Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
Jaz sem se tudi letos lotil ponovne izdelave posipa. Vendar sem ga občutno preveč namočil. Tudi kanto sem napolnil do vrha, zato mi je naslednji dan tekočina udarila ven in je kar lepo nateklo po tleh. Potem sem jo šel na roke ožemat in sem nato še enkrat napolnil kanto, vmes sem posipal tudi tanke plasti komposta. Tokrat sem napolnil do kakih 3 cm pod robom kante. Tako sem ožel okrog 2 do 3L vode. Sicer mislim, da je še vedno malo premoker, zato bi najraje primešal še nekaj suhe listavke ali otrobov. Je lahko kaj narobe, če takole prekinjam proces?
Kot popolni laik (da me kak profesionalist ne fenta) se mi nekako zdi, da se tega ne počne. Ok, mogoče na začetku, da "popraviš", kar se popravit da, potem pa pustiš, da zadeva spelje. Ker v osnovi je cel štos v tem, da ta mikro-makro poteka v anaerobnem stanju (se pravi brez oz. vsaj na začetku z minimalno prisotnostjo kisika). Sicer se ti utegnejo "zarediti" razne plesni...
Tudi s tem sem se že srečal, zato je tudi pomembno, da je kanta čimbolj napolnjena in s tem začetnega kisika čimmanj (al kompliciram)
S tem dosežeš, da "mikroti" prevladajo hitreje in začnejo svoj divji ples _________________go with your instinct to live as you want
Tudi s tem sem se že srečal, zato je tudi pomembno, da je kanta čimbolj napolnjena in s tem začetnega kisika čimmanj (al kompliciram)
S tem dosežeš, da "mikroti" prevladajo hitreje in začnejo svoj divji ples _________________go with your instinct to live as you want
En ostanek mešanice sem dal v plastično posodico, ki pa verjetno ne tesni najbolje. Po dobrih dveh tednih je zadeva precej smrdela, po gnilem. Zato sem sem bal, da bo enako tudi z bokashijem, ki ga imam v hoboku, ki je po moje tudi bil premoker. Ampak sem ga na rahlo odprl, pa je lepo zadišalo, tako ga bom pustil zaprtega še 10 dni. Potem pa posušim.
Samo še komentar h " kukanju" v hobuk:
Nikakor ni priporočljivo odpirati hermetično zaprte posode pred koncem postopka. Imam svojo izkušnjo. Delala sem bokaši iz bakterij, nalovljenih v našem naravnem okolju (pripravil in v tekočino nalovil jih je zuf). Ko sem po nekaj tednih "pokukala" v hobuk , je izgledalo in dišalo enako, kot iz kupljenega EM. Ampak, ko sem ga še par tednov kasneje dokončno odprla, da bi ga porabila, je bilo povrhu 2 cm plesni! Večinoma sicer bele, a kar nekaj že črne. Tistih par minut zraka je bilo očitno dovolj za vstop ali zbujanje neželenih bakterij.
Nikakor ni priporočljivo odpirati hermetično zaprte posode pred koncem postopka. Imam svojo izkušnjo. Delala sem bokaši iz bakterij, nalovljenih v našem naravnem okolju (pripravil in v tekočino nalovil jih je zuf). Ko sem po nekaj tednih "pokukala" v hobuk , je izgledalo in dišalo enako, kot iz kupljenega EM. Ampak, ko sem ga še par tednov kasneje dokončno odprla, da bi ga porabila, je bilo povrhu 2 cm plesni! Večinoma sicer bele, a kar nekaj že črne. Tistih par minut zraka je bilo očitno dovolj za vstop ali zbujanje neželenih bakterij.