Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čemaž tako in drugače

Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

sem delal čemažev pesto. pa je zavrel v špajzi. pa zelo smrdi ko zavre._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čemažev pesto delam podobno, kot MARTINKA, le brez soli, ker se mi zdi, da sol preveč spremeni okus.

Shranjujem ga v kleti na približno 16 - 18 stopinj C. Ni se mi še pokvaril, čeprav sem imela en pozabljen kozarček v kleti 2 leti. Potem, ko ga odprem, ga takoj dam v hladilnik in poskušam čimprej porabiti. Zato ga tudi polnim v male kozarčke po 1 dl ali še manj. Največ ga porabim kot namaz na kruhu, največkrat brez kakršnihkoli drugih dodatkov.

Kravzlj: zelo pomembno je, da je v pestu dovolj olja in da zadnja plast olja povsem prekrije čemaž.

In to, da listi ob pripravi niso mokri.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

[quote="muha".]In to, da listi ob pripravi niso mokri.[/quote]

Še bolje je, da so že malo uveli, imajo še manj odvečne vode v sebi.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Aha, tole s suhimi in malo uvelimi listi pa zna biti ključni podatek. Bom letos tako (samo z oljem) pripravila nekaj kozarčkov.

Mi veliko čemaža pojemo kot juho... Pa tudi skutni štruklji s čemažem so odlični. Uh, se mi že cedijo sline Wink_________________naredimo svet lepši
Bety11
Prispevkov: 196
Pridružen: To Apr 12, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bety11 »

Jaz čemaž skuham s koprivami in enim krompirčkom ali žlico prosenih semen.....zmiksam in dobim kremasto juho......Primerna tudi za dojenčke. Very Happy_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Čemaž lahko uporabimo povsod tam, kjer običajno uporabljamo česen.

Ko spomladi pripravljam špinačo (jed) iz mladih kopriv, vedno napravim mešano s čemažem. Je zelo dobra in zdrava jed._________________
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, čemažev namaz/pesto tudi jaz obožujem.
Vendar ga pa vedno pripravljam s hladno stiskanim sončničnim oljem, ki ima bolj nevtralen okus kot močno in ( zame ) grenko oljčno olje.
Včasih mešam zraven še do približno 20% sezamovega ali bučnega olja.

Na 100g čemaževih listov 60-70g olja in 4-5g soli.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Vem, da je že malo pozno, ker se čemaževi listi počasi poslavljajo, a vseeno:

Tale recept za namaz se je letos izkazal za dobitno kombinacijo.

Gre pa takole:
- v posodo streseš šopek na grobo narezanih čemaževih listov, dodaš avokado (jaz delam namaz za sproti, tako uporabim polovico avokada), sol, malo olivnega olja in soka limone. Vse skupaj dobro premiksaš s paličnim mešalcem in dobiš namaz za prste obliznit. Namesto olja in soli, prijateljica dodaja majonezo._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, tale namaz bi šel tudi z v oljem vloženim čemažem, kaj meniš?
Pač sproti delaš namaz z avokadom in drugimi dodatki.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seveda bi šel - še olja in soli ti ni treba več dodajati, samo avokado in limono. Jaz ga bom čez leto delala iz zmrznjenjega čemaža in sem prepričana, da bo v redu._________________naredimo svet lepši
Odgovori