Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

brbr je napisal/a:
Ck, slive se odlično ohranijo, če jih daš v kozarce za vlaganje in pasteriziraš.

Jaz naredim takole:
- slive operem, očistim, razpolovim in naložim v kozarce za vlaganje (pri nas je porcija polovični kozarec). Malo potlačim, da med polovicami sliv ni zračnega prostora. Na vrhu pokapam nekaj kapljic limonovega soka in kozarce zaprem, a ne čisto do konca.

Kozarce dam v večjo posodo, na dno katere položim kuhinjko krpo. Kozarci se v posodi me dotikajo med seboj, niti stene posode. Vse zalijem s hladno vodo, ki naj sega do pokrovov. Potem počasi segrevam, tako da v cca 30min voda pride do pod vrelišča - začnejo se dvigovati mehurčki. Na taki temperaturi potem pasterziram cca 15min.
Vroče kozarce potem dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo ali kar v vodi, v kateri so se pasterizirali.

Tako shranjene slive v kozarcu želirajo (ni tekočine) in so uporabne za kar koli. Še posebno pa za cmoke, pite,... Torej jedi pri katerih ne sme biti sadje premokro. polovičke ostanejo cele, čvrste in jih lahko eno po eno jemlješ iz kozarca.


Če bo drugo leto dovolj sliv, bom poskusil tudi takole. Jaz na podoben način delam kompote za zimo iz breskev ali hrušk, s to razliko, da sadje narežem, zložim v kozarce, nato zalijm s sladko vrelo vodo in nato pasteriziram v vreli vodi cca 25 min._________________lp
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri načinu, ki sem ga opisala, se mi zdi ravno to fino, da ni dodanega nobenega sladkorja in vode. Tako res shraniš samo sadje._________________naredimo svet lepši
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

brbr je napisal/a:
Pri načinu, ki sem ga opisala, se mi zdi ravno to fino, da ni dodanega nobenega sladkorja in vode. Tako res shraniš samo sadje.


Jaz knedlne vedno sladkam, tako da to ni tako pomembno._________________lp
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, seveda, morajo biti sladkane, mogoče še s ščepcem cimeta. Njam, njam,..._________________naredimo svet lepši
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Delam tudi tako, kot je napisala brbr. le pri nas sladkor skoraj ne obstaja, zato ne dajem nič sladkorja na sadje. Cmoki pa dobijo dozo cimeta in praženih drobtin. smo vajeni naravnih sladkorjev v hrani in dodajam sladkor samo v marmelade. ž
vloženi kompoti brez sladkorja se tudi ne pokvarijo. Sploh hruške so že same po sebi presladke._________________Lp, Živa
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Sem poskusno napolnil dva 1/2 litrska kozarca s slivami, zaprl ter dal v lonec s hladno vodo (voda je bila do pokrovčka) ter začel s "kuhanjem".
Pustil sem vreti 20 min.

Bomo videli, kaj bo pozimi iz tega._________________lp
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

CK, pri meni so vsi pokrovčki pod vodo._________________Lp, Živa
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

živa

Jaz tako pasteriziram kompote, pa je bilo do sedaj (mnogo, mnogo, mnogo let) vse ok._________________lp
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ck, super, potem preverjena varianta. Wink_________________Lp, Živa
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Ali morda kdo ve kje dobiti slivo Plumtastic (Top 2000)?_________________lp
Odgovori