Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zastiranje, zastirka
Prvič slišim za kompostni hlev. Po prebranem bi nastilj vseeno raje za nekaj mesecev kompostirala še doma, preden bi ga potresla kot zastirko. Bojim se, da bi še vedno vseboval preveč dušika, ker med drugim popije tudi vso sečnino. Ne vem pa ne, ali je to res potrebno, bi morala videti v živo. Sama ideja kompostnega hleva mi je super.
Gre očitno za govedo na globokem nastilju. Jaz sicer bolj poznam sisteme, kjer uporabijo slamo, veliko količino slame, govedo je več mesecev na istem nastilju, svoje iztrebke premeša s to slamo in jo tudi povsem zdrobi. Na koncu so taki hlevi običajno prilagojeni, da se skidajo s traktorjem, ali pa rahlo visijo in gnoj na eni strani sam pada ven, na drugi pa vsake toliko dodajo svežo snov za steljo.
Da sistem funkcionira, mora biti delež iztrebkov glede na material stelje precej manjši kot pri klasičnem hlevu z steljo, kjer se iztrebki odstranjujejo dnevno. S tega stališča bi moralo biti manj dušika kot pri klasiki. Gotovo ne škodi, če še nekaj časa odleži in se tako kompostira. Sicer pa je lastni test s tem kar dobiš še največ vreden. Uporabiš takoj na delu vrta in opazuješ, preostanek pa kompostiraš.
Da sistem funkcionira, mora biti delež iztrebkov glede na material stelje precej manjši kot pri klasičnem hlevu z steljo, kjer se iztrebki odstranjujejo dnevno. S tega stališča bi moralo biti manj dušika kot pri klasiki. Gotovo ne škodi, če še nekaj časa odleži in se tako kompostira. Sicer pa je lastni test s tem kar dobiš še največ vreden. Uporabiš takoj na delu vrta in opazuješ, preostanek pa kompostiraš.
mfranc je napisal/a: |
Pravzaprav sem vprašal malo na zalogo . Trenutno, do kakšne spremembe pri vzgoji še kakšnih kultur, pa ne pride v poštev. Pod strehco, pri paradižnikih sem lani uporabil miskant, pa je bilo zalivanje s z vodo premalo, da bi miskant vsaj malo razpadel. Lanskega sem letos uporabil za zastiranje solate, pa mi kosi vse razkopljejo. Za drugo leto imam za solatni gredi novo idejo; bom pa kljub temu vprašal: Se da solato zastreti s slamo, pa da v vlagi ne začne gniti. Pri debelejšem sloju, pri tankem je nevarnost, da plevel veselo prikuka ven? |
Meni je ravno to všeč, da zastirka ne razpade že v prvem letu. To, da jo kosi razkopavajo tudi ni samo slabo, ker spotoma poberejo marsikaterega nebodigatreba. Glede solate, visoke zastirke in gnitja pa ne vem kaj pametnega. Edinole morebiti, če bi jo sadili na grebene, zastirko pa stlačili predvsem v jarke. To moram preizkusiti tudi sama, ker kasneje poleti vsa prične počasi gniti od spodaj.
Hmmm, baje se mora v vesolju vse "poglihati", tudi plusi in minusi zastirk .
Kosi se z razkopavanjem lahko kosajo s kurami; Ferdo mi vedno govori, da so sigurno nekaj slišali pod zastirko (pri borovnicah), kak masten zalogaj. Negativni stranski efekti: Dostikrat pridem na vrt, na gredi z nanovo poflancanimi solati jih pa cel kup manjka! Nakar ugotovim, da je veliko sadik zasutih z zastirko . Zasute moram očistiti, če ostane v srčiki nesnaga, ni dobro. Tudi plevel nestrpno čaka, da mu kdo odstrani zastirko ....
Ko sem lanski miskant letos posipal okrog sadik, sem mimogrede počistil kar (pre)veliko količino iztrebkov od sosednjih muck _________________mfranc
Kosi se z razkopavanjem lahko kosajo s kurami; Ferdo mi vedno govori, da so sigurno nekaj slišali pod zastirko (pri borovnicah), kak masten zalogaj. Negativni stranski efekti: Dostikrat pridem na vrt, na gredi z nanovo poflancanimi solati jih pa cel kup manjka! Nakar ugotovim, da je veliko sadik zasutih z zastirko . Zasute moram očistiti, če ostane v srčiki nesnaga, ni dobro. Tudi plevel nestrpno čaka, da mu kdo odstrani zastirko ....
Ko sem lanski miskant letos posipal okrog sadik, sem mimogrede počistil kar (pre)veliko količino iztrebkov od sosednjih muck _________________mfranc
Pred leti sem že uspešno preprečil kosom rudarjenje pod grmi borovnic s položitvijo neke stare mreže proti ptičem, ki mi jo ni bilo žal razrezati in položiti na zemljo pod borovnicami. Verjetno bi mrežo pred nasaditvijo solate lahko tudi tu uporabil.
V naslednjem letu bom pri solati ostal kar pri tkaninski protiplevelni zaščiti.
Na gredi s paradižniki pa se že dolgo pripravljam na korenito spremembo. Zmanjšal bi število sadil paradižnika, da bi greda ostala bolj osončena, dodal pa bi kumare, ki bi brez mreže/opore ležale po tleh. S kumarami imam vsakoletno težavo, kam jih umestiti. V tem primeru pa bi mogoče prišla prav debela slamnata zastirka, da bi kumare ne imele stik z mokro zemljo.
Verjetno pa bi rabil cevni razvod za kapljično zalivanje. Po možnosti rahlo vkopan v zemljo ...._________________mfranc
V naslednjem letu bom pri solati ostal kar pri tkaninski protiplevelni zaščiti.
Na gredi s paradižniki pa se že dolgo pripravljam na korenito spremembo. Zmanjšal bi število sadil paradižnika, da bi greda ostala bolj osončena, dodal pa bi kumare, ki bi brez mreže/opore ležale po tleh. S kumarami imam vsakoletno težavo, kam jih umestiti. V tem primeru pa bi mogoče prišla prav debela slamnata zastirka, da bi kumare ne imele stik z mokro zemljo.
Verjetno pa bi rabil cevni razvod za kapljično zalivanje. Po možnosti rahlo vkopan v zemljo ...._________________mfranc