JABOLČNI KIS
-
- Prispevkov: 38
- Pridružen: To Maj 31, 2016 2:00 am
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Po navadi dodam kozarec starega kisa. Enkrat sem dodala star klobuk in je potonil, zato sem ga raje odstranila... Ali je bilo prav ali ne, ne vem.
Eni pravijo, da ni nič hudega, če klobuk med nastajanjem kisa potone, spet drugi, da je potopljen klobuk potrebno čimprej odtraniti sicer se kis razkisa. To se je zgodilo tudi pri meni, ko ga enkrat nisem odstranila._________________naredimo svet lepši
Eni pravijo, da ni nič hudega, če klobuk med nastajanjem kisa potone, spet drugi, da je potopljen klobuk potrebno čimprej odtraniti sicer se kis razkisa. To se je zgodilo tudi pri meni, ko ga enkrat nisem odstranila._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 38
- Pridružen: To Maj 31, 2016 2:00 am
Ja imaš prav, raje bom dodal malo starega kisa, kot da tvegam. Po štirih mesecih sem pretočil in odstranil mreno, zdej pa upam da bo naredil debel klobuk.
Kako pa je s shranjevanjem kisa po enem letu? Odstraniti klobuk ali ne ?
Ali mora biti res neprodušno zaprt (steklen balon, gumast čep) ali pa bolj ohlapno (steklen balon, zaprt s spužvo da diha, oziroma inox sod, pokrit s protiprašnim pokrovom) ?
Kako pa je s shranjevanjem kisa po enem letu? Odstraniti klobuk ali ne ?
Ali mora biti res neprodušno zaprt (steklen balon, gumast čep) ali pa bolj ohlapno (steklen balon, zaprt s spužvo da diha, oziroma inox sod, pokrit s protiprašnim pokrovom) ?
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Po navodilih, ki se jih držim, je potrebno po enem letu klobuk odstraniti, kis pretočiti in neprodušno zapreti. Jaz ga pretočim v 5 litrske steklene pletenke ali pa v litrske steklenice. Tudi pod takimi pogoji se klobuk še vedno ustvarja, vendar bistveno manj. Po mojih izkušnjah se kis skoraj stabilizira v treh letih._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Pri meni se vedno najprej odvije alkoholno vrenje (brez dostopa zraka) cca 3 tedne. Potem tekočino pretočim v steklene kozarce (cca 4-5L), ki jih prekrijem z robcem. Takrat včasih dodam star kis, a ni potrebno. Ocetno vrenje steče tudi brez tega dodatka... Od začetka se na površini napravi le bela mrena, ki kasneje preraste v klobuk. Nastajajoči kis potem na vsake 3 mesece, pretočim/prezračim, odstranim usedlino in površinsko mreno/klobuk._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 38
- Pridružen: To Maj 31, 2016 2:00 am
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Osebno se plastike izogibam, če le lahko. Še posebej pri kisu se mi zdi (seveda je to moje osebno razmišljanje, brez konkretnih dokazov), da se mogoče iz plastike kaj izluži v kis. Zato zanj uporabljam izključno steklo.
Tudi meni se zgodi, da kakšna steklenica ni do vrha polna. Tu se na površini vedno naredi klobuk. Tak kis porabim najprej.
Ne vem zakaj se ne javijo tudi drugi, ki že leta delajo kis... Kot se spomnim, so pravili, da ga imajo skoz v enem sodu, ga nič ne pretakajo, skratka pol toliko si ne dajo opraviti z njim kot jaz, pa ni z njihovim kisom nič narobe...
Jaz, namreč,nisem noben strokovnjak na tem področju, tudi "kilometrine" imam bolj malo in nisem najboljši naslov za podajanje nasvetov
_________________naredimo svet lepši
Tudi meni se zgodi, da kakšna steklenica ni do vrha polna. Tu se na površini vedno naredi klobuk. Tak kis porabim najprej.
Ne vem zakaj se ne javijo tudi drugi, ki že leta delajo kis... Kot se spomnim, so pravili, da ga imajo skoz v enem sodu, ga nič ne pretakajo, skratka pol toliko si ne dajo opraviti z njim kot jaz, pa ni z njihovim kisom nič narobe...
Jaz, namreč,nisem noben strokovnjak na tem področju, tudi "kilometrine" imam bolj malo in nisem najboljši naslov za podajanje nasvetov
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)