Andrej saj si lahko zadovoljen. Kaj boš pa naredil iz njih?
Meni je ena gospa rekla, da naj pridem si nabrat , ker jih je neurje zelo veliko otreslo. Je bilo kar modro pod drevesom. Bila sem takoj za akcijo in nabral 10 litrsko vedro čisto polno. Sem jih razkoščičila in brez dodane vode mešala, da je prevrelo, nakar sem dodala čisto malo sladkorja.
Lep pozdrav cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Sama v letih obilnega pridelka skuham marmelade veliko kozarcev. se ne pokvari. Dam tudi v skrinjo, posušim, naredim shranek (razkoščičim in dam v kozarec, zaprem in v pečico). Jih pa dobim pri sorodnici celo kanto. lani in letos seveda nič._________________Lp, Živa
Sama v letih obilnega pridelka skuham marmelade veliko kozarcev. se ne pokvari. Dam tudi v skrinjo, posušim, naredim shranek (razkoščičim in dam v kozarec, zaprem in v pečico). Jih pa dobim pri sorodnici celo kanto. lani in letos seveda nič.
Kako jih zamrzujete, da ne spremenijo okusa. Jaz sem jih pred leti poskusno dal malo zmrzniti za knedlne (domačo češpljo), pa se je okus potem spremenil.
Že skhani knedli pa po zamrznitvi ne spremene okusa._________________lp
Ck, izkoščičim tako, da je na eni strani še cela in enostavno dam v zamrzovalno vrečko in elastiko čez. Nikoli ne delam tako, da bi zamrzovala na pladnju, ker se preveč navzame vonja skrinje. Seveda ni primerljivega okusa s svežimi, ampak so čisto v redu._________________Lp, Živa
Ck, slive se odlično ohranijo, če jih daš v kozarce za vlaganje in pasteriziraš.
Jaz naredim takole: - slive operem, očistim, razpolovim in naložim v kozarce za vlaganje (pri nas je porcija polovični kozarec). Malo potlačim, da med polovicami sliv ni zračnega prostora. Na vrhu pokapam nekaj kapljic limonovega soka in kozarce zaprem, a ne čisto do konca.
Kozarce dam v večjo posodo, na dno katere položim kuhinjko krpo. Kozarci se v posodi me dotikajo med seboj, niti stene posode. Vse zalijem s hladno vodo, ki naj sega do pokrovov. Potem počasi segrevam, tako da v cca 30min voda pride do pod vrelišča - začnejo se dvigovati mehurčki. Na taki temperaturi potem pasterziram cca 15min. Vroče kozarce potem dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo ali kar v vodi, v kateri so se pasterizirali.
Tako shranjene slive v kozarcu želirajo (ni tekočine) in so uporabne za kar koli. Še posebno pa za cmoke, pite,... Torej jedi pri katerih ne sme biti sadje premokro. polovičke ostanejo cele, čvrste in jih lahko eno po eno jemlješ iz kozarca._________________naredimo svet lepši