Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
ferdo36
Prispevkov: 1239
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Po francoskih poskusih in izkušnjah, mi uporabljamo mešanico 40% jabolčnega kisa,
10% merlota, 0,5% sladkorja in ostalo voda. Dodamo nekaj kapljic nedišečega
detergenta, da se razbije površinska napetost in se mušice utapljajo. Uspeh
je zelo dober. Povdarek je na merlotu in domačem j. kisu._________________Narava vse povrne!
ck
Prispevkov: 438
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Danes nastavljeno 6 "pasti" za 11 grmičkov. Lani sem naredil enako in je bila škoda bistveno manjša kot leto prej, ko sem jih nastavil samo 3. Mogoče je bilo lani tudi na splošno manj suzukija. Bono videli.

Letošnji recept:
2,5 dl jabolčnega kisa
2,5 dl cabarnet suvignon
2,5 žlice sladkorja
6 dl vode

V vsako 1/2 l plastenko sem nalil dobra 2 dl._________________lp
saks371
Prispevkov: 3
Pridružen: So Jul 31, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a saks371 »

Pozdravljeni,

opažam, da ima več grmov rumenkaste liste in tudi plodove brez listov.

Kot sem prebral je dobro take rešiti, da se drugo leto starejše veje izreže.
Moje vprašanje je, ali jih lahko izrežem že sedaj, ali je bolje počakat drugo leto?
ferdo36
Prispevkov: 1239
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Čimprej, tem bolje!_________________Narava vse povrne!
saks371
Prispevkov: 3
Pridružen: So Jul 31, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a saks371 »

ferdo36 je napisal/a:
Čimprej, tem bolje!


hvala za odgovor.
ck
Prispevkov: 438
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Ameriške borovnice, ribez, maline, črni ribez in kosmulje. Vse razen borovnic prepasirano. Dodan sladkor, več kot ura kuhanja in vlivanje v kozarce. Rezultat: odlična marmelada iz jagodičja.

Slika
https://www.facebook.com/photo?fbid=3318500171704137&set=g.1834566669937726_________________lp
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17800
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Verjamem, da je sila okusna. Še posebej zanimivo, da pustiš borovnice cele. Mljask.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5480
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Diši do sem...
ck
Prispevkov: 438
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

muha je napisal/a:
Verjamem, da je sila okusna. Še posebej zanimivo, da pustiš borovnice cele. Mljask.


Ameriške borovnice malo pretlačim, ker so velike. Gozdnih (če jih kdaj uporabim) ne pretlačim._________________lp
JernejZ
Prispevkov: 103
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Opažam, da stran namenjena debati o plodovi vinski mušici že dve leti spi.
Zato sem par gornjih misli preselil tudi tja - muha ne zameri in popravi po potrebi.
Odgovori