Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Odgovori
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

A ni lep? Wink


011-3


Samo z "majčkeno" napako"


https://ibb.co/bXwLqDc

Evil or Very Mad

Black Beauty, slučajno sem ga odkril, čisto pri tleh se je skrival. Upam, da je samo osameli iztirjenec Cool .

Res pa sem kontroliral samo pelate. Jutri, pri svetlem dnevu, preverim ves nasad. Že nekaj tednov imam pri roki Algo-plasmin, končno ga bom po potrebi uporabil.

Ostali plodovi so še zdravo črni._________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz imam polno takih. Preverjam nezrele, so vsi OK, ko pa najdem kakega zrelega, pa ima to. Twisted Evil
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pri kakšni sorti se ti to dogaja?_________________mfranc
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc je napisal/a:
A ni lep? Wink
...

Je. Pri nas so še daaaleč zadaj.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mfranc, pri večih. Lucinda je imela že nekaj takšnih plodov, pa Taiga enega, pa še nekaj drugih sort. Predsezonski so pa v redu.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jutri naredim generalno inventuro; zmeren optimist Rolling Eyes .

mravlja je napisal/a:
Je. Pri nas so še daaaleč zadaj.

mravlja, tudi pri nas, tudi pri nas Wink_________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Te dni je dozorel prvi Copper river, to je res pravi lepotec, količina pa taka, da je za samostojen obrok.

Tudi sicer je kar resna poplava tako manjših in srednjih rdečih (Stupice, Carmello, Defiant, mali vaški jajčasti) kot večjih črnih in pisanih (Spudatula, Girl Girl's weird thing, začetki pri Gary o'Sena in Negrillo de Almoguera).

Edini iz letošnje ekipe, ki ni dozorel še niti enega, je 900 gramovyy iz Minusinska. Je pa svakinja povedala, da so minusinski paradajzki res vrhunski in da je to samo 440 km od njenega rojstnega kraja, tako rekoč soseščina.

Izredno sem zadovoljen z Defiantom. Morda sem že omenil Smile

Kaj sem letos počel drugače:

- neprimerno bolj pridno odstranjeval zalistinike (pravzaprav jih doslej bolj kot ne nisem)

- razmeroma redno pognojil z gnojilom z več P in K (Polyfeed 9/12/36+Mg+Me), ki ga imam sicer za maline, je pa močno in hitro učinkovito povsod, kjer gre za cvet in plod

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka in mfranc: Točno to sem omenjala tule. Po škropljenju s kalcijem se je 90 % vseh lis zasušilo, ostanek paradižnika je normalno uporaben. Pojavlja se le na spodnjih etažah, tako pri pelatih, kot pri "solatnih". Vsi ti so dozoreli prvi, pomeni, da so tudi cveteli prvi. Ali pa je na hitrejše dozorevanje vplivala poškodba?

Za vsak slučaj sem včeraj spet vse poškropila s kalcijem, saj se znova pričakuje toplotni udar.

crtj: tole je pa že kar umetniška inštalacija. Wink
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Res upam, da je tako in da bodo končno normalni plodovi.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Evo, potrjujem besede Muhe; včeraj sem iz firbca z ostrim nožem odrezal bolani del. Samo slabe pol centimetra in paradižnik je bil po celi ploskvi lep, brez sledov poškodb.

No, začelo se je s tem, da sem razmišljal o večerji; kaj si pripraviti, da uporabim Lušt, doma je že dolgo, marsikakšen bi že začel gniti. No, in napravil sem "paradižnikovo ploščo"; narezan paradižnik, kos kruha, kos sira. Tale BB je dal štiri koščke in z okusom zelo izboljšal ploščo Wink ! Pa Lušt zadnja leta napreduje kar se okusa tiče, sicer zelo odvisno od variante._________________mfranc
Odgovori