalo kakšno uro sem ga stresla na pult in oblikovala dva hlebčka:
Seveda nisem imela pravih modelov za peko panetona, pa tudi posode ne čisto prave. Zato sem si pomagala s peki papirjem. Dno posode sem namazala z maslom in posula z drobtinami, tako da sta po peki panetona šla takoj iz posode.
Zopet sem ju čez noč pustila na topli peči, zjutraj pa sem ju zarezala in na vrh dala maslo. Sem naredila tudi preliv, vendar sem se potem odločila, da ga ne uporabim.
Peka je šla brez problema, upam, da sta v sredi pečena. Sedaj se hladita z glavo navzdol. Tu sem imela največ problemov, palčke za ražnjiče odsvetujem, se pa dobro obnesejo kitajske palčke.
Takole obrnejna bosta čakala do večera, potem jima odstranim peki papir, ker kvari izgled, čeprav vseeno ne bosta za tekmovanje v estetiki.
O okusu pa lahko povem kaj več prihodnjič.
Začela sem v nedeljo, kjer sem iz navadnih droži pripravila sladki nastavek, o čemer sem pisala že nekaj postov nazaj. V ponedeljek sem ta sladki nastavek ponovno nahranila in ker mi je čez dan kar hudo narastel sem ga dala za vsak slučaj čez noč v hladilnik na hladno.
V torek sem začela mesiti testo po receptu, ki ga je objavila brbr. Nisem imela manitoba moke, ampak tole, ki je tudi tip 00 in bi naj bila za sladice. Kakšno 'moč' ima na embalaži ni zapisano, nisem pa raziskovala po spletu.
Testo sem dala na peč, kjer mu je očitno zelo ustrezalo, saj je bilo v torek zvečer tik pred tem, da pobegne in sem se zato na hitro poslovila z Zoom klepeta:
Tako sem zvečer naredila še drugo testo in dodala kandirano tropsko sadje, ker kandiranih citrusov pri nas enostavno ni bilo več za dobiti. Namesto rozin sem dala bele čokoladne kapljice:
Potem, ko je počivalo kakšno uro sem ga stresla na pult in oblikovala dva hlebčka:
Seveda nisem imela pravih modelov za peko panetona, pa tudi posode ne čisto prave. Zato sem si pomagala s peki papirjem. Dno posode sem namazala z maslom in posula z drobtinami, tako da sta po peki panetona šla takoj iz posode.
Zopet sem ju čez noč pustila na topli peči, zjutraj pa sem ju zarezala in na vrh dala maslo. Sem naredila tudi preliv, vendar sem se potem odločila, da ga ne uporabim.
Peka je šla brez problema, upam, da sta v sredi pečena. Sedaj se hladita z glavo navzdol. Tu sem imela največ problemov, palčke za ražnjiče odsvetujem, se pa dobro obnesejo kitajske palčke.
Takole obrnejna bosta čakala do večera, potem jima odstranim peki papir, ker kvari izgled, čeprav vseeno ne bosta za tekmovanje v estetiki.
O okusu pa lahko povem kaj več prihodnjič.
Tiana, moj velik, iskren poklon. Seveda me daje zelena zavist... Ne dvomim, da bosta dobra, če ne tudi lepa.
Kakršna že bosta, sta vredna vsega občudovanja. No, moji - tisti s kvasom, so imeli veliko napako, ker se jim je med peko zgodilo tole:
Mislim, da je bil vzrok ta, da sem jih preveć zarezala in testo ni zdržalo skupaj. Nisem pa gotova. Mogoče sem tudi preveč napolnila modele.
Nisem hotela mešat moje prve peke s tole pripravo, ker je bila delana s kvasom. Vendar slike objavljam, da te malo potolažim._________________naredimo svet lepši
Kakršna že bosta, sta vredna vsega občudovanja. No, moji - tisti s kvasom, so imeli veliko napako, ker se jim je med peko zgodilo tole:
Mislim, da je bil vzrok ta, da sem jih preveć zarezala in testo ni zdržalo skupaj. Nisem pa gotova. Mogoče sem tudi preveč napolnila modele.
Nisem hotela mešat moje prve peke s tole pripravo, ker je bila delana s kvasom. Vendar slike objavljam, da te malo potolažim._________________naredimo svet lepši