Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2021
Danes sem pobrala še česen s cvetki. Tako je ves "jedilni" pobran in že visi. Končni vtis - še vedno najslabša letina doslej, čeprav je bilo tudi nekaj lepega... Ko sem pregledala zapiske, sem ugotovila, da je najlepši zrastel iz velikih strokov sadilnega česna. Tisti iz velikih sadilnih čebulčkov (enostročni), ki so bili ravno tako veliki kot veliki stroki sadilnega, pa je bil najslabši/najmanjši. To me je presenetilo. Sicer je rastel na drugi gredi, a razlika v zemlji le ne more biti takoo velika.
Semenskega iz cvetnih glavic ne bom pobrala. Sem izkopala nekaj šopkov, a so čebulčki tako majhni, da niso primerni za vzgojo "jedilnega" česna.
Še obljubljena slika
_________________naredimo svet lepši
Semenskega iz cvetnih glavic ne bom pobrala. Sem izkopala nekaj šopkov, a so čebulčki tako majhni, da niso primerni za vzgojo "jedilnega" česna.
Še obljubljena slika
_________________naredimo svet lepši
Danes je bil tudi zame trenutek resnice, ki pa ni preveč bridka . Česen je kar lep, ni pa tako debel kot prejšnja leta. Bom dala gor kakšno slikco, ko ga obesim.
Brbr, jaz pa ugotavljam, da so v povprečju najlepše glavice ravno iz ta velikih čebulic. Lepše kot iz strokov sadilnega česna. Le nekaj najlepših je iz strokov jedilnega, a tega je v bistvu za sajenje kar škoda, če ni velike razlike, a ne?
Muha, jaz sem že dvakrat tudi posadila vse čebulice kar kot glavice in lani so bile zelo lepe, veliko debelih med njimi. Ravno iz teh je letos najdebelejši česen. Letošnje bom pa še pustila v zemlji, so še lepo zelene, naj se še malo odebelijo ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Brbr, jaz pa ugotavljam, da so v povprečju najlepše glavice ravno iz ta velikih čebulic. Lepše kot iz strokov sadilnega česna. Le nekaj najlepših je iz strokov jedilnega, a tega je v bistvu za sajenje kar škoda, če ni velike razlike, a ne?
Muha, jaz sem že dvakrat tudi posadila vse čebulice kar kot glavice in lani so bile zelo lepe, veliko debelih med njimi. Ravno iz teh je letos najdebelejši česen. Letošnje bom pa še pustila v zemlji, so še lepo zelene, naj se še malo odebelijo ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr: a prav razumem, da so bili najlepši ravno česni iz strokov sadilnega materiala. Se pravi, iz tistih, ki so namesto pričakovane enostročne glavice naredili običajno večstročno? Če je temu tako, potem bo varianta iz najdebelejših zarodnih čebulčkov gotovo uspešna.
Si kaj sadila tudi strokov iz glavic, namenjenih za na krožnik? Če ja, kako so se te obnesle?
Si kaj sadila tudi strokov iz glavic, namenjenih za na krožnik? Če ja, kako so se te obnesle?
Tako je, Muha. Mislila sem, da ni razlike med velikimi enostročnimi čebulčki in stroki iz glavic. Eni in drugi so bili približno enake velikosti. Enostročni so mi ljubši, ker jih pred sajenjem ni potrebno stročkati. ..
Že lani se mi je zdelo, da je česen iz enostročnih glavic manjši od tistega iz velikih glavic z več stroki. Letos pa je stvar več kot očitna. Zakaj je letos tako drastična razlika, ne vem.
Velike zarodne čebulčke sem že nekajkrat sadila na predviden način. Pridelek so velike glave sadilnega česna, ki prav nić ne zaostajajo za velikostjo glav jedilnega česna.
Problem je samo v tem, da moram za svoje potrebe pridelati veliko velikih zarodnih čebulčkov. Morala bi zasaditi eno gredo teh zarodnih čebulčkov, da bi dobila recimo 5-6x več sadilnega materiala...
Iz velikih jedilnih strokov zrastejo velike glave, ki pa ne presegajo velikosti lepih glav pridelanih iz sadilnega materiala. Kot pravi Copatka, je kar škoda saditi jedilnega, ko pa tudi iz manjšega sadilnega pridelaš velike glave. Pa še bolezni se na ta način težje prenašajo iz roda v rod._________________naredimo svet lepši
Že lani se mi je zdelo, da je česen iz enostročnih glavic manjši od tistega iz velikih glavic z več stroki. Letos pa je stvar več kot očitna. Zakaj je letos tako drastična razlika, ne vem.
Velike zarodne čebulčke sem že nekajkrat sadila na predviden način. Pridelek so velike glave sadilnega česna, ki prav nić ne zaostajajo za velikostjo glav jedilnega česna.
Problem je samo v tem, da moram za svoje potrebe pridelati veliko velikih zarodnih čebulčkov. Morala bi zasaditi eno gredo teh zarodnih čebulčkov, da bi dobila recimo 5-6x več sadilnega materiala...
Iz velikih jedilnih strokov zrastejo velike glave, ki pa ne presegajo velikosti lepih glav pridelanih iz sadilnega materiala. Kot pravi Copatka, je kar škoda saditi jedilnega, ko pa tudi iz manjšega sadilnega pridelaš velike glave. Pa še bolezni se na ta način težje prenašajo iz roda v rod._________________naredimo svet lepši
Tajci, ene sorte česna poženejo cvetno steblo, ki se, ko je popek imenuje "psek" - Primorci mu tako pravijo in mi z njimi. Če ta psek pustiš dozoreti, se v cvetni glavici razvijejo zarodni čebulčki. Te lahko v jeseni sadiš in drugo leto pridelaš male (lahko tudi velike) glavice česna ali glavice s samo enim strokom. To je sadilni material za pridelavo "jedilnega" česna. Prednost takih sort česna je, da z lahkoto pridelaš svoj sadilni česen, ohranja se kvaliteta česna in manj je možnosti prenašanja bolezni.
Že vrsto let gojim tako sorto česna. Imenuje se Anka in je vpisana kot avtohtona slovenska sorta. Semeni jo Amarat. Pri njih sem tudi kupila prve 4 glavice leta 2008. Od takrat je moja velika ljubezen. Sadi se jeseni.
No, mislim, da je čas, da Anka dobi svojo temo. Ko bom imela čas, jo predstavim._________________naredimo svet lepši
Že vrsto let gojim tako sorto česna. Imenuje se Anka in je vpisana kot avtohtona slovenska sorta. Semeni jo Amarat. Pri njih sem tudi kupila prve 4 glavice leta 2008. Od takrat je moja velika ljubezen. Sadi se jeseni.
No, mislim, da je čas, da Anka dobi svojo temo. Ko bom imela čas, jo predstavim._________________naredimo svet lepši
tajci: takole izgledajo zarodne čebulice sorte Anka. Tile so bolj drobni, česen izvira iz pozabljenčkov predlani odvrženih odvečnih zarodnih čebulčkov na nenegovano pusto ilovico. Po sistemu: kar ne krepa, krepi.
še od blizu:
Zelo podobno, kot pri potujoči čebuli - na fotografiji spodaj. Razlika je v številu čebulčkov (česen jih ima veliko več) in velikosti čebulčkov (čebula ima večje) in barvi cvetkov (pri česnu vijoličastii, pri čebuli sivkasto-beli)
še od blizu:
Zelo podobno, kot pri potujoči čebuli - na fotografiji spodaj. Razlika je v številu čebulčkov (česen jih ima veliko več) in velikosti čebulčkov (čebula ima večje) in barvi cvetkov (pri česnu vijoličastii, pri čebuli sivkasto-beli)