Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2021

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Muha, tvoje slike cvetočih česnov in zarodnih glavic so mojim očem prav ljubki, nič manj kot kakšna gredica z okrasnim cvetjem Embarassed
Sicer so se pa tudi m moji česni in česenčki v balkonskem koritu obnesli zelo dobro. Pridelala sem nekaj glavic česna dveh sort (ena je verjetno Anka), nekaj zarodnih čebulčkov in nekaj srednje velikih/malih glavic za sadilni material od obeh sort, pa še malenkost pskov sem pojedla.
Za m oje razmere odlična sezona!
Po SSKJ sem iskala geslo "psk" ali "psek", pa nisem našla. Našla pa sem nekaj časopisnih člankov na spletu, med drugimi tule https://www.dnevnik.si/1042531425, kjer pske poimenuje tudi česnovi zvončki. Pa strašno jih hvali - no, za moje pojme čisto upravičeno._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

BRBR in MUHA
Hvala za odgovor in slikovni material. Pske poznam, jih pa vedno trgam stran, če se pojavijo, ker sem naučena, da slabijo pridelek. Ptujski jesenski jih pa niti ne nastavlja. Ali je tudi pri Anki tako? No, od zdaj naprej bo pa tudi pri Anka na programu. Bom že najdla ta Amarant, pa pri Rotarju vem, da imajo njihova semena. Za Anko sem pa slišala samo tukaj na forumu, nikjer drugje._________________Naj raste
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

tajci: lahko ti nekaj šopkov zarodnih čebulic Anke priložim stoletnici. Zame jih je nekajkrat preveč.
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

MUHA
če res lahko, se ne bom branila._________________Naj raste
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zmenjeno!
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Česen visi Very Happy .
Ne morem se pritoževati nad pridelkom glede na čudno pomlad in poletje. Večina glavic je srednje velikih, zelo malo res velikih in en kup malih fizeljčkov iz malih zarodnih čebulic (zadnja fotka, na kateri zgledajo solidne glavice, v resnici pa so res majčkene). Najlepše glavice so iz velikih čebulic in velikih jedilnih strokov (teh za sajenje nisem žrtvovala prav veliko Wink ).
Je pa pridelek v povprečju slabši kot prejšnja leta.

Precej česna je še na gredi, da dozorijo zarodne glavice, najbrž še vsaj en teden.

Brbr, letos ugotavljam, da je zemlja še kako pomembna za debelino. Lani sem poizkusno posadila zarodne čebulice tudi na eno manjšo gredo, kjer do sedaj še ni nič raslo. Osnova je precej kamnita, nasula sem gor še nekaj zemlje iz krtin in kompost. In ravno od tam so vsi tisti fizeljčki. Rolling Eyes Tako da letos ga tja ne bom več sadila._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Včeraj in danes sem pobrala še sadilni material iz celih cvetnih glavic in česen s cvetnimi glavicami.
Letos je veliko večstročnih glavic in manj enostročnih. Brbr, bom drugo leto bolj pozorna, iz katerih ratajo večje glave. Letos so bile v povprečju enake, se mi zdi.

Me je pa začudilo, da ni danes pobran česen s cvetnimi glavicami nič manjši, če ne celo večji od tistega, pobranega brez glavic pred desetimi dnevi Rolling Eyes . Se sprašujem, ali bi ga morala pustiti še kakšen teden, da bi se še malo poredil.
Vsekakor pa sem že lani opazila, da cvetenje velikosti česna prav nič ne škodi. Glavice so bile vesele in debele._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, se veselim s tabo. Čeprav se z Anko ukvarjamo že kar nekaj časa, ostaja še vedno veliko vprašanj brez končnega odgovora. Vsako leto je kaj novega..._________________naredimo svet lepši
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Danes sem pobrala česen.

Večina tglavic je srednje velikosti, nekaj je res velikih, pa tudi majhne so... S pridelkom sem zadovoljna.

Sedaj pa pripravim prostor za nizek fižol za stročje in radič ter endivijo.

Se veselim, da bodo rastlinice lepo rastle in nam dajale krasne solate

Lepo bodimo, Mil
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mil, upam, da bo rastlinice donro zalilo._________________naredimo svet lepši
Odgovori