Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Priprava česna v prahu

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Priprava česna v prahu

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ker je letošnja letina česna zelo slaba, sem se odločila, da bom iz najmanjših glavic naredila česen v prahu.

Že lani mi je svoje izkušnje s pripravo zaupala Copatka (hvala). Tako sem pri pripravi upoštevala njene ugotovitve (predvsem postopanje v času sušenja).

Zdaj sonce in veter "delata na polno". Torej pri izdelavi uporabljam najnovejšo - visoko tehnologijo: sonce in veter Laughing

Postopam pa takole:

Očiščene stroke česna sesekljam v sekljalniku v mazavo pasto, ki jo razmažem na pladenj za sušenje. Tega predhodno zelooo na tenko premažem z oljem, da se pasta ne bi preveč prijela podlage. Potem vse skupaj prekrijem s kuhinjsko krpo in postavim na sonce do noči. Zvečer prenesem v hišo. Pasto, ki se je medtem že precej izsušila in se drži skupaj, z lopatko odluščim od podlage in obrnem na drugo stran (tako kot palačinko). Drugo jutro, pokrito s krpo, ponovno postavim na sonce. Zvečer je palačinka že hrustljavo suha, nič neč gumijasta.
Tako posušen česen potem z valjarjem razdrobim na čim manjše koščke in zmeljem v prah v kavnem mlinčku.

Še statistika:
- 400g neočiščenega česna (zelo majhne glavice, zato je odpadka več)
- 300g očiščenih strokov
- 120g g posušenega prahu_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, hvala za tole, imam tudi jaz letos tako slab česen, da ni za nikamor. Za sušenje pa menda bo.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Česen v prahu, kot dodatek jedem, je izreden - domač jim doda še posebej dober okus in aromo.

Pri nas ga prerežemo na pol, posušimo v električnem sušilniku in zmeljemo.
Tudi česen, ki že začenja kaliti in postaja grenak, se da na tak način rešiti - ko se prereže, se izloči kalček, preostanek pa posuši in zmelje - razlike ni.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mravlja, kako ga pa zmeljete, če naredite samo polovičke? Še tale, ki je zmlet v pasto, (če je predebel košček) se težko zmelje. Ravno zato ga najprej nadrobim z valjarjem...

sveže zmleta česnova pasta
IMG-20220722-151136

posušena
IMG-20220725-112628

dodatna obdelava predno gre v mlinček za kavo
IMG-20220725-124828_________________naredimo svet lepši
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Star kavni mlinček, pa gre ...
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 702
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Letos smo tudi mi sušili česen. iz 1,4kg očiščenega česna smo dobili 0,5kg suhega česna. Narezali smo na lističe debeline 2-3mm, in posušili v sušilcu na 45°C v 48 urah.
Kavni mlinček in česen v zrnju bo pripravljen za uporabo.





Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hči je kupila mleti česen Maestro. Strdil se je v kamen. Z veliko muko ga vsake toliko malo razsekam in razdrobim s kompaktnim nožičkom.

Ne vem, ali je to, da se prah strdi v kamen, običajna lastnost česnovega prahu?? Ker, če je tako, bi ga bilo smiselno mleti le sproti. Jaz ga ne sušim, ker nimam potrebe. Anka je še vsa leta doslej zdržala do takrat, ko sem že lahko pulila novega za sprotno uporabo.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Je nagnjen k temu, a le, če je premalo posušen. In ko je posušen, mora biti na suhem - včasih kuhinja ni pravo mesto zanj.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 702
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če se stresa na kipeči lonec, gre para vanj in zato strdne. Že nekaj let ga stresam na žlico in nato dam v lonec in se ne strjuje v začimbnici.
Odgovori