Za sprotno uporabo režeš še čisto mlade, ko lako še noht zapičiš v lupino. Takih potem ni treba lupiti. To veš, a ne, da lahko odrežeš tudi le delček in ostalo raste dalje?
Moje letos slabo delajo. Saj gnoja so dobile dovolj, veliko komposta, a sumim, da spet nagajajo korenine sosedove smrekove žive meje, ki meri že preko 3 metre (in verjetno toliko tudi v zemlji v širino). Bom očitno morala še na tem delu vkopati koreninsko zaporo.
Takole ji poskušam pridobiti vsaj nekaj svetlobe, ker bo gredica, na kateri raste, čez 3 ure že v celodnevni senci.
Včeraj sem odrezala že tretji plod. Tokrat pravočasno - ima še mehko kožo.
Kolikor sem uspela videti, ima Siciljanka nastavljena še dva ploda, ki pa se ne premakneta nikamor. Upam, da bost zdaj, ko sem odstranila vse velike, začela rasti..
Rastlina vsak dan popije 4L vode._________________naredimo svet lepši
to lageranijo sem kupila seme, posejala, dobila 4 konkretne dolge čez 1,5 m, odtrgala pravi čas po luni, en teden nazaj vse vrgla na kompost, ker so postale črne, eno, ki je bila še zdrava, sem prerezala, bila res razočarana, mesa nič, pobrala nekaj semen za kolegico in zgodba z njo je zaključena. za sprotno rezanje se nisem odločila, ker sem imela več kot dovolj bučk._________________Lp, Živa
Lagenarije za kuho je nujno porabiti sproti. Sčasoma meso preveč otrdi. Če takole dolgo pustiš, so uporabne kvečjemu še za didgeridoo. Gojiti jih je smiselno le, če imaš na njivi premalo prostora za bučke , možnost za vzpenjalke pa le najdeš (ograje, mreže, drevesa). Za zimo sadi raje čajote.