Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Priprava česna v prahu
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Priprava česna v prahu
(Prenos iz arhiva)
Ker je letošnja letina česna zelo slaba, sem se odločila, da bom iz najmanjših glavic naredila česen v prahu.
Že lani mi je svoje izkušnje s pripravo zaupala Copatka (hvala). Tako sem pri pripravi upoštevala njene ugotovitve (predvsem postopanje v času sušenja).
Zdaj sonce in veter "delata na polno". Torej pri izdelavi uporabljam najnovejšo - visoko tehnologijo: sonce in veter
Postopam pa takole:
Očiščene stroke česna sesekljam v sekljalniku v mazavo pasto, ki jo razmažem na pladenj za sušenje. Tega predhodno zelooo na tenko premažem z oljem, da se pasta ne bi preveč prijela podlage. Potem vse skupaj prekrijem s kuhinjsko krpo in postavim na sonce do noči. Zvečer prenesem v hišo. Pasto, ki se je medtem že precej izsušila in se drži skupaj, z lopatko odluščim od podlage in obrnem na drugo stran (tako kot palačinko). Drugo jutro, pokrito s krpo, ponovno postavim na sonce. Zvečer je palačinka že hrustljavo suha, nič neč gumijasta.
Tako posušen česen potem z valjarjem razdrobim na čim manjše koščke in zmeljem v prah v kavnem mlinčku.
Še statistika:
- 400g neočiščenega česna (zelo majhne glavice, zato je odpadka več)
- 300g očiščenih strokov
- 120g g posušenega prahu_________________naredimo svet lepši
Že lani mi je svoje izkušnje s pripravo zaupala Copatka (hvala). Tako sem pri pripravi upoštevala njene ugotovitve (predvsem postopanje v času sušenja).
Zdaj sonce in veter "delata na polno". Torej pri izdelavi uporabljam najnovejšo - visoko tehnologijo: sonce in veter
Postopam pa takole:
Očiščene stroke česna sesekljam v sekljalniku v mazavo pasto, ki jo razmažem na pladenj za sušenje. Tega predhodno zelooo na tenko premažem z oljem, da se pasta ne bi preveč prijela podlage. Potem vse skupaj prekrijem s kuhinjsko krpo in postavim na sonce do noči. Zvečer prenesem v hišo. Pasto, ki se je medtem že precej izsušila in se drži skupaj, z lopatko odluščim od podlage in obrnem na drugo stran (tako kot palačinko). Drugo jutro, pokrito s krpo, ponovno postavim na sonce. Zvečer je palačinka že hrustljavo suha, nič neč gumijasta.
Tako posušen česen potem z valjarjem razdrobim na čim manjše koščke in zmeljem v prah v kavnem mlinčku.
Še statistika:
- 400g neočiščenega česna (zelo majhne glavice, zato je odpadka več)
- 300g očiščenih strokov
- 120g g posušenega prahu_________________naredimo svet lepši
Česen v prahu, kot dodatek jedem, je izreden - domač jim doda še posebej dober okus in aromo.
Pri nas ga prerežemo na pol, posušimo v električnem sušilniku in zmeljemo.
Tudi česen, ki že začenja kaliti in postaja grenak, se da na tak način rešiti - ko se prereže, se izloči kalček, preostanek pa posuši in zmelje - razlike ni.
Pri nas ga prerežemo na pol, posušimo v električnem sušilniku in zmeljemo.
Tudi česen, ki že začenja kaliti in postaja grenak, se da na tak način rešiti - ko se prereže, se izloči kalček, preostanek pa posuši in zmelje - razlike ni.
Hči je kupila mleti česen Maestro. Strdil se je v kamen. Z veliko muko ga vsake toliko malo razsekam in razdrobim s kompaktnim nožičkom.
Ne vem, ali je to, da se prah strdi v kamen, običajna lastnost česnovega prahu?? Ker, če je tako, bi ga bilo smiselno mleti le sproti. Jaz ga ne sušim, ker nimam potrebe. Anka je še vsa leta doslej zdržala do takrat, ko sem že lahko pulila novega za sprotno uporabo.
Ne vem, ali je to, da se prah strdi v kamen, običajna lastnost česnovega prahu?? Ker, če je tako, bi ga bilo smiselno mleti le sproti. Jaz ga ne sušim, ker nimam potrebe. Anka je še vsa leta doslej zdržala do takrat, ko sem že lahko pulila novega za sprotno uporabo.