Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2021

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

AB, veš kaj, nimam več časa. Gojim vse, kar jemo in uspeva v naši klimi. Čisto premalo časa imam tistih par ur popoldne, ki jih porabim za gostilniško kuho različnih diet zaradi bolezni pri hiši. Ob petkih pa potovanja na garaški vikend.

Daljni sorodnik najde gobe še takrat, ko jih skoraj nič ni in dobim nekaj jurčkov. Lani smo nabrali k. in marele, sorodnik mi da še štorovke, grmiček zajčkov, pa je za nekajkrat odlična juha._________________Lp, Živa
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Spet se je nekaj malega našlo ...

Samo na določenih mestih. Marsikje, kjer bi morali biti, še prav nič !
Pa večinoma samo ti - temni, bolj sivo-rjavi.
Njega dni, ko še ni bilo "globalnega segrevanja", sem tak čas nabiral le še rumene, ki so počasi tudi že bili pogosto črvivi.

------
Andrej Banko

Kljub temu, da je danes ponedeljek in je bil pred tem lep konec tedna, ko je verjetno kar precej ljudi brskalo po terenih, sem vseeno nekaj našel.
"Ujel" sem celo enega kapitalca ...

------
Andrej Banko

Zdaj gredo pa počasi h koncu ...
Danes še ena močna bera, večinoma veliki, rumeni. Takšni, ki se vidijo na 10 metrov. Wink
Nekaj sem jih moral tudi že pustiti, ker so bili že prezreli ( razpadajoči ).

Dovolj bo za letos, ne da se mi več. Pa najedel sem se jih tudi že.

Aha, a nihče drug ne nabira mavrahov ?!

-----
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tule pri nas sem jih videla le 2x. Prvič na kupu odpadnega grušča ob hiši, ko je še bila v gradnji, naslednjič na sosedoven na novo sestavljenem okrasnem vrtičku na zastirki iz lubja. Pri moji rojstni hiši so bili pa vsako leto na vrtu pod sadnim drevjem. Ne veliko, za ajmohtek-dva pa že.

Tudi, če bi naletela nanje, ne bi bila več sigurna, a gledam take, ki so užitni, ali one, ki niso.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Mavrahi letos kar pridno rastejo. Tudi danes sem v dežju srečal lepe primerke užitnih in navadnih mavrahov poleg nekaj zapoznelih šilastih kapičarjev.
Andrej Banko

No, pa se je le našel še en, iz zgornjega toka Kam. Bistrice Wink , predvidevam ?!

Hu, kapičarji ... teh pa že kar nekaj let nisem srečal. Čeprav, pošteno povedano, tudi če bi jih jih ne bi nabral. Me nekako niso prepričali.

A veš, da tukaj v mojih koncih, južno od Domžal, v tridesetih letih še nisem srečal nabiralca mavrahov s košaro ?!
Sem jaz enini tak "čudak". Vsi ostali lokalci so vrečkarji.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Andrej mislim, da so čudaki vrečkarji, saj se v vrečki vse gobe pa tudi mavrahi preradi poškodujejo.
Če pa je nabiralec še posebej čudak, da jih takoj na kraju ne očisti pa sploh.
Imata pa z Danilotom srečno roko, no. Smile_________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ker nimam srečne roke in ostrega očesa za gobe, imam za vsak slučaj v žepu le vrečko. A če mi slučajno kaka le pride pred stopala, najprej v vrečko spodaj na debelo natlačim liste praproti in v to posteljico položim gobico. Več kot eno itak težko najdem. Praprot gre nato ob prvem sprehodu nazaj v gozd.
Andrej Banko

Ne, saj zanimivo je, da nekatere nabiralce mavrahov tudi kasneje kdaj srečam, ko se nabirajo poletne/jesenske gobe. Takrat pa večinoma imajo košare.
Za mavrahe pa je ( vsaj v mojem koncu ) vrečka očitno že folklora ... Razz
Odgovori