Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Centaurium erythraea - tavžentroža

Odgovori
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Melona: kakšno zemljo si uporabila?
Muha: se priporočam za seme
Pri meni so nekaj let prosto rastle in sem pobral le toliko, kolikor sem potreboval. a letos jih ni videti.
Pred leti so cvetele do novembra.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tinko: semen pri sebi nimam več, tudi se mi niso zasejale naprej tiste, ki sem jih pustila na gredi. Morda jih je kaj še v Gartc-škatli. Melonine bodo cvetele šele naslednje leto.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tinko, zdaj mi je pa žal, da sem vse posejala, v vrečkici je bilo dovolj semen za oba. Če bo tale drobiž kaj rasel, lahko dobiš sadikice, gotovo se kaj srečamo jeseni (če nas ne prehiti kaj novega).

Sejala sem kar v vrtno prst, zajela sem jo z lončkom in to je to. Poročam, kako bo.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Tinko
Če ne bo toče, bo seme.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dajmar, tudi jaz se priporočam za seme tavžentrože.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Hvala vsem. Vem, da je dvoletna rastlina in da se sama zaseje. Nisem je še sejal v lončke, jo bom pa poskusil sejati.
Seme bom verjetno dobil v naravi.
Uporabniški avatar
Melona

Tole pa gre počasi, po mesecu še vedno micene.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Za to starost so prav lepe. Hitreje bodo rasle, ko jih boš razsadila.

Doma sem pa te dni opazila dve mali rastlinici med travnimi ploščami, kjer je ena rastla in cvetela pred dvema letoma. Dokler nista zacveteli , ju sploh ni bilo opaziti, tako majčkeni sta. Seveda, saj ves čas tacamo tam okoli. Kotiček, kjer je bila glavnina, najbrž preveč plevem? Pa še zastirko sem dala gor. Morda pa semena ostanejo v zemlji in čakajo na prave razmere in bo še kasneje kdaj kaj pokukalo na plan?
Uporabniški avatar
Melona

Me mika, da bi eno žličko tega drobiža zelo previdno kar dala nekam ven. Morda bi jim še bolj ustrezalo kot v lončku. Me skrbi pozeba, če bodo šele pred zimo zrasle na primerno velikost za presajanje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Seveda kar ven, na prosto!

Pozeble ne bodo, zimotrdnost imajo v genih. Le izberi jim tako mesto, kjer bodo imele mir in ne bo preveč sušno. Kar se sonca in svetlobe tiče, izgleda niso dosti izbirčne. Našla sem jih tako na močno osončenem pustem travniku (domnevno z nekoliko bolj kislo zemljo, ker tam raste tudi jesenska resa ), kot tudi na poseki v gozdu. Če pa vseeno ne boš povsem gotova, presadi polovico na prosto, drugo pusti v lončkih. Če jih cvetličarjem uspeva vzgojiti v lončkih, jih bo tebi tudi. Privošči jim šotasto-humusno zemljo. Le po par sadikic skupaj v lončku, drugače se bodo preveč ovirale pri rasti.
Odgovori