Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
Jože
Prispevkov: 38
Pridružen: To Maj 31, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Jože »

Za pospešitev kisanja sem zasledil dve metodi: da se doda malo starega kisa iz preteklih let ali pa da se prenese želatinasti klobuk iz starega kisa kdor ga ima. Če se prenese klobuk, kako to narediti da ta ne potone. Ali je dovolj le košček klobuka? Ima kdo izkušnje s tem ?
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Po navadi dodam kozarec starega kisa. Enkrat sem dodala star klobuk in je potonil, zato sem ga raje odstranila... Ali je bilo prav ali ne, ne vem.

Eni pravijo, da ni nič hudega, če klobuk med nastajanjem kisa potone, spet drugi, da je potopljen klobuk potrebno čimprej odtraniti sicer se kis razkisa. To se je zgodilo tudi pri meni, ko ga enkrat nisem odstranila._________________naredimo svet lepši
Jože
Prispevkov: 38
Pridružen: To Maj 31, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Jože »

Ja imaš prav, raje bom dodal malo starega kisa, kot da tvegam. Po štirih mesecih sem pretočil in odstranil mreno, zdej pa upam da bo naredil debel klobuk.

Kako pa je s shranjevanjem kisa po enem letu? Odstraniti klobuk ali ne ?
Ali mora biti res neprodušno zaprt (steklen balon, gumast čep) ali pa bolj ohlapno (steklen balon, zaprt s spužvo da diha, oziroma inox sod, pokrit s protiprašnim pokrovom) ?
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Po navodilih, ki se jih držim, je potrebno po enem letu klobuk odstraniti, kis pretočiti in neprodušno zapreti. Jaz ga pretočim v 5 litrske steklene pletenke ali pa v litrske steklenice. Tudi pod takimi pogoji se klobuk še vedno ustvarja, vendar bistveno manj. Po mojih izkušnjah se kis skoraj stabilizira v treh letih._________________naredimo svet lepši
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Ravno sem čital o pripravi kisa. Važno je, da se fermentacija konča, to se pravi sladkor v alkohol, šele nato se lahko doda star kis, če ga dodamo prej ustavimo fermetacijo in bo kis blažji.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri meni se vedno najprej odvije alkoholno vrenje (brez dostopa zraka) cca 3 tedne. Potem tekočino pretočim v steklene kozarce (cca 4-5L), ki jih prekrijem z robcem. Takrat včasih dodam star kis, a ni potrebno. Ocetno vrenje steče tudi brez tega dodatka... Od začetka se na površini napravi le bela mrena, ki kasneje preraste v klobuk. Nastajajoči kis potem na vsake 3 mesece, pretočim/prezračim, odstranim usedlino in površinsko mreno/klobuk._________________naredimo svet lepši
Jože
Prispevkov: 38
Pridružen: To Maj 31, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Jože »

Kaj menite, če bi mlad kis po enem letu pretočil in shranil v polietilen zelen sodček, ki se dobi v zadrugi. Tam kjer je odprtina za vrelno veho bi dal priložen čep, tako da bo neprodušno zaprto.
Ali bo kaj narobe če bo kisa v sodu le do polovice ?
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Osebno se plastike izogibam, če le lahko. Še posebej pri kisu se mi zdi (seveda je to moje osebno razmišljanje, brez konkretnih dokazov), da se mogoče iz plastike kaj izluži v kis. Zato zanj uporabljam izključno steklo.

Tudi meni se zgodi, da kakšna steklenica ni do vrha polna. Tu se na površini vedno naredi klobuk. Tak kis porabim najprej.

Ne vem zakaj se ne javijo tudi drugi, ki že leta delajo kis... Kot se spomnim, so pravili, da ga imajo skoz v enem sodu, ga nič ne pretakajo, skratka pol toliko si ne dajo opraviti z njim kot jaz, pa ni z njihovim kisom nič narobe...

Jaz, namreč,nisem noben strokovnjak na tem področju, tudi "kilometrine" imam bolj malo in nisem najboljši naslov za podajanje nasvetov Embarassed_________________naredimo svet lepši
zlatko83
Prispevkov: 7
Pridružen: Če Avg 18, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zlatko83 »

Lani sem prvič naredil kis. Je kar dobro uspel. Pomladi je šel v RF cisterno, prekrito samo z gazo. Se kar dobro drži, edino izgublja kislost. Je morda bolje, da ga hranim v zaprtih steklenicah?
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pravijo, da je potrebno kis po enem letu pretočiti in shraniti v zaprtih posodah/stekelnicah._________________naredimo svet lepši
Odgovori