Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Goli oves - Avena nuda
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
oves smo sejali v prvem tednu marca. Bilo je kot v peskovnik in sem bil zelo v dvomih, ali bo kaj iz tega. No, nekaj dni pred dežjem so se začele pojavljati skromne zelene travice, potem pa je dež razkril, da saj kar gre. Tako da morda pa še bo kaj iz tega.
Sejana je bila sorta santini, ker kamil menda ni več v programu.
Vmes sem govoril z večjo poljedelsko kmetijo, kjer so mi povedali, da je tipično kar nekaj razlike med teorijo in prakso, kar se tiče "samodejnega" luščenja ob žetvi.
Tako da je možno, da bo pridelek, če uspešno pridemo do njega, treba vendarle dati v luščenje. Se pa s tem nič ne izgublja v zrnu in ovsena kaša je v vsakem primeru solidna hrana. V zadnjih mesecih sem preizkušal tako goli oves kot luščenega klasičnega in oboje je dobra stvar.
Oni beli stebrički so ovoji okoli mladih dreves za mejico - vinogradniški tulci.
Sejana je bila sorta santini, ker kamil menda ni več v programu.
Vmes sem govoril z večjo poljedelsko kmetijo, kjer so mi povedali, da je tipično kar nekaj razlike med teorijo in prakso, kar se tiče "samodejnega" luščenja ob žetvi.
Tako da je možno, da bo pridelek, če uspešno pridemo do njega, treba vendarle dati v luščenje. Se pa s tem nič ne izgublja v zrnu in ovsena kaša je v vsakem primeru solidna hrana. V zadnjih mesecih sem preizkušal tako goli oves kot luščenega klasičnega in oboje je dobra stvar.
Oni beli stebrički so ovoji okoli mladih dreves za mejico - vinogradniški tulci.
Goli oves je bil požet, večina odpeljana v Panvito in par sto kg obdržano.
Zdaj lahko ocenimo razliko med teorijo in prakso - kar precej zrn je dejansko izluščenih, težko pa bi rekli, da vsa ali vsa razen redkih izjem. Na oko je izluščenih zelo grobo 2/3 do 3/4.
Količinsko ni bila neka strašna zmaga (1,3 tone na 0,6 ha), vendar je to brez vsakršnega ukvarjanja razen setve in žetve, tako da je neprimerno boljše kot kamen v hrbet. Prej je bila inkarnatka (torej načeloma dodatek dušika), vendar zelo skromna, bila je sejana prepozno in se ni dobro razrasla - prav zato jo je že zgodaj pomladi zamenjal oves.
Zrnje je zelo zelo suho (izmerjena vlaga 7,5%), kar je super za spravilo in za čakanje, da se mi sprosti čas za nadaljno obdelavo - prepihati, presejati, videti, kako blizu vrečicam čistega izluščenega zrnja lahko pridemo.
Zdaj lahko ocenimo razliko med teorijo in prakso - kar precej zrn je dejansko izluščenih, težko pa bi rekli, da vsa ali vsa razen redkih izjem. Na oko je izluščenih zelo grobo 2/3 do 3/4.
Količinsko ni bila neka strašna zmaga (1,3 tone na 0,6 ha), vendar je to brez vsakršnega ukvarjanja razen setve in žetve, tako da je neprimerno boljše kot kamen v hrbet. Prej je bila inkarnatka (torej načeloma dodatek dušika), vendar zelo skromna, bila je sejana prepozno in se ni dobro razrasla - prav zato jo je že zgodaj pomladi zamenjal oves.
Zrnje je zelo zelo suho (izmerjena vlaga 7,5%), kar je super za spravilo in za čakanje, da se mi sprosti čas za nadaljno obdelavo - prepihati, presejati, videti, kako blizu vrečicam čistega izluščenega zrnja lahko pridemo.
Ne vem za normative, s stališča samooskrbe je pa to presneto dober rezultat.
(
imam eno tako srečo, da se približno istočasno pojavljava tu gor in se da kako stvar "predebatirati" v skoraj "realnem" času...
fotografija zgoraj me je spomnila, da ti "dolgujem" ( ) nekaj vprašanj, ki se tičejo "tulcev in njih vsebine", in so se mi zastavljala v času izvedbe... ;
takrat sem si mislil: "pusti možaka, da dela, itak ima zaradi lopate roke do pod koleni, ne posiljuj ga še s tipkovnico"... ;
če si za, bi kljub časovnemu odmiku to vseeno še rad storil - enkrat, čez en "vikend"...
)
(
imam eno tako srečo, da se približno istočasno pojavljava tu gor in se da kako stvar "predebatirati" v skoraj "realnem" času...
fotografija zgoraj me je spomnila, da ti "dolgujem" ( ) nekaj vprašanj, ki se tičejo "tulcev in njih vsebine", in so se mi zastavljala v času izvedbe... ;
takrat sem si mislil: "pusti možaka, da dela, itak ima zaradi lopate roke do pod koleni, ne posiljuj ga še s tipkovnico"... ;
če si za, bi kljub časovnemu odmiku to vseeno še rad storil - enkrat, čez en "vikend"...
)
Ja prav, ti kar vprašaj... Večinoma sem online in odgovarjam hitro, če me ni, pa tkoaltko nisem videl vprašanja in se ne sekiram, da nisem odgovoril
Kar se tiče samooskrbe, računal sem, da bi rabili zase recimo nekih 200 kg ovsa kot nadomestek riža, kar bi se sodeč po tej izkušnji dalo spraviti not na cca 1.000 m2 površine, zelo grobo. In potem še ostane 5.000 njive fraj za razno. Tako da ja, s tega stališča je OK.
Kar se tiče samooskrbe, računal sem, da bi rabili zase recimo nekih 200 kg ovsa kot nadomestek riža, kar bi se sodeč po tej izkušnji dalo spraviti not na cca 1.000 m2 površine, zelo grobo. In potem še ostane 5.000 njive fraj za razno. Tako da ja, s tega stališča je OK.
Po moje razumevanju ja (bila je kupljena v Kallii, ker oves ni kaj posebej cenjena reč in da bo ja ziher).
V načrtu imam zaenkrat:
- poskusiti malo presejati skozi razna sita, kar jih leži naokoli, ob hkratnem pihanju s fenom, pa bomo videli, kaj bo iz tega
- dajanje v neko kanto ali velik glaž in divje tresenje tega
V načrtu imam zaenkrat:
- poskusiti malo presejati skozi razna sita, kar jih leži naokoli, ob hkratnem pihanju s fenom, pa bomo videli, kaj bo iz tega
- dajanje v neko kanto ali velik glaž in divje tresenje tega