Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Poletna "domača" kurja ali goveja juhica

crtj-admin
Site Admin

Poletna "domača" kurja ali goveja juhica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ko je prevroče, da bi si kuhali pravo domačo juho, jo lahko na hitro pripravimo iz kocke.

Recept za 4 osebe:

-1,5 litra vode
-1,5 jušne kocke - goveje ali kokošje
-jušna zelenjava, kakršne smo navajeni (jaz dam korenček, košček kolerabe, košček zelene ali le nekaj listov zelene, strok česna, košček čebule ali malo šalotko, par listkov luštreka, list lovorja, manjši list žajblja, nekaj vejic timijana, majarona in šetraja)

Gomoljno zelenjavo damo v hladno vodo in kuhamo, da se malo zmehča. Dodamo zelišča in jušno kocko. Ko so gomoljnice kuhane, precedimo in v čisto juho zakuhamo rezance, ribano kašo ... (če se mudi pa nič od tega, v čisto juho dam kar kupljene kroglice.)

Na krožniku juho včasih potresem še s sesekljanim drobnjakom.

Taka juha je dober približek domači in mislim, da jo tako pripravljajo tudi v marsikateri gostilni, saj včasih ne moreš presoditi, ali je domača ali iz kocke.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Osebno juh iz kocke ne maram in me prav jezi, če mi v gostilni podtaknejo kocko namesto prave domače juhe. Za povrh mi v vročini juha ne paše: mogoče to izvira iz tega, da smo doma ob nedeljah jedli vrelo govejo juho.
Kaj čmo, "some like it hot" eni pa ne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: imaš srečo, kar zavidam ti. Zase bi jo kuhala sila redko, a kaj, ko preostali člani vztrajajo, da kosila brez juhe ni Rolling Eyes . In ko mi zmanjka idej za zelenjavne, mašim s takimi. Čiste iz vrečke mi ne gredo po grlu, takole "udomačena" je pa tudi zame dokaj prebavljiva.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi pri nas poleti ne kuhamo goveje/kurje juhe, ker nam ta juha tekne predvsem v hladnih dneh. No, mogoče se v zmrzovalniku najde kakšna porcija zmrznjene in si jo privoščimo, če nastopi kakšna ohladitev in nam zapaše.

Juh iz vrečk ali kock ne uporabljamo._________________naredimo svet lepši
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Jaz govejo juho, že odkar sva v svojem gospodinjstvu, kuham v ekonom loncu. Hitro in enostavno, meso direkt iz skrinje, zelenjava, začimbe, voda in vse skupaj je v 2 urah kuhano. Viške zamrznem. Jemo jo pa vse leto vsi zelo radi. Goveje kocke uporabljamo samo občasno na morju.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

meni paše juha vse dni v letu. Kocke, vegete in podobnih zadev nikoli ne uporabljam. Juh iz vrečke nikoli. zato pa sem nora, da obdelujem njivo zelo daleč od doma. česar ne pridelamo, ne kupim. smo pač brez tiste zelenjave, ki ne zraste.

ekonom lonec sem uporabila nekajkrat in nikoli več. govejo juho kuham par ur. ko sta bila otroka majhna, sem še na morju kuhala juho (nora, da ni kaj), ker nista hotela jesti iz zmrzovalnika. je nihče noče iz skrinje.

bi tudi jaz včasih ubirala bližnjice, pa imamo potem hude težave z želodcem. Dobra je vsaka juha (instant ali prava), ni pomembno, kako kuhana, samo da odgovarja jedcem in super, da smo si različni._________________Lp, Živa
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Kako ugotoviš kakšna je juha? Ali je iz kocke ali je prava goveja oz. kurja?
Problem je, ker sem pozabila glavno. Juho popopraš in če gre poper narazen je taka, če ostane skupaj pa drugačna. Morda pa le kdo ve to foro. Naj pove.

V prvi priliki bom probala doma naredit govejo in za en krožnik argo, pa bom videla kaj bo.

Kdo bi me razumel? Morda pa me le razumete.

Lepo bodite in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Cinija1, tale preskus s poprom mi je čisto neznan. Meni povedo brbončice in nos, če je kaj kocke zraven._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

če dajo vegeto, so rdeči mini košči nezamenljivi s čim drugim. verjetno v gostilni dajo malo mesa in kocko, vegeto. kam bi dali vso govedino, če bi kuhali pristno govejo juho?!
moje izkušnje so, da je v gostilnah pomemben okus in ne kvalitetne sestavine. mononatrijev glutamat pa dela odlično hrano.
je govorila teta, da so dobili v laboratorij testirat prehranske pripravke, en dan je vse dišalo po svinjski pečenki (pečenke pa nikjer), naslednji dan po drugi hrani, hrane pa nikjer, samo praški.
in kako naredijo mehko govedino? s pripravkom mehčalno soljo. vse žilavo postane mehko.

cinija, lahko pa vprašaš in se izgovoriš, da si alergična na mononatrijev glutamat. jaz izprašam o vsem za celiakaša._________________Lp, Živa
Odgovori