Paradižnik 2021

Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9603
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Danes nabrani. Veliko pa je še zelenih. Precej jih je objedenih, pa zelenih smrdljivk je veliko.

tajci
Prispevkov: 376
Pridružen: Pe Avg 14, 2020 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajci »

Cela barvna paleta. Kaj narediš s temi zelenimi?_________________Naj raste
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9603
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Nekaj zelenih, rumenih in rdečih sem odbrala za čilijeve omake, ki se bodo kuhale jutri. Zeleni paradižniki (Lucinda) bodo za omako z Green habaneri.

Ostali paradižniki se danes kuhajo za paradižnikovo omako, ki jo skuham iz vseh barv paradižnikov in pride rdeča.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9603
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Z letošnjo sezono paradižnikov nisem preveč zadovoljna, saj se je poznalo, da sem jih sadila kasneje, poletni vročinski valovi pa jim tudi niso koristili. No, nekaj ozimnice seveda je, a ostalo je 8 gajbic nedozorelih. V zadnjem tednu v rastlinjaku ni nič dozorelo, zato sva jih z možem obrala. Našla sem recept za nekakšen ajvar in upam, da uspe.
metuljc
Prispevkov: 9417
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ajvar iz zelenega paradižnika, rdečih paprik, čebule, gorčice, je krasen shranek. Recept na Kulinariki, pa nasploh jih Google kar nekaj ponudi.
Včasih smo ga delali redno, tudi letos ga bom, sem dobila paradižnik od sosedov.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9603
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, takega sem mislila.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Danes nabrani. Veliko pa je še zelenih. Precej jih je objedenih, pa zelenih smrdljivk je veliko.

https://i.ibb.co/5LFVQk6/DSCN5735-2.jpg

Plamenka, zeleni pa verjetno/sigurno? Wink še zorijo.

Če ne omenim mizernega okusa, moram biti s pridelkom nekako zadovoljen. Pa postrgančki na grmih se še trudijo; sploh pelati, ki še dobivajo nežno roza barvo. Še nekaj dni do 15 stopinj bi rabili, da dozorijo.

Pred pozebo seveda.

Solatni dozorevajo bolj počasi, trenutno eden dnevno ....
Sem jih pa pred tedni še močno razredčil, saj so bili še vedno temno zelene barve.

V glavnem pa - je sezone pri meni konec!_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9603
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Lepo, MFranc.
Nekaj paradižnikov pri meni še zori v gajbicah, ostali so se uporabili za ajvar. Saj pravzaprav je že čas za konec sezone. Wink
Danilo
Prispevkov: 747
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Plamenka, res bi bil čas za malo paradižnik pavze. Če je bil pred mnogo leti avgusta čas zanj na maminem vrtu, se sedaj pečam z njim skoraj celo leto. Novembra ga še pobiram v rastlinjaku, decembra pa že posejem prve zgodnje za okušanje. Pa cel cirkus okrog izbora sort in trhli sklepi o zmanjšanju nasada.....heheh
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sem pozabil, da moram danes obrati še zadnji lonec s paradižniki, potem pa res čakam, da pride ali zmrzal, ali še kakšno stopinjo več, da še kaj dozori.

Imam te razvlečene sezone tudi že dovolj; celo opor še ne morem pospraviti; velika večina grmov je še na vrtu, veliko samo s po enim kandidatom Cool ._________________mfranc
Odgovori