Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Panettone z drožmi
Ju že ni več.
Panetona sta glede na vso improvizacijo kar dobro uspela. Estetika ni bila njuna najbolj močna točka, se je pa okus toliko bolj izprsil.
Zgodilo se je edino to, da sta oba prav lepo vzhajala. Vsaj od zunaj sta izgledala dovolj vzhajana. Ko sem pa ju prerezala, pa je na sredini bila manjša luknja, spodnji del je bil malenkost manj rahel, kot zgornji del. Ve kdo, zakaj pride do tega?
Ooo, Tiana, lepo. Veš tile najini sicer niso lepi, a lepota/popolnost (v tem primeru izenačenost videza) je sama po sebi sila dolgočasna. Zanimivo postane, ko ima stvar ali bitje kakšno posebnost, po kateri se loči od drugih iste vrste. In najini prav gotovo imajo kup posebnosti
Zakaj je tvoj imel luknjo in spodnji del manj vzhajan, ne vem. Nimam izkušenj. Tudi čitala nisem nikjer o tem. Moja dva sta bila enakomerno luknjičasta._________________naredimo svet lepši
Zakaj je tvoj imel luknjo in spodnji del manj vzhajan, ne vem. Nimam izkušenj. Tudi čitala nisem nikjer o tem. Moja dva sta bila enakomerno luknjičasta._________________naredimo svet lepši
Zdaj pa še moje končno poročilo o prvi peki panettona z drožmi.
Kot rečeno, sem pripravljene droži (23.12.2020) hranila v hladilniku. Panettone sem hotela postreči 1.1.2021 ob poslušanju novoletnega koncerta, a se ni izšlo…
29.12.2020
Zvečer sem vzela droži iz hladilnika (v kozarcu so kar precej upadle).
Odstranila sem trdo skorjico na površini in iz sredine vzela predpisano količino droži (bile so lepo mehurčkaste). Čez noč sem jih pustila zaprte v kozarcu, da so se ogrele.
30.12.2020
OŽIVLJNJE DROŽI
Ob 6.30.uri
(točka 13) prvi nastavek.. Polovico sem pripravila z moko Manitoba, drugo polovico pa z moko "00". Oba kozarca sta vzhajala v pečici. Prvo vzhajanje je šlo bolj počasi. Namesto predvidenih 4 ur, so vzhajale 6ur.
Ob 12.34. uri
(točka 14) drugi nastavek. Med vzhajanjem obeh mok nisem opazila nobene razlike, zato sem v nadaljevanju oba nastavka združila. To pot je šlo vse v redu. Droži so se potrojile v pričakovanih 4 urah.
Ob 17.00. uri
(točka 15) tretji nastavek. Ker nisem imela dovolj velikega kozarca za vso količino, sem droži prestavila v stekleno posodo s pokrovom, ki pa ni tesnil... Droži niso vzhajale, oziroma so vzhajale zelooo počasi. Na površini se je naredila skorja. Pustila sem jih vzhajati čez noč, a zjutraj ni bilo nič bolje...
Pripravila sem tudi aromatično zmes (akacijin med, naribano svežo lupinico domače limone, zmlete posušene lupinice domačih mandarin in ½ stroka vanilije)
31.12.2020
Ob 7.50. uri
(ponovitev točke 15) četrti nastavek: odstranila sem trdo skorjo s površine, vzela predpisano količino mokrih droži in še enkrat zamesila tretjo osvežitev. Droži sem razdelila in dala vzhajat v dva kozarca, ki sem jih dobro zaprla. Tokrat je šlo vse kot treba. Droži so lepo vzhajale.
Tako sem končno lahko začela pripravljati testo...
PRVO TESTO
Ob12.27 uri – (točka 16) V mešalno posodo sem stresla presejano moko (Manitoba). Med počasnim mešanjem ( hitrost 1) sem vanjo po kosmih dodala vzhajane droži.
Vse tekoče sestavine, razen masla sem zmešala v homogeno zmes in jih moki počasi (po žlicah) dodajala. To je precej zamudno delo. Od začetka se mešalni kavelj vrti bolj v prazno, ker se zmes še ne sprijemlje. Tekočino sem dodajala res zelo počasi. Končno je nastalo lepo homogeno, mehko testo. Šele takrat sem mu počasi začela dodajati zmehčano maslo (po kosmih). Tudi maslo se mora povsem vpiti v testo. Cel postopek mešanja je pri meni trajal eno uro (do 13.25). Na koncu je bilo testo svilnato, gladko, zelo čvrsto ali hkrati raztegljivo, da sem ga kar težko prestavila v posodo za vzhajanje, ker se je kar vleklo za lopatko, kot kakšen žvečilni gumi.
Ob 13.36.uri
testo sem prestavila v malo naoljeno posodo in jo hermetično zaprla. Testo naj bi se v dvanajstih urah potrojilo. Vzhajalo naj bi v pečici na cca 27°C. Ker pa je bila naša pečica ta čas zasedena s silvestrsko večerjo, je testo prvih nekaj ur vzhajalo na sobni temperaturi in se v petih urah dvignilo za veličastnih 5mm.
Ob cca 20.uri
sem ga prestavila v pečico s prižgano lučko. Tu je potem začelo lepo vzhajati, a sem ga morala ob 23.uri ponovno prestaviti ven, ker sem morala speči kruh... Posodo s testom sem dobro zavila v odejo in ga postavila na mizo, kjer je na sobni temperaturi še naprej lepo vzhajalo.
1.1.2021
Ob 1.uri
je testu manjkalo še kakšne dva centimetra do končnega volumna. Ker je bilo pozno, sem se odločila, da ga pustim vzhajati na sobni temperaturi, zavitega v odejo, čez noč.
Ob 5.30. uri
Testo je močno narastlo in začelo lesti izpod pokrova posode.
Ob 6.07 uri
DRUGO TESTO
(točka 17) V posodo sem prekucnila prvo testo. Ker je bila vzhajalna posoda malo naoljena, je testo lepo zdrsnilo iz nje. Testu sem potem med mešanjem postopoma dodajala moko, sladkor, tekoče sestavine, sol in mesila dokler ni bilo testo homogeno, gladko. Šele potem sem po kosmih dodala maslo. Čisto na koncu sem hitrost mešalca s hitrosti 1 znižala na minimalno možno hitrost in počasi dodala še kandirano sadje (pomaranče in limone) in rozine. Priprava je ponovno trajala cca 1 uro in bila gotova ob 7.uri.
Testo je potem eno uro počivalo v pečici (lučka).
Ob 8.00. uri
(točka 1 Na dobro namaščeno površino sem stresla testo, ki je bilo precej lepljivo, a vseeno kompaktno. Z namaščenimi rokami sem ga nekajkrat dvignila in prepognila na polovico, potem z lopatko razdelila na dva dela. Vsak del s krožnimi gibi oblikovala v kroglo s čim bolj gladko površino in ju prestavila v papirnata modela.
Ob 8.14. uri
Začetek vzhajanja panettonov v pečici (cca 27°C)
Ob 13.00. uri
Po petih urah sta panettona narastla malo pod vrh modela. Prestavila sem ju na pult, kjer sta bila deležna končne obdelave: z britvico sem plitko prerezala membrano, ki se je naredila na površini, jo na rahlo potegnila proti robu. Na razgaljeno testo sem položila koščke masla in kožico previdno potegnila nazaj in z njo prekrila maslo. Medtem se je pečica ogrela na 170°C.
Ob 13.54. uri
(točka 19) Začetek peke. Pri peki sem uporabila termometer. Da se je sredica ogrela na predpisanih 94°C., je trajalo eno uro.
Panettona sem na dnu prebodla s kitajskimi palčkami in obešena na glavo dala hladit.
Danes 02.01.2021 (en dan zamude) smo končno lahko poskusili tale naš panettone. Neskromno priznam, da je več kot odličen, tako okus, kot mehkoba. Vsekakor vreden vsake minute porabljenega časa in vloženega truda... Edina napaka je, da en dan zamuja... A to je šola za naslednjič - vedno bom v pripravi prištela še kakšen dan več, ker nikoli ne veš...
Tudi testo bom mesila na moj način – tekočim sestavinam bom počasi dodajala moko in ne tekočino moki. Tako delam pri poticah in krofih. Se mi zdi bolje, ker se sestavine hitreje, predvsem pa lažje povežejo v homogeno testo.
To je to. Vsem, ki ste se prebili do konca tega poročila, čestitam. Če bi lahko, bi vam z veseljem postregla z kakšnim kosom tegale mojega Tončka…_________________naredimo svet lepši
Kot rečeno, sem pripravljene droži (23.12.2020) hranila v hladilniku. Panettone sem hotela postreči 1.1.2021 ob poslušanju novoletnega koncerta, a se ni izšlo…
29.12.2020
Zvečer sem vzela droži iz hladilnika (v kozarcu so kar precej upadle).
Odstranila sem trdo skorjico na površini in iz sredine vzela predpisano količino droži (bile so lepo mehurčkaste). Čez noč sem jih pustila zaprte v kozarcu, da so se ogrele.
30.12.2020
OŽIVLJNJE DROŽI
Ob 6.30.uri
(točka 13) prvi nastavek.. Polovico sem pripravila z moko Manitoba, drugo polovico pa z moko "00". Oba kozarca sta vzhajala v pečici. Prvo vzhajanje je šlo bolj počasi. Namesto predvidenih 4 ur, so vzhajale 6ur.
Ob 12.34. uri
(točka 14) drugi nastavek. Med vzhajanjem obeh mok nisem opazila nobene razlike, zato sem v nadaljevanju oba nastavka združila. To pot je šlo vse v redu. Droži so se potrojile v pričakovanih 4 urah.
Ob 17.00. uri
(točka 15) tretji nastavek. Ker nisem imela dovolj velikega kozarca za vso količino, sem droži prestavila v stekleno posodo s pokrovom, ki pa ni tesnil... Droži niso vzhajale, oziroma so vzhajale zelooo počasi. Na površini se je naredila skorja. Pustila sem jih vzhajati čez noč, a zjutraj ni bilo nič bolje...
Pripravila sem tudi aromatično zmes (akacijin med, naribano svežo lupinico domače limone, zmlete posušene lupinice domačih mandarin in ½ stroka vanilije)
31.12.2020
Ob 7.50. uri
(ponovitev točke 15) četrti nastavek: odstranila sem trdo skorjo s površine, vzela predpisano količino mokrih droži in še enkrat zamesila tretjo osvežitev. Droži sem razdelila in dala vzhajat v dva kozarca, ki sem jih dobro zaprla. Tokrat je šlo vse kot treba. Droži so lepo vzhajale.
Tako sem končno lahko začela pripravljati testo...
PRVO TESTO
Ob12.27 uri – (točka 16) V mešalno posodo sem stresla presejano moko (Manitoba). Med počasnim mešanjem ( hitrost 1) sem vanjo po kosmih dodala vzhajane droži.
Vse tekoče sestavine, razen masla sem zmešala v homogeno zmes in jih moki počasi (po žlicah) dodajala. To je precej zamudno delo. Od začetka se mešalni kavelj vrti bolj v prazno, ker se zmes še ne sprijemlje. Tekočino sem dodajala res zelo počasi. Končno je nastalo lepo homogeno, mehko testo. Šele takrat sem mu počasi začela dodajati zmehčano maslo (po kosmih). Tudi maslo se mora povsem vpiti v testo. Cel postopek mešanja je pri meni trajal eno uro (do 13.25). Na koncu je bilo testo svilnato, gladko, zelo čvrsto ali hkrati raztegljivo, da sem ga kar težko prestavila v posodo za vzhajanje, ker se je kar vleklo za lopatko, kot kakšen žvečilni gumi.
Ob 13.36.uri
testo sem prestavila v malo naoljeno posodo in jo hermetično zaprla. Testo naj bi se v dvanajstih urah potrojilo. Vzhajalo naj bi v pečici na cca 27°C. Ker pa je bila naša pečica ta čas zasedena s silvestrsko večerjo, je testo prvih nekaj ur vzhajalo na sobni temperaturi in se v petih urah dvignilo za veličastnih 5mm.
Ob cca 20.uri
sem ga prestavila v pečico s prižgano lučko. Tu je potem začelo lepo vzhajati, a sem ga morala ob 23.uri ponovno prestaviti ven, ker sem morala speči kruh... Posodo s testom sem dobro zavila v odejo in ga postavila na mizo, kjer je na sobni temperaturi še naprej lepo vzhajalo.
1.1.2021
Ob 1.uri
je testu manjkalo še kakšne dva centimetra do končnega volumna. Ker je bilo pozno, sem se odločila, da ga pustim vzhajati na sobni temperaturi, zavitega v odejo, čez noč.
Ob 5.30. uri
Testo je močno narastlo in začelo lesti izpod pokrova posode.
Ob 6.07 uri
DRUGO TESTO
(točka 17) V posodo sem prekucnila prvo testo. Ker je bila vzhajalna posoda malo naoljena, je testo lepo zdrsnilo iz nje. Testu sem potem med mešanjem postopoma dodajala moko, sladkor, tekoče sestavine, sol in mesila dokler ni bilo testo homogeno, gladko. Šele potem sem po kosmih dodala maslo. Čisto na koncu sem hitrost mešalca s hitrosti 1 znižala na minimalno možno hitrost in počasi dodala še kandirano sadje (pomaranče in limone) in rozine. Priprava je ponovno trajala cca 1 uro in bila gotova ob 7.uri.
Testo je potem eno uro počivalo v pečici (lučka).
Ob 8.00. uri
(točka 1 Na dobro namaščeno površino sem stresla testo, ki je bilo precej lepljivo, a vseeno kompaktno. Z namaščenimi rokami sem ga nekajkrat dvignila in prepognila na polovico, potem z lopatko razdelila na dva dela. Vsak del s krožnimi gibi oblikovala v kroglo s čim bolj gladko površino in ju prestavila v papirnata modela.
Ob 8.14. uri
Začetek vzhajanja panettonov v pečici (cca 27°C)
Ob 13.00. uri
Po petih urah sta panettona narastla malo pod vrh modela. Prestavila sem ju na pult, kjer sta bila deležna končne obdelave: z britvico sem plitko prerezala membrano, ki se je naredila na površini, jo na rahlo potegnila proti robu. Na razgaljeno testo sem položila koščke masla in kožico previdno potegnila nazaj in z njo prekrila maslo. Medtem se je pečica ogrela na 170°C.
Ob 13.54. uri
(točka 19) Začetek peke. Pri peki sem uporabila termometer. Da se je sredica ogrela na predpisanih 94°C., je trajalo eno uro.
Panettona sem na dnu prebodla s kitajskimi palčkami in obešena na glavo dala hladit.
Danes 02.01.2021 (en dan zamude) smo končno lahko poskusili tale naš panettone. Neskromno priznam, da je več kot odličen, tako okus, kot mehkoba. Vsekakor vreden vsake minute porabljenega časa in vloženega truda... Edina napaka je, da en dan zamuja... A to je šola za naslednjič - vedno bom v pripravi prištela še kakšen dan več, ker nikoli ne veš...
Tudi testo bom mesila na moj način – tekočim sestavinam bom počasi dodajala moko in ne tekočino moki. Tako delam pri poticah in krofih. Se mi zdi bolje, ker se sestavine hitreje, predvsem pa lažje povežejo v homogeno testo.
To je to. Vsem, ki ste se prebili do konca tega poročila, čestitam. Če bi lahko, bi vam z veseljem postregla z kakšnim kosom tegale mojega Tončka…_________________naredimo svet lepši
Videti je lep, verjamem, da je dober, tebi pa vse čestitke za vztrajnost. Saj, naslednjič ti lahko kakšen Gartlc zoom (le udeležiti se ga moraš) pomaga k temu, da ne boš zvečer prehitro zaspana in boš dočakala pravo mero vzhajanega testa).
Vsekakor sem se jaz lažje prebila do konca zapisa kot ti do panetona.
In, res upam, da ste danes na zamik podoživeli včerajšnji koncert ob čaju in panetonu. No, tudi s kozarcem penine bi šlo, nedvomno.
Vsekakor sem se jaz lažje prebila do konca zapisa kot ti do panetona.
In, res upam, da ste danes na zamik podoživeli včerajšnji koncert ob čaju in panetonu. No, tudi s kozarcem penine bi šlo, nedvomno.