Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2021
Ja, ampak potrpljenje se tudi obrestuje . Sem dočakal da so skoraj dozoreli (po kapljicah) zadnji paradižniki - predvsem pelati. Jih še pustim do napovedanega minusa, potem jih ne bo težko dozoreti v hiši.
Tudi v bodoče jih bom puščal na gredi do zadnjega možnega časa, pomeni do prve negativne temperature. Pri tem je potrebno tudi precej sreče in korajže, da ne reagiraš na vsako napoved.
Lani sem jih prehitro pobral, in spoznal, da je stara praksa dozorevanja v hiši zelo odvisna od mnogih dejavnikov. To sem sicer delal že pred skoraj 50. leti, z nalaganjem plodov na peč centralne kurjave. Hja, okus ni za hvaliti, in je stvar presoje vsakogar, kaj mu prevaga pri zorenju v hiši.
Lani sem sem jih precej pobral in jih "po protokolu medil" , zavite v papir. V zrele plodove pa so dozoreli res sami takšni, ki so že imeli kar nekaj barve.
Razlika do ni prišlo do bolj množičnega zorenja pa je ta, da sedaj plodove pobiram bistveno pozneje kot pred desetletji; zasluge ima streha nad paradižniki. Ta res prepreči da bi sadike in plodovi zbolevale že v avgustu, septembru, vendar je z vsakim dnevom kljub vsemu v nasadu več bolezni, ki samo čaka na priliko.
To pa dobi, ko sem plodove, očiščene in pregledane dal na toplo. Tam se bolezen hitro pokaže na plodovih, ki so bili zunaj še na videz tip-top.
Enostavno je razvoj bolezni ko pridejo notri, na toplo, hitrejši kot zorenje ..._________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 15 Nov 2021 17:32; skupaj popravljeno 1 krat
Tudi v bodoče jih bom puščal na gredi do zadnjega možnega časa, pomeni do prve negativne temperature. Pri tem je potrebno tudi precej sreče in korajže, da ne reagiraš na vsako napoved.
Lani sem jih prehitro pobral, in spoznal, da je stara praksa dozorevanja v hiši zelo odvisna od mnogih dejavnikov. To sem sicer delal že pred skoraj 50. leti, z nalaganjem plodov na peč centralne kurjave. Hja, okus ni za hvaliti, in je stvar presoje vsakogar, kaj mu prevaga pri zorenju v hiši.
Lani sem sem jih precej pobral in jih "po protokolu medil" , zavite v papir. V zrele plodove pa so dozoreli res sami takšni, ki so že imeli kar nekaj barve.
Razlika do ni prišlo do bolj množičnega zorenja pa je ta, da sedaj plodove pobiram bistveno pozneje kot pred desetletji; zasluge ima streha nad paradižniki. Ta res prepreči da bi sadike in plodovi zbolevale že v avgustu, septembru, vendar je z vsakim dnevom kljub vsemu v nasadu več bolezni, ki samo čaka na priliko.
To pa dobi, ko sem plodove, očiščene in pregledane dal na toplo. Tam se bolezen hitro pokaže na plodovih, ki so bili zunaj še na videz tip-top.
Enostavno je razvoj bolezni ko pridejo notri, na toplo, hitrejši kot zorenje ..._________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 15 Nov 2021 17:32; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc: to si lahko privoščimo samo v letih, ugodnih za paradižnike, kot je bilo recimo letošnje. Kadar plesen pošteno razstaja, ni šans, da bi kaj zdravega ostalo na rastlinah še po septembru. Meni te dni dozorevajo zadnji pelati na toplem v gajbicah. Zgnil je komajda sem in tja kakšen. V slabih letih pa v enakih razmerah pospešeno gnijejo tudi na videz povsem zdravi plodovi.
Jaz imam še 2 rastlini pod streho zunaj na vrtu. Še zori, ker ne zmrzne zaradi bližine hiše. Za pozno dozorevanje so po mojem najbolj hvaležni mali plodovi, češnjevci, datelji itd, ker rabijo malo časa. Pri majhnem plodu je ugodnejše, tj večje razmerje površina/volumen. Ne sme pa na tla okoli njih priti nič vode, ker zrelejši plodovi v trenutku popokajo._________________NM
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Tudi jaz sem danes za zajtrk pojedla zadnji (majhen) paradižnik, ki je dozorel na toplem.
S poti pa sem prinesla 500g paradižnika sorte Piccadilly. To sorto želim drugo leto sprobati, ker naj bi bili plodovi zelo primerni za sušenje in salse. Ker semena v trgovinah nisem našla, sem pač kupila plodove. Zdaj zbiram semena za fermentacijo. Kaj se bo izcimilo, bo pokazal čas...
Ali ima kdo izkušnje s to sorto? Zanima me, kako visoko/široko zraste..._________________naredimo svet lepši
S poti pa sem prinesla 500g paradižnika sorte Piccadilly. To sorto želim drugo leto sprobati, ker naj bi bili plodovi zelo primerni za sušenje in salse. Ker semena v trgovinah nisem našla, sem pač kupila plodove. Zdaj zbiram semena za fermentacijo. Kaj se bo izcimilo, bo pokazal čas...
Ali ima kdo izkušnje s to sorto? Zanima me, kako visoko/široko zraste..._________________naredimo svet lepši
Dobile so se sadike marsikje:
https://www.merkur.si/vrtnina-l-orto-fruttifero-paradiznik-piccadilly-1-1-piccadilly-f1-l10/
Letos sem imel posajenih 6 v loncih, pa jih ne bom več sadil, ker mi preprosto niso všeč. So dobro rodili, okusni, lepi, zreli občutljivi zaradi mehkobe - a sadil bom le še datljeve in češnjeve, ker so preprosto še mnogo boljši. Tudi posušeni, njami, nekaj najboljšega sploh!
https://www.merkur.si/vrtnina-l-orto-fruttifero-paradiznik-piccadilly-1-1-piccadilly-f1-l10/
Letos sem imel posajenih 6 v loncih, pa jih ne bom več sadil, ker mi preprosto niso všeč. So dobro rodili, okusni, lepi, zreli občutljivi zaradi mehkobe - a sadil bom le še datljeve in češnjeve, ker so preprosto še mnogo boljši. Tudi posušeni, njami, nekaj najboljšega sploh!