Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 4260
- Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am
Pozdravljeni.
Precej časa že iščem glineno posodo za kuho ali peko naše domače izdelave. Kaže, da ravno dovolj (ne)zavzeto, da sem še brez nje ali proizvajalca.
Ker se poletni dnevi, ko je kuha na odprtem najbolj primerna, nezadržno bližajo, bom moral bolj resno v akcijo.
Ima kdo kako idejo, kdo jo proizvaja ali kje se jo dobi.
Hvala za odgovor.
Precej časa že iščem glineno posodo za kuho ali peko naše domače izdelave. Kaže, da ravno dovolj (ne)zavzeto, da sem še brez nje ali proizvajalca.
Ker se poletni dnevi, ko je kuha na odprtem najbolj primerna, nezadržno bližajo, bom moral bolj resno v akcijo.
Ima kdo kako idejo, kdo jo proizvaja ali kje se jo dobi.
Hvala za odgovor.
-
- Prispevkov: 1219
- Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5450
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
-
- Prispevkov: 606
- Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am
Naj povem še jaz svojo izkušnjo. Kruh redno pečem pod peko v posodi, ki jo proizvaja Gorenc (https://www.drva.info/gorenc-ltz-pekac-fi-37-s-pokrovom-sac-lopatica-za-oglje?gclid=Cj0KCQjww4-hBhCtARIsAC9gR3ZzD3MXIVyqRUoqb4wTMPBFQirpRB9tnWCPC-7v4HifZKGWInmkNZYaAvF2EALw_wcB). Peko (sač) segrevam v zunanji peči z okleščki po obrezovanju drevja in podobno šaro. Ne le, da je kruh nesramno dober, tudi poceni je: 1 kg belega kruha (moka T400, Žito), stane cca 0,95 €._________________Bedno.....
-
- Prispevkov: 606
- Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am
Takole zgleda po drugi fazi, ko se odstrani pokrov:
https://file.si/P4Xr/img-20230325123106.jpg
https://file.si/P4Xr/img-20230325123106.jpg
-
- Prispevkov: 606
- Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am
Lito železo ima po moje boljše lastnosti glede toplotne prevodnosti in akumulativnosti toplote od gline, gledano oba parametra skupaj. Da pa ne govorimo o občutljivosti glinene posode. Nekoč so pekli velikonočne potice v glinenih "turilih" v peči in ko so me poslali na podstrešje po "turile", so mi grozeče zabičevali, kako naj pazim, da kaj ne razbijem. Sčasoma so posode popokale in potem jih je piskrovez rehabilitiral._________________Bedno.....