Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2021

mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, ampak potrpljenje se tudi obrestuje Wink . Sem dočakal da so skoraj dozoreli (po kapljicah) zadnji paradižniki - predvsem pelati. Jih še pustim do napovedanega minusa, potem jih ne bo težko dozoreti v hiši.

004-7

016-6


Tudi v bodoče jih bom puščal na gredi do zadnjega možnega časa, pomeni do prve negativne temperature. Pri tem je potrebno tudi precej sreče in korajže, da ne reagiraš na vsako napoved.
Lani sem jih prehitro pobral, in spoznal, da je stara praksa dozorevanja v hiši zelo odvisna od mnogih dejavnikov. To sem sicer delal že pred skoraj 50. leti, z nalaganjem plodov na peč centralne kurjave. Hja, okus ni za hvaliti, in je stvar presoje vsakogar, kaj mu prevaga pri zorenju v hiši.

Lani sem sem jih precej pobral in jih "po protokolu medil" Wink , zavite v papir. V zrele plodove pa so dozoreli res sami takšni, ki so že imeli kar nekaj barve.

Razlika do ni prišlo do bolj množičnega zorenja pa je ta, da sedaj plodove pobiram bistveno pozneje kot pred desetletji; zasluge ima streha nad paradižniki. Ta res prepreči da bi sadike in plodovi zbolevale že v avgustu, septembru, vendar je z vsakim dnevom kljub vsemu v nasadu več bolezni, ki samo čaka na priliko.
To pa dobi, ko sem plodove, očiščene in pregledane dal na toplo. Tam se bolezen hitro pokaže na plodovih, ki so bili zunaj še na videz tip-top.
Enostavno je razvoj bolezni ko pridejo notri, na toplo, hitrejši kot zorenje ..._________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 15 Nov 2021 17:32; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc: to si lahko privoščimo samo v letih, ugodnih za paradižnike, kot je bilo recimo letošnje. Kadar plesen pošteno razstaja, ni šans, da bi kaj zdravega ostalo na rastlinah še po septembru. Meni te dni dozorevajo zadnji pelati na toplem v gajbicah. Zgnil je komajda sem in tja kakšen. V slabih letih pa v enakih razmerah pospešeno gnijejo tudi na videz povsem zdravi plodovi.
matejos
Prispevkov: 570
Pridružen: Pe Maj 05, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a matejos »

Jaz imam še 2 rastlini pod streho zunaj na vrtu. Še zori, ker ne zmrzne zaradi bližine hiše. Za pozno dozorevanje so po mojem najbolj hvaležni mali plodovi, češnjevci, datelji itd, ker rabijo malo časa. Pri majhnem plodu je ugodnejše, tj večje razmerje površina/volumen. Ne sme pa na tla okoli njih priti nič vode, ker zrelejši plodovi v trenutku popokajo._________________NM
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Poslednji letošnji :



--------
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

poklon
dašabina
Prispevkov: 1099
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dašabina »

Krasni, AB!
tudi jaz jih imam par kg na zorenju in so prav fini za v sendvič ;)!_________________sonček je in .....
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, skoraj nič jim ne manjka, kljub temu, da so dozoreli v kleti - v temi.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz sem danes za zajtrk pojedla zadnji (majhen) paradižnik, ki je dozorel na toplem.

S poti pa sem prinesla 500g paradižnika sorte Piccadilly. To sorto želim drugo leto sprobati, ker naj bi bili plodovi zelo primerni za sušenje in salse. Ker semena v trgovinah nisem našla, sem pač kupila plodove. Zdaj zbiram semena za fermentacijo. Kaj se bo izcimilo, bo pokazal čas...
Ali ima kdo izkušnje s to sorto? Zanima me, kako visoko/široko zraste..._________________naredimo svet lepši
GrGr
Prispevkov: 611
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Dobile so se sadike marsikje:
https://www.merkur.si/vrtnina-l-orto-fruttifero-paradiznik-piccadilly-1-1-piccadilly-f1-l10/

Letos sem imel posajenih 6 v loncih, pa jih ne bom več sadil, ker mi preprosto niso všeč. So dobro rodili, okusni, lepi, zreli občutljivi zaradi mehkobe - a sadil bom le še datljeve in češnjeve, ker so preprosto še mnogo boljši. Tudi posušeni, njami, nekaj najboljšega sploh!
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

GrGr, če te prav razumem, so manj okusni kot datljevi, češnjevi? meni se za sušenje datljevi in češnjevi zdijo nekoliko premajhni, zato bom poskusila s Piccadillyem._________________naredimo svet lepši
Odgovori