Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Melona, a to letošnji brbota; a ne?
Letošnji kis sem nastavila pred nekaj dnevi. Zdaj naj bi potekalo alkoholno vrenje, a se vrelna veha še nič ne dviga, tako se še nič pametnega ne dogaja, se mi zdi.
Lanskega sem pa ravno danes pretočila v flaškona (5 litrska), kjer bo počasi zorel naprej. Je bister, dobrega okusa in primerno kisel, čeprav je bil klobuk razvit le v enem od štirih kozarcev, v katerih je potekalo ocetno vrenje.
Klobuk sem shranila v malo kisa in ga bom dodala letošnjemu kot pomoč za boljši začetek..._________________naredimo svet lepši
Letošnji kis sem nastavila pred nekaj dnevi. Zdaj naj bi potekalo alkoholno vrenje, a se vrelna veha še nič ne dviga, tako se še nič pametnega ne dogaja, se mi zdi.
Lanskega sem pa ravno danes pretočila v flaškona (5 litrska), kjer bo počasi zorel naprej. Je bister, dobrega okusa in primerno kisel, čeprav je bil klobuk razvit le v enem od štirih kozarcev, v katerih je potekalo ocetno vrenje.
Klobuk sem shranila v malo kisa in ga bom dodala letošnjemu kot pomoč za boljši začetek..._________________naredimo svet lepši
Živjo, moj sin se je letos lotil priprave kisa. Smo dobili od stiskanja soka tropine, pa še malo soka in to je pustil kisati dva tedna. Sedaj pa je mislil ker precediti, ker pravi, da se je gošča začela usedati. Vendar je vse skupaj precej gosto in se težko preceja. Meni osebno se zdi še prezgodaj. kAJ MENITE? Pa tudi barva je opečnata in ne zlata, kot je bila lani. A se bo to še kaj spremenilo?_________________Andreja
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
He-he, meni je pa ratal jabolčni kis
Sem samo na kose narezala dve umiti, neolupljeni jabolki, dala v ta velik kozarec od meda, zalila z mlačno vodo, namestila dva plastična "doltiščalca", ko so zgornji kosi gledali iz tekočine in začeli malo rjaveti in gor položila pokrovček. Enkrat sem vmes odstranila sluz s površine - ali je bila mrena ali klobuk, ne vem. Dišalo je lepo.
Danes sem ga poskusila: "Matr je kisu, ko vrisk!!!!"
Precedila, mrenico zavrgla, kozarec s čistim kisom zaprla, jabolčne kose v zaprtem kozarcu dala v hladilnik in jih bom pojedla (glede kislosti le-teh gl. zgoraj v narekovajih!).
Skratka, trenutno mi ni treba kupiti kisa. Bom pa še to zimo ponovila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sem samo na kose narezala dve umiti, neolupljeni jabolki, dala v ta velik kozarec od meda, zalila z mlačno vodo, namestila dva plastična "doltiščalca", ko so zgornji kosi gledali iz tekočine in začeli malo rjaveti in gor položila pokrovček. Enkrat sem vmes odstranila sluz s površine - ali je bila mrena ali klobuk, ne vem. Dišalo je lepo.
Danes sem ga poskusila: "Matr je kisu, ko vrisk!!!!"
Precedila, mrenico zavrgla, kozarec s čistim kisom zaprla, jabolčne kose v zaprtem kozarcu dala v hladilnik in jih bom pojedla (glede kislosti le-teh gl. zgoraj v narekovajih!).
Skratka, trenutno mi ni treba kupiti kisa. Bom pa še to zimo ponovila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lpmami, čestitke. Koliko časa si ga pa kisala?
Jaz sem prvo rundo že prcedila v velike steklene kozarce, jih prekrila s tkanino in dala na temen prostor. Zdaj poteka ocetno vrenje - ko odprem omaro, močno zadehti po kislem..
Pred dnevi sem nastavila še drugo rundo. Trenutno naj bi potekalo alkoholno vrenje..._________________naredimo svet lepši
Jaz sem prvo rundo že prcedila v velike steklene kozarce, jih prekrila s tkanino in dala na temen prostor. Zdaj poteka ocetno vrenje - ko odprem omaro, močno zadehti po kislem..
Pred dnevi sem nastavila še drugo rundo. Trenutno naj bi potekalo alkoholno vrenje..._________________naredimo svet lepši