Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Laški fižol - Phaseolus coccineus
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Laški fižol - Phaseolus coccineus
(Prenos iz arhiva)
Domača imena:
Laški, turški, žohar, keber, kebrač, kostanjek, ščurkovec, šurk, šurek, ogrin, gril, bobovc, bob, košpavc, češpljevec, kronar, pancar, kostanar
glej tudi: White lady
Stara sorta visokega fižola, ki so jo gojili že naši pradedje. Še kot otrok se spomnim prekel z rdečimi cvetovi. Sadili so ga bolj za popestritev pogleda, kot zaradi samih zrn. Čeprav tudi zrna sploh niso slaba. Sicer imajo nekaj tršo lupino, meso pa po okusu kar precej spominja na kostanj. Jaz sem ga ponavadi skuhala z ričetom.
Zrna sem dobila, sama ga še nisem gojila, tako ne morem reči, v katerem času so zrna zrela. Bo povedal ferdo 36, ki je letos doniral semena v Gartlc škatlo.
Z navadnih fižolom se ne križa.
Nekaj fotografij:
Tukaj se lepo vidi, da so eni fižoli rjavo- drugi pa vijolično-pisani.
Na preklah v cvetjuNazadnje urejal/a muha 21 Apr 2021 19:53; skupaj popravljeno 3 krat
Laški, turški, žohar, keber, kebrač, kostanjek, ščurkovec, šurk, šurek, ogrin, gril, bobovc, bob, košpavc, češpljevec, kronar, pancar, kostanar
glej tudi: White lady
Stara sorta visokega fižola, ki so jo gojili že naši pradedje. Še kot otrok se spomnim prekel z rdečimi cvetovi. Sadili so ga bolj za popestritev pogleda, kot zaradi samih zrn. Čeprav tudi zrna sploh niso slaba. Sicer imajo nekaj tršo lupino, meso pa po okusu kar precej spominja na kostanj. Jaz sem ga ponavadi skuhala z ričetom.
Zrna sem dobila, sama ga še nisem gojila, tako ne morem reči, v katerem času so zrna zrela. Bo povedal ferdo 36, ki je letos doniral semena v Gartlc škatlo.
Z navadnih fižolom se ne križa.
Nekaj fotografij:
Tukaj se lepo vidi, da so eni fižoli rjavo- drugi pa vijolično-pisani.
Na preklah v cvetjuNazadnje urejal/a muha 21 Apr 2021 19:53; skupaj popravljeno 3 krat
copatka je napisal/a: |
Je to bolj zgoden ali pozen fižol? Nikjer ne najdem tega podatka, vidim le, da ima rad bolj hladno klimo . Kar pomeni, da bi se mu pri meni dobro godilo. |
iz leta 2014:
metuljc je napisal/a: |
Imam eno veliko prošnjo, ki je bolj kot ne pedagoške narave. Ker fižol, ki mu rečemo ščurkovec, laški fižol,...skratka Phaseolus coccineus kali drugače kot običajen fižol Phaseolus vulgaris, bi potrebovala kakšni dve pesti, vsaj 100 semen letošnjega fižola ščurkovca (ker imam na splošno slabe izkušnje s kaljenjem v jesenskem in zimskem času s semeni fižola, ki niso sveža). ..... (ideja za eno "raziskavo" se je rodila prepozno, da bi ga pridelala sama, za prihodnje leto bom izpeljala to pot) |
Si izpeljala načrtovano raziskavo? Rezultati?
Ta fižol sem gojila nekaj let. Obe sorti. Ta temen cveti redeče oranžno, ta rjavi pa krem belo s pridihom roza barve.
To je bujno rastoča sorta fižola, ki obilno cveti v drugi polovici poletja. Če je prevroče, se cvetovi ne oplodijo in strokov ni, oziroma jih je bore malo glede na obilico cvetov. Vsaj tako se je obnašal pri meni. Stroke je uspel narediti šele v septembru, ko ni več tako vroče. Potem pa je bil problem, z dozorevanjem zrn, ker je po navadi začel zoreti šele konec oktobra, ko je že hladno in vlažno. Pridelala sem bore malo semen. Ker mi tudi po okusu ni bil preveč všeč, oziroma so mi drugi bolj, ga zdaj ne gojim več.
_________________naredimo svet lepši
To je bujno rastoča sorta fižola, ki obilno cveti v drugi polovici poletja. Če je prevroče, se cvetovi ne oplodijo in strokov ni, oziroma jih je bore malo glede na obilico cvetov. Vsaj tako se je obnašal pri meni. Stroke je uspel narediti šele v septembru, ko ni več tako vroče. Potem pa je bil problem, z dozorevanjem zrn, ker je po navadi začel zoreti šele konec oktobra, ko je že hladno in vlažno. Pridelala sem bore malo semen. Ker mi tudi po okusu ni bil preveč všeč, oziroma so mi drugi bolj, ga zdaj ne gojim več.
_________________naredimo svet lepši
v mojem otroštvu smo imeli celo njivo fižola, posajenega ob preklah. Moja mami je prisegala na mešane skupine - ob vsaki prekli so rasle različne sorte, obvezno pa ena ali dve rastlini tega fižola, o kateri teče tema - v naši dolini smo mu rekli kronar. Moja mami je trdila, da s svojimi ogromnimi listi drži senco vsem ostalim, ki so manj košati. Tudi sama delam enako. So pa cvetovi tako močne rdeče barve, da ko kakšen odpade, spominja na zrelo jagodo in se potem pogosto presenečena sklanjam, misleč, da vidim jagodo .
copatka, ne glede na pomisleke glede poznega zorenja, daj poskusno posadi vsaj eno preklo (ti pošljem seme iz Gartlc škatle).
Računam, da morda pri tebi ne bo poletnega zastoja, ker je hladneje itak pa ferdo 36 piše, da je zelo dobro sveže zrnje, se pravi, da ni treba, da dokončno dozori. Pobereš in v skrinjo z njim.
Še nekaj sem pobrala na internetu (morda si tudi ti brala isti prispevek), da ga je v hladnejših legah dobro predvzgojiti v lončkih. Tisto zrnje, ki sem ga dobila pred leti, je zraslo na 800 + metrih v škofjeloškem hribovju.
Računam, da morda pri tebi ne bo poletnega zastoja, ker je hladneje itak pa ferdo 36 piše, da je zelo dobro sveže zrnje, se pravi, da ni treba, da dokončno dozori. Pobereš in v skrinjo z njim.
Še nekaj sem pobrala na internetu (morda si tudi ti brala isti prispevek), da ga je v hladnejših legah dobro predvzgojiti v lončkih. Tisto zrnje, ki sem ga dobila pred leti, je zraslo na 800 + metrih v škofjeloškem hribovju.