Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Poletna "domača" kurja ali goveja juhica
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Poletna "domača" kurja ali goveja juhica
(Prenos iz arhiva)
Ko je prevroče, da bi si kuhali pravo domačo juho, jo lahko na hitro pripravimo iz kocke.
Recept za 4 osebe:
-1,5 litra vode
-1,5 jušne kocke - goveje ali kokošje
-jušna zelenjava, kakršne smo navajeni (jaz dam korenček, košček kolerabe, košček zelene ali le nekaj listov zelene, strok česna, košček čebule ali malo šalotko, par listkov luštreka, list lovorja, manjši list žajblja, nekaj vejic timijana, majarona in šetraja)
Gomoljno zelenjavo damo v hladno vodo in kuhamo, da se malo zmehča. Dodamo zelišča in jušno kocko. Ko so gomoljnice kuhane, precedimo in v čisto juho zakuhamo rezance, ribano kašo ... (če se mudi pa nič od tega, v čisto juho dam kar kupljene kroglice.)
Na krožniku juho včasih potresem še s sesekljanim drobnjakom.
Taka juha je dober približek domači in mislim, da jo tako pripravljajo tudi v marsikateri gostilni, saj včasih ne moreš presoditi, ali je domača ali iz kocke.
Recept za 4 osebe:
-1,5 litra vode
-1,5 jušne kocke - goveje ali kokošje
-jušna zelenjava, kakršne smo navajeni (jaz dam korenček, košček kolerabe, košček zelene ali le nekaj listov zelene, strok česna, košček čebule ali malo šalotko, par listkov luštreka, list lovorja, manjši list žajblja, nekaj vejic timijana, majarona in šetraja)
Gomoljno zelenjavo damo v hladno vodo in kuhamo, da se malo zmehča. Dodamo zelišča in jušno kocko. Ko so gomoljnice kuhane, precedimo in v čisto juho zakuhamo rezance, ribano kašo ... (če se mudi pa nič od tega, v čisto juho dam kar kupljene kroglice.)
Na krožniku juho včasih potresem še s sesekljanim drobnjakom.
Taka juha je dober približek domači in mislim, da jo tako pripravljajo tudi v marsikateri gostilni, saj včasih ne moreš presoditi, ali je domača ali iz kocke.
- lpmami
- Prispevkov: 8383
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Osebno juh iz kocke ne maram in me prav jezi, če mi v gostilni podtaknejo kocko namesto prave domače juhe. Za povrh mi v vročini juha ne paše: mogoče to izvira iz tega, da smo doma ob nedeljah jedli vrelo govejo juho.
Kaj čmo, "some like it hot" eni pa ne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Kaj čmo, "some like it hot" eni pa ne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
meni paše juha vse dni v letu. Kocke, vegete in podobnih zadev nikoli ne uporabljam. Juh iz vrečke nikoli. zato pa sem nora, da obdelujem njivo zelo daleč od doma. česar ne pridelamo, ne kupim. smo pač brez tiste zelenjave, ki ne zraste.
ekonom lonec sem uporabila nekajkrat in nikoli več. govejo juho kuham par ur. ko sta bila otroka majhna, sem še na morju kuhala juho (nora, da ni kaj), ker nista hotela jesti iz zmrzovalnika. je nihče noče iz skrinje.
bi tudi jaz včasih ubirala bližnjice, pa imamo potem hude težave z želodcem. Dobra je vsaka juha (instant ali prava), ni pomembno, kako kuhana, samo da odgovarja jedcem in super, da smo si različni._________________Lp, Živa
ekonom lonec sem uporabila nekajkrat in nikoli več. govejo juho kuham par ur. ko sta bila otroka majhna, sem še na morju kuhala juho (nora, da ni kaj), ker nista hotela jesti iz zmrzovalnika. je nihče noče iz skrinje.
bi tudi jaz včasih ubirala bližnjice, pa imamo potem hude težave z želodcem. Dobra je vsaka juha (instant ali prava), ni pomembno, kako kuhana, samo da odgovarja jedcem in super, da smo si različni._________________Lp, Živa
Pozdravljeni
Kako ugotoviš kakšna je juha? Ali je iz kocke ali je prava goveja oz. kurja?
Problem je, ker sem pozabila glavno. Juho popopraš in če gre poper narazen je taka, če ostane skupaj pa drugačna. Morda pa le kdo ve to foro. Naj pove.
V prvi priliki bom probala doma naredit govejo in za en krožnik argo, pa bom videla kaj bo.
Kdo bi me razumel? Morda pa me le razumete.
Lepo bodite in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Kako ugotoviš kakšna je juha? Ali je iz kocke ali je prava goveja oz. kurja?
Problem je, ker sem pozabila glavno. Juho popopraš in če gre poper narazen je taka, če ostane skupaj pa drugačna. Morda pa le kdo ve to foro. Naj pove.
V prvi priliki bom probala doma naredit govejo in za en krožnik argo, pa bom videla kaj bo.
Kdo bi me razumel? Morda pa me le razumete.
Lepo bodite in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
če dajo vegeto, so rdeči mini košči nezamenljivi s čim drugim. verjetno v gostilni dajo malo mesa in kocko, vegeto. kam bi dali vso govedino, če bi kuhali pristno govejo juho?!
moje izkušnje so, da je v gostilnah pomemben okus in ne kvalitetne sestavine. mononatrijev glutamat pa dela odlično hrano.
je govorila teta, da so dobili v laboratorij testirat prehranske pripravke, en dan je vse dišalo po svinjski pečenki (pečenke pa nikjer), naslednji dan po drugi hrani, hrane pa nikjer, samo praški.
in kako naredijo mehko govedino? s pripravkom mehčalno soljo. vse žilavo postane mehko.
cinija, lahko pa vprašaš in se izgovoriš, da si alergična na mononatrijev glutamat. jaz izprašam o vsem za celiakaša._________________Lp, Živa
moje izkušnje so, da je v gostilnah pomemben okus in ne kvalitetne sestavine. mononatrijev glutamat pa dela odlično hrano.
je govorila teta, da so dobili v laboratorij testirat prehranske pripravke, en dan je vse dišalo po svinjski pečenki (pečenke pa nikjer), naslednji dan po drugi hrani, hrane pa nikjer, samo praški.
in kako naredijo mehko govedino? s pripravkom mehčalno soljo. vse žilavo postane mehko.
cinija, lahko pa vprašaš in se izgovoriš, da si alergična na mononatrijev glutamat. jaz izprašam o vsem za celiakaša._________________Lp, Živa