Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2021
Pika,
na fotkah so sicer že malo sprane Črnoluske kolobarnice. V tem razredu je nekaj različnih užitnih kolobarnic podobnih barv, ki še rastejo v tem času. Ker so podobne tudi nekatere strupene (pegasta, pogubna...), je za nabiranje treba kar poznati značilnosti. Fantje za sosednjo mizo so torej Ok poznavalci, ali pa so jih zamenjali za sivke, kar v tem primeru ni nič narobe.
V gozdovih v moji okolici v teh dneh lepo rastejo tudi Golobičje kolobarnice, ki se vsaj zame po okusu precej približajo bolj cenjeni in poznani Zimski kolobarnici Snežki. Ob upoštevanju osnovnih značilnosti zamenjava z strupenimi ni možna.
na fotkah so sicer že malo sprane Črnoluske kolobarnice. V tem razredu je nekaj različnih užitnih kolobarnic podobnih barv, ki še rastejo v tem času. Ker so podobne tudi nekatere strupene (pegasta, pogubna...), je za nabiranje treba kar poznati značilnosti. Fantje za sosednjo mizo so torej Ok poznavalci, ali pa so jih zamenjali za sivke, kar v tem primeru ni nič narobe.
V gozdovih v moji okolici v teh dneh lepo rastejo tudi Golobičje kolobarnice, ki se vsaj zame po okusu precej približajo bolj cenjeni in poznani Zimski kolobarnici Snežki. Ob upoštevanju osnovnih značilnosti zamenjava z strupenimi ni možna.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Že. Zimsko kolobarnico privabi na plan ohladitev po polovici oktobra nekje. Prekmurje in Štajerska imata kmalu takrat že lepo rast in tudi sicer se tam precej bolj množično pojavi kot v osrednjem delu in Gorenjskem. Zanimivo, da takrat enkrat samo v enem delu Pokluke (menda) zrastejo na 1300 metrih. Meni uspe prve najti kak dan pred prvim novembrom, odvisno od datuma temperaturnega "šoka". Kot se pogovarjamo v gobarskih krogih, trenutno rastejo po malem. Pričakujem, da jih bo ohladitev čez par dni spet povabila ven. Nič nenavadnega jo ni najti še v decembru. Je ena od gob, odlično prilagojenih celo na zmrzovanje z mastno površino klobuka in žarkastim razširjanjem klobuka.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Andrej,
na fotki so užitne sirovke. Smrekove imajo pri tej velikosti površino že malo zelenkasto in ne tako lepo bledo oranžno, rastejo pa pod smrekami. Smrekova je v končni velikosti tudi nekaj manjša in bolj greni (sirovke so užitne tudi surove). Čeprav so v literaturi različni podatki, v praksi smrekova sirovka precej bolj pozeleni od užitne. Pod jelkami raste lososova sirovka, ki zlepa ne zeleni in je vsaj meni najboljša med njimi. Sledi ji užitna, a ljudje imamo različne okuse. Znanec ima najraje smrekovo, ker naj bi v njeni grenkobi zaznaval zdravilne lastnosti smrekove smole.
Danes zjutraj sem nabral porcijo še povsem mladih in kot kaže , bodo uspevale vse do večje zmrzali.
na fotki so užitne sirovke. Smrekove imajo pri tej velikosti površino že malo zelenkasto in ne tako lepo bledo oranžno, rastejo pa pod smrekami. Smrekova je v končni velikosti tudi nekaj manjša in bolj greni (sirovke so užitne tudi surove). Čeprav so v literaturi različni podatki, v praksi smrekova sirovka precej bolj pozeleni od užitne. Pod jelkami raste lososova sirovka, ki zlepa ne zeleni in je vsaj meni najboljša med njimi. Sledi ji užitna, a ljudje imamo različne okuse. Znanec ima najraje smrekovo, ker naj bi v njeni grenkobi zaznaval zdravilne lastnosti smrekove smole.
Danes zjutraj sem nabral porcijo še povsem mladih in kot kaže , bodo uspevale vse do večje zmrzali.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale