mravlja je napisal/a: |
Kloko, ga ti ne bi več sadil? |
Imam tri drevesa, najstarejše mi že rodi, zaenkrat ne rabim več. Osnovni namen sajenja mi niso bili plodovi, tako da sem z dosedanjim učinkom povsem zadovoljen.
L.p., Kloko
crtj je napisal/a: |
Če so sosednja drevesa neznana, je težko kaj sklepati iz njih. Bolj je po moje smiselno pomisliti na to, kakšno cvetenje bo preživelo pomladne pozne pozebe, torej: drevo naj se pomladi čim kasneje prebudi. Tako da za moje oči bi bi imeli smisel trije Francozi - starejša Franquette in novejša dva Fernor in Fernette, ki rodita ekstra obilno, ker to počneta tudi na stranskih poganjkih, ne samo končnih. Pozni start naj bi bil dobro koreliran tudi z manj pojava orehove muhe, kar sicer navajajo predvsem za Franquette, vendar verjetno enostavno zato, ker je ona že dlje časa aktualna in se je enostavno nabrala masa izkušenj. Pri nas ti trije še odraščajo, ni še bilo nekega opaznega pridelka. Nekaj nastavljenih plodov pa je vendarle že bilo. Žal še ne vem povedati, a jih je bilo malo zato, ker so pač drevesa še mlada ali zaradi slabe oprašitve. Ti Francozi naj bi namreč bili delno samo-oplodni, vendar z veliko preferenco, da je v bližini kakšen opraševalec; okoliški orehi pa so tako kot verjetno pri vas pač razni domači križem kražem pretežno bolj zgodaj pomladi prebujeni in cvetoči. Lahko pa preveriš pri sosedu, kako je kaj šlo zadnja leta - je bil pogosto izpad pridelka zaradi pozebe ali ne. Če ja, potem bodo ta drevesa po mojem razumevanju težko opraševalci za pozne sorte. Da bo ziher, vzemi več kot eno drevo, optimalna rešitev |