Za prijatelje kemije še nekaj besed o askorbinski kislini. Običajno jo poznamo kot reducent, ki preprečuje oksidacije, porjavenja ipd. V pekarstvu pa se dodaja slabim mokam in deluje kot oksidant. V proteinski mreži povezuje sulfhidrilne skupine -SH v dusulfidne vezi in očvrsti testo, da daje večji volumen kruha:
H-S- + -S-H --> -S-S- + 2H-
Zato umna gospodinja doda za noževo konico askorbinske kisline h kili slabe moke.Nazadnje urejal/a Tonček 20 Jul 2022 22:46; skupaj popravljeno 1 krat
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sušenje sadja
mravlja je napisal/a: | ||
Tonček, omenjenih hrušk ne poznam, ker gre verjetno za udomačeno ime, bi te vprašal, za katero sorto gre? Kakšno sliko bi se dalo videti? |
Sem videl, da jo en sadjar imenuje nogavička. Pri nas ji rečejo še račke.
Tule jo vidiš na sliki: https://shop-drevesnica.eu/izdelek/pyrus-communis-nogavicka-dolgorepka/
Nogavička je prišla iz Nagovička - kar je kakor razumem kraj na Poljskem. Nemško ime Nagowitzbirne, francosko menda Blanquette, slovensko pa je mislim da rženka taista hruška, obstaja tudi ime Petrovka.
Kakorkoli, to je hruška, ki se sicer ne more pohvaliti z veliko mesa, ima pa strahovito dobro aromo.
Kakorkoli, to je hruška, ki se sicer ne more pohvaliti z veliko mesa, ima pa strahovito dobro aromo.
crtj je napisal/a: |
obstaja tudi ime Petrovka |
Ime Petrovka je očitno eno tako generično, ki se v različnih okolji uporablja za več različnih vrst sadja. Nekateri tako imenujejo hruško, ki se prodaja pod imenom Junijska lepotica.
Nagovička -> Nogavička je pa skoraj malo smešno. Kot da bi nekdo enkrat nekje imel disleksijo ali kaj takega, pa se potem sčasoma uveljavi ime s pomešanimi črkami. Je pa potem zanimivo raziskovanje, ko google skoraj ničesar ne najde.
noam je napisal/a: | ||
Ime Petrovka je očitno eno tako generično, ki se v različnih okolji uporablja za več različnih vrst sadja. Nekateri tako imenujejo hruško, ki se prodaja pod imenom Junijska lepotica. |
Bi rekla, da se je ime Petrovka navezalo na čas zorenja - konec junija. Takrat, točneje 29. junija, godujeta sveti Peter in Pavel.
muha je napisal/a: | ||||
Bi rekla, da se je ime Petrovka navezalo na čas zorenja - konec junija. Takrat, točneje 29. junija, godujeta sveti Peter in Pavel. |
Tako je. Po hitrem iskanju sodeč obstajajo tudi češnje in fige petrovke. Pa še marsikatero drugo sadje imenujejo po raznih svetnikih, odvisno pač od časa zorenja. Samo po teh imenih je težko določiti, za katere sorte res točno gre.