Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Laški fižol - Phaseolus coccineus

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Laški fižol - Phaseolus coccineus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Domača imena:

Laški, turški, žohar, keber, kebrač, kostanjek, ščurkovec, šurk, šurek, ogrin, gril, bobovc, bob, košpavc, češpljevec, kronar, pancar, kostanar


glej tudi: White lady

Stara sorta visokega fižola, ki so jo gojili že naši pradedje. Še kot otrok se spomnim prekel z rdečimi cvetovi. Sadili so ga bolj za popestritev pogleda, kot zaradi samih zrn. Čeprav tudi zrna sploh niso slaba. Sicer imajo nekaj tršo lupino, meso pa po okusu kar precej spominja na kostanj. Jaz sem ga ponavadi skuhala z ričetom.

Zrna sem dobila, sama ga še nisem gojila, tako ne morem reči, v katerem času so zrna zrela. Bo povedal ferdo 36, ki je letos doniral semena v Gartlc škatlo.

Z navadnih fižolom se ne križa.

Nekaj fotografij:



Tukaj se lepo vidi, da so eni fižoli rjavo- drugi pa vijolično-pisani.



Na preklah v cvetju
Nazadnje urejal/a muha 21 Apr 2021 19:53; skupaj popravljeno 3 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka je napisal/a:
Je to bolj zgoden ali pozen fižol? Nikjer ne najdem tega podatka, vidim le, da ima rad bolj hladno klimo Wink . Kar pomeni, da bi se mu pri meni dobro godilo. Laughing



iz leta 2014:
metuljc je napisal/a:
Imam eno veliko prošnjo, ki je bolj kot ne pedagoške narave. Embarassed Ker fižol, ki mu rečemo ščurkovec, laški fižol,...skratka Phaseolus coccineus kali drugače kot običajen fižol Phaseolus vulgaris, bi potrebovala kakšni dve pesti, vsaj 100 semen letošnjega fižola ščurkovca (ker imam na splošno slabe izkušnje s kaljenjem v jesenskem in zimskem času s semeni fižola, ki niso sveža). .....
(ideja za eno "raziskavo" se je rodila prepozno, da bi ga pridelala sama, za prihodnje leto bom izpeljala to pot)


Si izpeljala načrtovano raziskavo? Rezultati?
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ta fižol sem gojila nekaj let. Obe sorti. Ta temen cveti redeče oranžno, ta rjavi pa krem belo s pridihom roza barve.
To je bujno rastoča sorta fižola, ki obilno cveti v drugi polovici poletja. Če je prevroče, se cvetovi ne oplodijo in strokov ni, oziroma jih je bore malo glede na obilico cvetov. Vsaj tako se je obnašal pri meni. Stroke je uspel narediti šele v septembru, ko ni več tako vroče. Potem pa je bil problem, z dozorevanjem zrn, ker je po navadi začel zoreti šele konec oktobra, ko je že hladno in vlažno. Pridelala sem bore malo semen. Ker mi tudi po okusu ni bil preveč všeč, oziroma so mi drugi bolj, ga zdaj ne gojim več.

OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA_________________naredimo svet lepši
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zalivati ga je treba, v vročini res obilno, potem ni problemov.
Ta, turek, za fižolovo juho... - delno pasiran, delno celi fižoli - in tetovec za pasulj in prebranec, sta meni najboljša. Postanem lačen ko jih vidim še surova.

V Prekmurju mu pravijo "kebraš".
ferdo36
Prispevkov: 1228
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Stročje je pretrdo, odlično pa je sveže zrnje. Suho zrnje ima nekoliko trdo
lupino, ima pa odličen okus po kostanju. Okisan in z bučnim oljem ter šalotko
je odlična malica._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri nas smo ga gojili dolga leta. Vse drži o okusu, glede zalivanja pa ne: v dolgi vročini je kljub zadostnemu zalivanju venelo in odpadalo listje, strokov pa do jesenske ohladitve ni bilo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zeleno stvarstvo me je naučilo, da zalivam zgodaj zjutraj, če pa že moram čez dan, pa z mlačno, postano vodo.
Čez poletje večkrat zalijem tudi zvečer, da se rastline do jutra v miru napojijo.
pika99
Prispevkov: 187
Pridružen: To Sep 13, 2016 2:00 am
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

v mojem otroštvu smo imeli celo njivo fižola, posajenega ob preklah. Moja mami je prisegala na mešane skupine - ob vsaki prekli so rasle različne sorte, obvezno pa ena ali dve rastlini tega fižola, o kateri teče tema - v naši dolini smo mu rekli kronar. Moja mami je trdila, da s svojimi ogromnimi listi drži senco vsem ostalim, ki so manj košati. Tudi sama delam enako. So pa cvetovi tako močne rdeče barve, da ko kakšen odpade, spominja na zrelo jagodo in se potem pogosto presenečena sklanjam, misleč, da vidim jagodo SmileSmile.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka, ne glede na pomisleke glede poznega zorenja, daj poskusno posadi vsaj eno preklo (ti pošljem seme iz Gartlc škatle).

Računam, da morda pri tebi ne bo poletnega zastoja, ker je hladneje itak pa ferdo 36 piše, da je zelo dobro sveže zrnje, se pravi, da ni treba, da dokončno dozori. Pobereš in v skrinjo z njim.

Še nekaj sem pobrala na internetu (morda si tudi ti brala isti prispevek), da ga je v hladnejših legah dobro predvzgojiti v lončkih. Tisto zrnje, ki sem ga dobila pred leti, je zraslo na 800 + metrih v škofjeloškem hribovju.
Odgovori