Česnova tinktura
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Moja se tudi tensta na terasi - enkrat ji je prevroče, drugič premrzlo. Tako bo v povprečju ravno prav.
Drug teden jo pretočim in začnem jemati, kajti časi so natančni in jaz vedno stavim na preventivo.
Muha, samorastniki so vedno bolj pripravljeni na boj kot scrkljanci._________________naredimo svet lepši
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Drug teden jo pretočim in začnem jemati, kajti časi so natančni in jaz vedno stavim na preventivo.
Muha, samorastniki so vedno bolj pripravljeni na boj kot scrkljanci._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 1103
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
brbr je napisal/a: |
Da malo osvežim temo... Ali ste že nastavili kaj eliksirja? Lani nam je je sredi zime zmanjkalo in sem jo morala narediti še eno dozo. Potem smo je veliko razdali in na koncu morali kupili eno stekleničko od "Plavice". Gospod Brbr je rekel, da je naša neprimerno boljšega okusa... Tako jo bom letos naredila iz dveh litrov žganja... Da je ja ne bo zmanjkalo. |
Ker se nisem spomnila pravočasno naše teme
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Če imaš še kaj domačega česna, lahko tudi še sedaj narediš tinkturo. Na primerni toploti vsaj, če že sončka ne boš mogla loviti. Ne bo optimalno, a še vedno uporabno, vsaj tako jaz gledam na te zadeve. Kajti recepti se močno razlikujejo med seboj: Vse od sončne toplote do "pacanja" v hladnem temnem prostoru. Od 96 % alkohola do dobre domače slivovke , od 7 dni pa tja do 3 tedne "pacanja" ...
Ker me je zanimalo tole okrog različnih navedb ( 96 % alkohol, domače žganje) sem brskala naprej. Zanimive podatke sem našla TULE. Takole pravijo: Pridobiva se z ekstrakcijo narezanih česnovih strokov v mešanici prečiščene vode in etanola Prečiščena voda in etanol sta pa ravno sestavina domačega sadjevca ali slivovke ali ... .![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Ker me je zanimalo tole okrog različnih navedb ( 96 % alkohol, domače žganje) sem brskala naprej. Zanimive podatke sem našla TULE. Takole pravijo: Pridobiva se z ekstrakcijo narezanih česnovih strokov v mešanici prečiščene vode in etanola Prečiščena voda in etanol sta pa ravno sestavina domačega sadjevca ali slivovke ali ... .
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Letos jo bom pa res naredila! Vsako leto pozabim
.
Sem pa šla kot Muha malo pogooglat in našla kup receptov, a tudi dva nista enaka
. Od temperature (hladilnik do vročega sonca) do sestavin in količin. Še najbolj ziher se mi zdi recept tibetanskih menihov, star že enih 5000 let (pa še tibetanske kužke imam
)
Mi je pa en stavek vzbudil zanimanje - da se česna za tinkturo ne smemo dotakniti z nobeno kovinsko stvarjo, da ga je zato treba streti z lesenim kladivom na leseni deski. Se držite tega?
Našla sem tudi tole povezavo, kjer je ogromno različnih receptov za svakojake česnove pripravke
: http://www.popolnaprehrana.si/cesen-kot-zdravilo/ . V videu je tudi tibetanski recept za tinkturo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Sem pa šla kot Muha malo pogooglat in našla kup receptov, a tudi dva nista enaka
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Mi je pa en stavek vzbudil zanimanje - da se česna za tinkturo ne smemo dotakniti z nobeno kovinsko stvarjo, da ga je zato treba streti z lesenim kladivom na leseni deski. Se držite tega?
Našla sem tudi tole povezavo, kjer je ogromno različnih receptov za svakojake česnove pripravke
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Leseno kladivo in deska? Bi bilo najbrž dobrodošlo, a pri meni zapoje kar navaden nožiček. Ampak: keramični bi bil pa namesto lesa kar v redu, kajne?
Ob množici raznoraznih receptov in nasvetov, za tinkturo ali za kaj drugega, vedno izberem tistega, ki se mi zdi dokaj smiseln in in čimbolj enostaven.
Ob množici raznoraznih receptov in nasvetov, za tinkturo ali za kaj drugega, vedno izberem tistega, ki se mi zdi dokaj smiseln in in čimbolj enostaven.
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Se strinjam, Muha. Jaz ga bom mogoče res stlačila z lesenim kladivom (imam enega prastarega za zrezke), in tudi keramičen nož je očitno v redu.
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)