brbr je napisal/a: |
Ck, slive se odlično ohranijo, če jih daš v kozarce za vlaganje in pasteriziraš. Jaz naredim takole: - slive operem, očistim, razpolovim in naložim v kozarce za vlaganje (pri nas je porcija polovični kozarec). Malo potlačim, da med polovicami sliv ni zračnega prostora. Na vrhu pokapam nekaj kapljic limonovega soka in kozarce zaprem, a ne čisto do konca. Kozarce dam v večjo posodo, na dno katere položim kuhinjko krpo. Kozarci se v posodi me dotikajo med seboj, niti stene posode. Vse zalijem s hladno vodo, ki naj sega do pokrovov. Potem počasi segrevam, tako da v cca 30min voda pride do pod vrelišča - začnejo se dvigovati mehurčki. Na taki temperaturi potem pasterziram cca 15min. Vroče kozarce potem dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo ali kar v vodi, v kateri so se pasterizirali. Tako shranjene slive v kozarcu želirajo (ni tekočine) in so uporabne za kar koli. Še posebno pa za cmoke, pite,... Torej jedi pri katerih ne sme biti sadje premokro. polovičke ostanejo cele, čvrste in jih lahko eno po eno jemlješ iz kozarca. |
Če bo drugo leto dovolj sliv, bom poskusil tudi takole. Jaz na podoben način delam kompote za zimo iz breskev ali hrušk, s to razliko, da sadje narežem, zložim v kozarce, nato zalijm s sladko vrelo vodo in nato pasteriziram v vreli vodi cca 25 min._________________lp