Popolnoma domač BOKAŠI posip
-
- Prispevkov: 52
- Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am
Jaz sem se tudi letos lotil ponovne izdelave posipa. Vendar sem ga občutno preveč namočil. Tudi kanto sem napolnil do vrha, zato mi je naslednji dan tekočina udarila ven in je kar lepo nateklo po tleh. Potem sem jo šel na roke ožemat in sem nato še enkrat napolnil kanto, vmes sem posipal tudi tanke plasti komposta. Tokrat sem napolnil do kakih 3 cm pod robom kante. Tako sem ožel okrog 2 do 3L vode. Sicer mislim, da je še vedno malo premoker, zato bi najraje primešal še nekaj suhe listavke ali otrobov. Je lahko kaj narobe, če takole prekinjam proces?
-
- Prispevkov: 861
- Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am
Kot popolni laik (da me kak profesionalist ne fenta) se mi nekako zdi, da se tega ne počne. Ok, mogoče na začetku, da "popraviš", kar se popravit da, potem pa pustiš, da zadeva spelje. Ker v osnovi je cel štos v tem, da ta mikro-makro poteka v anaerobnem stanju (se pravi brez oz. vsaj na začetku z minimalno prisotnostjo kisika). Sicer se ti utegnejo "zarediti" razne plesni...
Tudi s tem sem se že srečal, zato je tudi pomembno, da je kanta čimbolj napolnjena in s tem začetnega kisika čimmanj (al kompliciram)![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
S tem dosežeš, da "mikroti" prevladajo hitreje in začnejo svoj divji ples
_________________go with your instinct to live as you want
Tudi s tem sem se že srečal, zato je tudi pomembno, da je kanta čimbolj napolnjena in s tem začetnega kisika čimmanj (al kompliciram)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
S tem dosežeš, da "mikroti" prevladajo hitreje in začnejo svoj divji ples
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
-
- Prispevkov: 52
- Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 52
- Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am
En ostanek mešanice sem dal v plastično posodico, ki pa verjetno ne tesni najbolje. Po dobrih dveh tednih je zadeva precej smrdela, po gnilem. Zato sem sem bal, da bo enako tudi z bokashijem, ki ga imam v hoboku, ki je po moje tudi bil premoker. Ampak sem ga na rahlo odprl, pa je lepo zadišalo, tako ga bom pustil zaprtega še 10 dni. Potem pa posušim.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Samo še komentar h " kukanju" v hobuk:
Nikakor ni priporočljivo odpirati hermetično zaprte posode pred koncem postopka. Imam svojo izkušnjo. Delala sem bokaši iz bakterij, nalovljenih v našem naravnem okolju (pripravil in v tekočino nalovil jih je zuf). Ko sem po nekaj tednih "pokukala" v hobuk , je izgledalo in dišalo enako, kot iz kupljenega EM. Ampak, ko sem ga še par tednov kasneje dokončno odprla, da bi ga porabila, je bilo povrhu 2 cm plesni! Večinoma sicer bele, a kar nekaj že črne. Tistih par minut zraka je bilo očitno dovolj za vstop ali zbujanje neželenih bakterij.
Nikakor ni priporočljivo odpirati hermetično zaprte posode pred koncem postopka. Imam svojo izkušnjo. Delala sem bokaši iz bakterij, nalovljenih v našem naravnem okolju (pripravil in v tekočino nalovil jih je zuf). Ko sem po nekaj tednih "pokukala" v hobuk , je izgledalo in dišalo enako, kot iz kupljenega EM. Ampak, ko sem ga še par tednov kasneje dokončno odprla, da bi ga porabila, je bilo povrhu 2 cm plesni! Večinoma sicer bele, a kar nekaj že črne. Tistih par minut zraka je bilo očitno dovolj za vstop ali zbujanje neželenih bakterij.