Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Ne vem, sem letos kar precej opazoval cvetoč krompir, pa nisem nikoli na njih opazil čebel ali kaj podobnega. Okrog, po travniku jih je pa bilo ogromno, sploh na kadulji in grabljišču.
Iz tega verjetno sledi tudi slaba oprašitev, zelo malo plodov se najde. Nekoliko bolj radodaren je Desiree.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Naš mladi krompir (letošnji, da ne bo pomote), že v zemlji poganja kalčke ter raste in nastavlja dalje... Ga je kar nekaj že s kalčki. Tudi pri sosedu se pojavlja taka rast.
(da ga ne razglasijo za "invazivko"... Sad )
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Sem brenčala in penzlala okrog mojih krompirjevih cvetov, pa ni nič bunkic - vsi cvetovi so odpadli._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja je napisal/a:
Naš mladi krompir (letošnji, da ne bo pomote), že v zemlji poganja kalčke ter raste in nastavlja dalje... Ga je kar nekaj že s kalčki. Tudi pri sosedu se pojavlja taka rast.
(da ga ne razglasijo za "invazivko"... Sad )

Lahko, da je posledica suše. Desetletja nazaj, ko sem bila še v rosnih mladih letih, smo imeli par tednov trajajočo sušo. Krompirjeva cima se je skoraj posušila, po dežju je pri zemlji odgnala na novo, ob izkopavanju je bila najmanj polovica prvih gomoljev počena in zasušena, iz njih so se rojevali mladi nezreli gomoljčki.
mravlja

Potem bo pa to - to.
Muha, hvala ti.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, tudi jaz sem slišala, da po sušnem obdobju krompir ponovno odžene._________________naredimo svet lepši
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

lpmami je napisal/a:
Sem brenčala in penzlala okrog mojih krompirjevih cvetov, pa ni nič bunkic - vsi cvetovi so odpadli.

Mogoče je avtosterilna sorta.
Sumim pa, da so novejše sorte že tako naučene, da ne smejo semeniti.
Jaz imam na dokaj majhni površini posajenih deset različnih sort, pa komaj najdem kakšen plod. Medsebojno opraševanje je omogočeno. Pa pri večini sort plodov sploh ni.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Moj krompir ( sorta Divaa ) je zdaj 100 dni v zemlji. Gre za zgodnjo sorto, ampak cima je še vedno zelena in pokonci.
Naj ga pospravim, kljub temu, da še ni polegla ?!

Medtem pri Igorju zelenja skoraj ni več. Za ta krompir pa sploh ne vem, koliko časa naj bi potreboval do zrelosti ?
Brbr mogoče kaj več ve ali pa juglans ?!
mravlja

Če je cima še vedno zelena, ti je verjetno pognal kalčke in dela naprej ...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, če je cima odmrla, ga kar izkoplji. Nima smisla, da je še v zemlji, ker naredil ne bo nič več. Koliko pa Igor potrebuje do zrelosti, ne vem. Kot se spomnim, je pri meni tudi prej dozorel, kot Romano. Zna biti, da je bolj zgodnje sorte._________________naredimo svet lepši
Odgovori