Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buča -Siciljanska lagenarija

Odgovori
jan24

Odgovor Napisal/-a jan24 »

Kako se pa uporabljajo te buče? Jih imam par prvič.

češnca imaš morda kako fotografijo teh domačih buč?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jan, lagenarije uporabljaš tako kot ostale buče. Imajo pa bolj kompaktno meso.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

jan24: so nevtralnega okusa, kot cukete. Mladih (dokler lahko kožico načneš z nohtom) ni potrebno lupiti, tudi zrnje še ni izraženo in se jih lahko poje "s kožo in kostmi". Starejše imajo hitro trdo lupino, a tudi, ko je ta tako trda, da jo je treba skoraj s sekirico odtesati, je notranjost še uporabna. Le semena je treba otrebiti.

Če tekom te teme še nisi prebral: zanimiva lastnost lagenarije je, da lahko del buče odrežeš še na rastlini pa bo se ostanek normalno dalje razvijal.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

muha je napisal/a:
... se jih lahko poje "s kožo in kostmi"...
bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Preden se buče poje s kožo in kostmi, je dobro prej umiti dlake. Laughing

jan24, prilepim sliko. Poreklo je s Hrvaške, zaenkrat še nisem ugotovila sorte.
jan24

Odgovor Napisal/-a jan24 »

Najlepša hvala za info! Bodo prišle prav.

muha je napisal/a:
jan24: so nevtralnega okusa, kot cukete. Mladih (dokler lahko kožico načneš z nohtom) ni potrebno lupiti, tudi zrnje še ni izraženo in se jih lahko poje "s kožo in kostmi". Starejše imajo hitro trdo lupino, a tudi, ko je ta tako trda, da jo je treba skoraj s sekirico odtesati, je notranjost še uporabna. Le semena je treba otrebiti.

Če tekom te teme še nisi prebral: zanimiva lastnost lagenarije je, da lahko del buče odrežeš še na rastlini pa bo se ostanek normalno dalje razvijal.
češnca

Je še kaj semena lagenarije v Gartlc škatli? Če ni, bom poskusila pustiti eno bučo za seme.
Zaradi starosti v lončku ni kalilo. Vse skupaj sem vrgla v kompost, kompost pa na kumare in bum, je vzklila in raste po ograji.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seme je še, a sveže ne bo na odmet.
češnca

V soboto sem končno prišla do semen lagenarije, ki se sedaj sušijo. V drugem poskusu sem se šele naučila, kako vzgojiti bučo za seme.
Dozoreti sem pustila prvo, ki je začela rasti (vse ostale pozneje so zrasle kot po navadi). Da se ni odtrgala, je pomagala škarpa, na kateri je slonela. Dva meseca je bila v suhi kleti. V soboto sem jo razžagala najprej počez, potem še podolgem. V njej je bilo okrog 250 zrelih semen, tako, da bo za vse dovolj. Pridejo v Gartlc škatlo. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

češnca pozdrav . Lepo, da si se spet javila. Semena bodo seveda dobrodošla.

Res ni lahko pridelati semena. Da eno velikansko bučo gledaš viseti par mesecev, ne da bi te vmes stokrat zamikalo odrezati jo, a ne? Mojo zadnjo sem samo izvotlla, še imam "cev", morda bi bila primerna za didgeridoo?
Odgovori