Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Panettone z drožmi
Brbr, čudovita sta!!! Ne dvomim, da ju ne bo kmalu zmanjkalo.
Prav hvala ti, da si se tega lotila, ker si vzpodbudila še mene k peki. Jaz sem že preverjala, kje kupiti modelčke za naslednjič, da bom imela tudi lepe panetone in ne samo okusne.
Moje mnenje je, da se splača vsaj enkrat na leto lotiti tega, ker je vredno vsake minute, ki jo vložiš.
Prav hvala ti, da si se tega lotila, ker si vzpodbudila še mene k peki. Jaz sem že preverjala, kje kupiti modelčke za naslednjič, da bom imela tudi lepe panetone in ne samo okusne.
Moje mnenje je, da se splača vsaj enkrat na leto lotiti tega, ker je vredno vsake minute, ki jo vložiš.
Hvala vsem za pohvale. Tudi vsi poskuševalci so pohvalili tako izgled kot okus in teksturo. Ostala je še polovica Tončka. Tako je g.Brbr v nadaljnje odredil izdajo na recept in v lekarniških dozah, ker mora kura jemanja trajati čimdlje, da terapija zaleže do naslednjega božiča.
Tiana, kot je zapisala Metuljc, trgovina Peki je zelo dobro založena z raznimi slaščičarskimi/kuharskimi pripomočki. Modele je šel g.Brbr kupit malo pred novim letom. Dobil je zadnjih 6kosov. Seveda bodo zalogo obnovili. Po navadi imajo tudi več velikosti. verjetno pa je pametno iti večkrat pogledat in kupit "na zalogo" in ne čakat na zadnji trenutek. Tokrat sem imela srečo...
Jaz bom panettone gotovo še pripravljala. Bom pa naredila nekaj sprememb:
1. Droži ne bom posebej pripravljala ampak bom uporabila tiste, ki jih imam za pripravo kruha. Bom pa pri pripravili prve ostvežitve droži uporabila vodo, v kateri je bila namočena jabolčna lupina. Mislim, da bo to prispevalo k aromi...
2. Testo bom meslila na "moj način", ki ga uporabljam pri mesenju testa za potico/krofe itd. Vse tekoče sestavine (razen masla, ker pravijo, da ga moramo dodati zadnjega, ker drugače zavira razvoj testa) bom dobro premešala, postopoma dodala droži in potem po žlicah dodajala moko. Najprej mešam z metlico za stepanje smetane. Ko je masa že gostejša, uporabim K nastavek in nazadnje kavelj za mesenje testa. na ta način se vse sestavine hitreje in lažje povežejo v homogeno maso.
Naštudirati moram tudi, kako se pripravi panettone, ki v sebi skriva kremasto čokolado. Sprav sem mislila, da pač testu dodaš čoščke čokolade, ki se med peko stopijo... Vendar se potem čokolada ohladi in tudi strdi, a ne. kako pa narediš, da je tudi v hladnem stanju kremasta? Ima kdo kakšno idejo..
_________________naredimo svet lepši
Tiana, kot je zapisala Metuljc, trgovina Peki je zelo dobro založena z raznimi slaščičarskimi/kuharskimi pripomočki. Modele je šel g.Brbr kupit malo pred novim letom. Dobil je zadnjih 6kosov. Seveda bodo zalogo obnovili. Po navadi imajo tudi več velikosti. verjetno pa je pametno iti večkrat pogledat in kupit "na zalogo" in ne čakat na zadnji trenutek. Tokrat sem imela srečo...
Jaz bom panettone gotovo še pripravljala. Bom pa naredila nekaj sprememb:
1. Droži ne bom posebej pripravljala ampak bom uporabila tiste, ki jih imam za pripravo kruha. Bom pa pri pripravili prve ostvežitve droži uporabila vodo, v kateri je bila namočena jabolčna lupina. Mislim, da bo to prispevalo k aromi...
2. Testo bom meslila na "moj način", ki ga uporabljam pri mesenju testa za potico/krofe itd. Vse tekoče sestavine (razen masla, ker pravijo, da ga moramo dodati zadnjega, ker drugače zavira razvoj testa) bom dobro premešala, postopoma dodala droži in potem po žlicah dodajala moko. Najprej mešam z metlico za stepanje smetane. Ko je masa že gostejša, uporabim K nastavek in nazadnje kavelj za mesenje testa. na ta način se vse sestavine hitreje in lažje povežejo v homogeno maso.
Naštudirati moram tudi, kako se pripravi panettone, ki v sebi skriva kremasto čokolado. Sprav sem mislila, da pač testu dodaš čoščke čokolade, ki se med peko stopijo... Vendar se potem čokolada ohladi in tudi strdi, a ne. kako pa narediš, da je tudi v hladnem stanju kremasta? Ima kdo kakšno idejo..
_________________naredimo svet lepši
Tole moram povedat.
Ko sem izdelovala droži z vodo, v katero sem namočila jabolčne lupine, sem pri vsakem hranjenju morala pol količine odstraniti. Vse te ostanke sem shranjevala v kozarcu, v hladilniku. Nabralo se jih je za dva kozarca.
To maso droži sem potem počasi dodajala zrelim drožem (hranim v posebnem kozarcu), pri pripravi kruha. No, danes pa sem se odločila in sem ostanke, ki so nastajali pred več kot mesecem dni (mislim, da sem začela cca 13.decembra) preložila k zrelim drožem. Presenečena sem ugotovila, da še po tolikem času dišijo kot, da bi ravnokar olupila jabolko. Še to: teh droži nisem v vsem tem času nič dohranjevala ali kako drugače negovala, pa prav nič ne dišijo po kislem ali acetonu... Res sem presenečena._________________naredimo svet lepši
Ko sem izdelovala droži z vodo, v katero sem namočila jabolčne lupine, sem pri vsakem hranjenju morala pol količine odstraniti. Vse te ostanke sem shranjevala v kozarcu, v hladilniku. Nabralo se jih je za dva kozarca.
To maso droži sem potem počasi dodajala zrelim drožem (hranim v posebnem kozarcu), pri pripravi kruha. No, danes pa sem se odločila in sem ostanke, ki so nastajali pred več kot mesecem dni (mislim, da sem začela cca 13.decembra) preložila k zrelim drožem. Presenečena sem ugotovila, da še po tolikem času dišijo kot, da bi ravnokar olupila jabolko. Še to: teh droži nisem v vsem tem času nič dohranjevala ali kako drugače negovala, pa prav nič ne dišijo po kislem ali acetonu... Res sem presenečena._________________naredimo svet lepši
Brbr, globok poklon! Že brala sem dolgo, kaj šele, da bi to jaz počela! Nisem take vrste človek, kaj čem ... Sem pa prepričana, da je bil božanski . Si si ga res zaslužila!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Letos mi bo peka panetona drugačen izziv kot lani. Ne delam od doma, sredi tedna me najbrž niti ne bo doma vsaj en dan. Zato bo tole logistično kar zanimivo, ali mi uspe izpeljat.
Imam pa letos vse potrebne sestavine, tudi pletilke sem letos pripravila za ohlajanje in kupila modelčke.
Bo še katera druga poskusila letos s peko?
Imam pa letos vse potrebne sestavine, tudi pletilke sem letos pripravila za ohlajanje in kupila modelčke.
Bo še katera druga poskusila letos s peko?