Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
kloko

Odgovor Napisal/-a kloko »

mravlja je napisal/a:
Kloko, ga ti ne bi več sadil?

Imam tri drevesa, najstarejše mi že rodi, zaenkrat ne rabim več. Osnovni namen sajenja mi niso bili plodovi, tako da sem z dosedanjim učinkom povsem zadovoljen.

L.p., Kloko
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hvala.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ima kdo izkušnje s sortama Chandler ter Novosadski kasni? Hvala.
gajka

Odgovor Napisal/-a gajka »

A ima kdo nasvet, katero sorto oreha posadit, če bi posadili samo eno drevo? Pri sosedu (ca. 50 m stran) rastejo 3 stari orehi, neznane sorte, še dlje stran (ca. 300 m) je spet nek visok oreh neznane sorte... S katero sorto imam največ možnosti, da bo opraševanje z obstoječimi orehi uspešno?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Če so sosednja drevesa neznana, je težko kaj sklepati iz njih. Bolj je po moje smiselno pomisliti na to, kakšno cvetenje bo preživelo pomladne pozne pozebe, torej: drevo naj se pomladi čim kasneje prebudi.

Tako da za moje oči bi bi imeli smisel trije Francozi - starejša Franquette in novejša dva Fernor in Fernette, ki rodita ekstra obilno, ker to počneta tudi na stranskih poganjkih, ne samo končnih.

Pozni start naj bi bil dobro koreliran tudi z manj pojava orehove muhe, kar sicer navajajo predvsem za Franquette, vendar verjetno enostavno zato, ker je ona že dlje časa aktualna in se je enostavno nabrala masa izkušenj.

Pri nas ti trije še odraščajo, ni še bilo nekega opaznega pridelka. Nekaj nastavljenih plodov pa je vendarle že bilo.

Žal še ne vem povedati, a jih je bilo malo zato, ker so pač drevesa še mlada ali zaradi slabe oprašitve. Ti Francozi naj bi namreč bili delno samo-oplodni, vendar z veliko preferenco, da je v bližini kakšen opraševalec; okoliški orehi pa so tako kot verjetno pri vas pač razni domači križem kražem pretežno bolj zgodaj pomladi prebujeni in cvetoči.

Lahko pa preveriš pri sosedu, kako je kaj šlo zadnja leta - je bil pogosto izpad pridelka zaradi pozebe ali ne. Če ja, potem bodo ta drevesa po mojem razumevanju težko opraševalci za pozne sorte.

Da bo ziher, vzemi več kot eno drevo, optimalna rešitev Smile
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@Crtj, jaz ga imam še v loncu v vrtu. Star kake tri leta. Dobil direkt iz Srbije. Spomladi bo presajen na grunt (1000m).
Naj omenim, da orehi ki sem jih pred časom nabavil gor s poljsko ukrajinske meje zelo lepo uspevajo in so lani že dali prve plodove. Letos jih je bilo že 63. Drugo leto verjamem da bo za potico ali več ;)_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
gajka

Odgovor Napisal/-a gajka »

crtj je napisal/a:
Če so sosednja drevesa neznana, je težko kaj sklepati iz njih. Bolj je po moje smiselno pomisliti na to, kakšno cvetenje bo preživelo pomladne pozne pozebe, torej: drevo naj se pomladi čim kasneje prebudi.

Tako da za moje oči bi bi imeli smisel trije Francozi - starejša Franquette in novejša dva Fernor in Fernette, ki rodita ekstra obilno, ker to počneta tudi na stranskih poganjkih, ne samo končnih.

Pozni start naj bi bil dobro koreliran tudi z manj pojava orehove muhe, kar sicer navajajo predvsem za Franquette, vendar verjetno enostavno zato, ker je ona že dlje časa aktualna in se je enostavno nabrala masa izkušenj.

Pri nas ti trije še odraščajo, ni še bilo nekega opaznega pridelka. Nekaj nastavljenih plodov pa je vendarle že bilo.

Žal še ne vem povedati, a jih je bilo malo zato, ker so pač drevesa še mlada ali zaradi slabe oprašitve. Ti Francozi naj bi namreč bili delno samo-oplodni, vendar z veliko preferenco, da je v bližini kakšen opraševalec; okoliški orehi pa so tako kot verjetno pri vas pač razni domači križem kražem pretežno bolj zgodaj pomladi prebujeni in cvetoči.

Lahko pa preveriš pri sosedu, kako je kaj šlo zadnja leta - je bil pogosto izpad pridelka zaradi pozebe ali ne. Če ja, potem bodo ta drevesa po mojem razumevanju težko opraševalci za pozne sorte.

Da bo ziher, vzemi več kot eno drevo, optimalna rešitev Smile

Če se najde prostor za 2, a obstaja kaka kombinacija dveh sort, ki sta si medsebojno dobra opraševalca? Kolikor sem brskala, naj bi bila taka Franquette in Elit. V sadnem izboru 2018 piše, da je Franquette opraševalec za Fernette ali pa Fernette za Fernor, ne pa tudi obratno... Ah, ti ljubezenski n-kotniki! Rolling Eyes Kake izkušnje, nasvet...?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz imam Franquette in Fernette, pa se bojim, da bo premalo.
Sicer je v bližini precej velikih orehov - starejši, naključni sejanci ( divjaki ), ampak vsi ti precej prej odganjajo.
Posajena sta bila jeseni 2015.
Letos je imel Fernette 3 plodove, Franquette pa okoli 10 ( za slednjega sem zasledil, da bi lahko bil tudi malo samooploden ? ).
Ja, Franquette naj bi bil opraševalec za Fernette, ampak kakor sem opazoval, ko so bili moški cvetvi letos na Franquettu, še ni bilo ženskih na drugemu.
Morda anomalija, ker so še mlada drevesa ali pa so bile morda sadike kaj narobe označene?!
Tudi sam razmišljam, da bi morda posadil še enega. Elit, Fernor ali pa Chandler; morda celo Novosadskega kasnega ... ?!

S pozebami pri svojih dveh do sedaj nisem imel problemov. Na Franquette so bili tudi lani kakšni trije plodovi.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Meni so kot opraševalca zgoraj omenjenih prodali Meylannaise._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Imam vse tri Franquette in novejša dva Fernor in Fernette, stare 3 leta,2 in decembra 2021 zadnji posajen (vsakega po eno sadiko).
Vsi trije so dobili počrneli vrh, sedaj odganjajo grmičasto, kar mi ne odgovarja, da ne bo nekoč oblika V razklana zaradi vremenskih vplivov. Tudi na splošno se konice od zgoraj navzdol sušijo, črnijo. Ne vse, ampak nekatere in v višino počasi rastejo.

ali se tudi vam to dogaja? Škropim z bakrom. Naj še s čim?_________________Lp, Živa
Odgovori