JABOLČNI KIS
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Melona, a to letošnji brbota; a ne?
Letošnji kis sem nastavila pred nekaj dnevi. Zdaj naj bi potekalo alkoholno vrenje, a se vrelna veha še nič ne dviga, tako se še nič pametnega ne dogaja, se mi zdi.
Lanskega sem pa ravno danes pretočila v flaškona (5 litrska), kjer bo počasi zorel naprej. Je bister, dobrega okusa in primerno kisel, čeprav je bil klobuk razvit le v enem od štirih kozarcev, v katerih je potekalo ocetno vrenje.
Klobuk sem shranila v malo kisa in ga bom dodala letošnjemu kot pomoč za boljši začetek..._________________naredimo svet lepši
Letošnji kis sem nastavila pred nekaj dnevi. Zdaj naj bi potekalo alkoholno vrenje, a se vrelna veha še nič ne dviga, tako se še nič pametnega ne dogaja, se mi zdi.
Lanskega sem pa ravno danes pretočila v flaškona (5 litrska), kjer bo počasi zorel naprej. Je bister, dobrega okusa in primerno kisel, čeprav je bil klobuk razvit le v enem od štirih kozarcev, v katerih je potekalo ocetno vrenje.
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
Klobuk sem shranila v malo kisa in ga bom dodala letošnjemu kot pomoč za boljši začetek..._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 176
- Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am
Živjo, moj sin se je letos lotil priprave kisa. Smo dobili od stiskanja soka tropine, pa še malo soka in to je pustil kisati dva tedna. Sedaj pa je mislil ker precediti, ker pravi, da se je gošča začela usedati. Vendar je vse skupaj precej gosto in se težko preceja. Meni osebno se zdi še prezgodaj. kAJ MENITE? Pa tudi barva je opečnata in ne zlata, kot je bila lani. A se bo to še kaj spremenilo?_________________Andreja
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
He-he, meni je pa ratal jabolčni kis
Sem samo na kose narezala dve umiti, neolupljeni jabolki, dala v ta velik kozarec od meda, zalila z mlačno vodo, namestila dva plastična "doltiščalca", ko so zgornji kosi gledali iz tekočine in začeli malo rjaveti in gor položila pokrovček. Enkrat sem vmes odstranila sluz s površine - ali je bila mrena ali klobuk, ne vem. Dišalo je lepo.
Danes sem ga poskusila: "Matr je kisu, ko vrisk!!!!"
Precedila, mrenico zavrgla, kozarec s čistim kisom zaprla, jabolčne kose v zaprtem kozarcu dala v hladilnik in jih bom pojedla (glede kislosti le-teh gl. zgoraj v narekovajih!).
Skratka, trenutno mi ni treba kupiti kisa. Bom pa še to zimo ponovila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Sem samo na kose narezala dve umiti, neolupljeni jabolki, dala v ta velik kozarec od meda, zalila z mlačno vodo, namestila dva plastična "doltiščalca", ko so zgornji kosi gledali iz tekočine in začeli malo rjaveti in gor položila pokrovček. Enkrat sem vmes odstranila sluz s površine - ali je bila mrena ali klobuk, ne vem. Dišalo je lepo.
Danes sem ga poskusila: "Matr je kisu, ko vrisk!!!!"
Precedila, mrenico zavrgla, kozarec s čistim kisom zaprla, jabolčne kose v zaprtem kozarcu dala v hladilnik in jih bom pojedla (glede kislosti le-teh gl. zgoraj v narekovajih!).
Skratka, trenutno mi ni treba kupiti kisa. Bom pa še to zimo ponovila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Lpmami, čestitke. Koliko časa si ga pa kisala?
Jaz sem prvo rundo že prcedila v velike steklene kozarce, jih prekrila s tkanino in dala na temen prostor. Zdaj poteka ocetno vrenje - ko odprem omaro, močno zadehti po kislem..
Pred dnevi sem nastavila še drugo rundo. Trenutno naj bi potekalo alkoholno vrenje..._________________naredimo svet lepši
Jaz sem prvo rundo že prcedila v velike steklene kozarce, jih prekrila s tkanino in dala na temen prostor. Zdaj poteka ocetno vrenje - ko odprem omaro, močno zadehti po kislem..
Pred dnevi sem nastavila še drugo rundo. Trenutno naj bi potekalo alkoholno vrenje..._________________naredimo svet lepši
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt: