Japonska nazobčanka – šitake (Lentinula edodes)

Odgovori
sasosvetec

Odgovor Napisal/-a sasosvetec »

Naš šotorček, kjer zlagamo stebričke po predhodnem 2 dnevnem namakanju v vodi. Postopek ponavljamo vsakih 8 tednov.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ko omenjaš namakanje - to pomeni, da uporabljaš les, ki je že en čas ležal ali pa vendarle samo sveže sekanega, le da ga še dodatno namočiš?
sasosvetec

Z popolno potopitvijo stebričkov v hladno vodo za 24 ur "prisiliš" šitake, da začnejo izraščati. Ko gobe pobereš, pustiš pri miru vsaj 8 tednov, nakar lahko zopet namočiš in imaš spet gobe. Jaz za ta namen uporabim ibc kontejner z izrezanim vrhom, ter deževnico.
sasosvetec

Za gojenje na stebričkih se vedno uporabi sveže požagan les v dobi mirovanja dreves.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, nekaj pa je končno spet pognalo. Sicer zaenkrat bolj za vzorec, pa vseeno ...
Najbolj zanimivo mi je, da je ena gobica pognala tudi iz spodnjega debla, ki je jesenovo ( ostalo je bukovina ).
Sem tisti jesen že čisto odpisal in ga dal na tla pod ostale, včeraj sem pa opazil, da je "rodil".

.
ahonen

Odgovor Napisal/-a ahonen »

Pozdravljeni,

ve kdo kje dobiti micelije šitak na lesenih čepkih?
Sem klical v Kalio in so mi povedali da jih nima noben njihov vrtni center na zalogi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

goba.eu ?

https://www.goba.eu/ponudba/gojenje-gob/micelj-za-gojenje-gob/micelj-na-lesenih-cepkih/sitake/

(to je ta dobavitelj, čigar robo je običajno imela Kalia)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lastnik podjetja je Andrej Gregori. Pred leti se je pojavljal in svetoval tudi na forumih.Če se ne motim, je nekaj naših članov že sodelovalo z njim. Tinko, Kravzlj? Moj vtis je bil, da je soliden.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pri njemu nabavljam. Le do reišija mi ne uspe priti.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Andrej Gregori ni kar nek prodajalec micelijev, je vse kaj več. En članek o njem, za pokušino.

Že od mladih nog je živel z živimi bitji, njegov oče je biolog in čebelar, sam je študiral in diplomiral na Oddelku za agronomijo z delom o virusih v samoniklih in gojenih gobah, doktoriral je na področju biotehnologije, predava na BF, ….skratka, živi med in z glivami.
Sama se ga spomnim še kot otroka, ko smo bili pri njih doma v Podkorenu. To sicer ni pomemben podatek, ampak, mi je pa omemba njega zbudila spomine.
Odgovori