Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cornus mas - rumeni dren
Dajmar, kje shranjuješ drnuljev sirup? V temnem in zračnem prostoru? In, ko odpreš sirup, ga imaš v hladilniku? Koliko pa traja drnuljev sirup? Še nekaj me zanima, kdaj se nabira liste od drnulj? Če bi jih zdaj šla malo nabrati, da bi jih posušila za čaj, a bi bilo kaj narobe?
Life is like a game ... play it ...
Seasmoon je napisal/a: |
Dajmar, kje shranjuješ drnuljev sirup? V temnem in zračnem prostoru? In, ko odpreš sirup, ga imaš v hladilniku? Koliko pa traja drnuljev sirup? Še nekaj me zanima, kdaj se nabira liste od drnulj? Če bi jih zdaj šla malo nabrati, da bi jih posušila za čaj, a bi bilo kaj narobe? |
Sirup je v kleti, ki nima oken, imam ga v 7,5 dcl steklenicah, ne more dolgo trajati, ker ga je samo tri litre, po odprtju bo v hladilniku. Na mladih vejah bo
še dobro listje tudi lubje je za čaj.
https://znam.si/zelisca/zelisca-in-divje-rastline/dren-in-drnulje/
Liste za čaj (katerega koli drevesa) naj bi se nabiralo spomladi predno se začno razvijati plodovi, takrat naj bi imeli največ v sebi - za murvo to velja, sem preizkusil (sem preizkušal po večkrat na leto, več let).
Za čaj sem preizkusil tudi drenove liste - se ga da skuhati, popije se ga pa malo teže, tako neokusnega oz. (verjetno bolj prav) tako zdravega čaja še nisem pil.
Za čaj sem preizkusil tudi drenove liste - se ga da skuhati, popije se ga pa malo teže, tako neokusnega oz. (verjetno bolj prav) tako zdravega čaja še nisem pil.
mravlja je napisal/a: |
Liste za čaj (katerega koli drevesa) naj bi se nabiralo spomladi predno se začno razvijati plodovi, takrat naj bi imeli največ v sebi - za murvo to velja, sem preizkusil (sem preizkušal po večkrat na leto, več let). Za čaj sem preizkusil tudi drenove liste - se ga da skuhati, popije se ga pa malo teže, tako neokusnega oz. (verjetno bolj prav) tako zdravega čaja še nisem pil. |
Me ne preseneča, da je čaj iz drnuljevih listov neokusen. Jaz še ploda, ki je na drevesu ne morem pojesti, ker je čist preveč kiselkast za moj okus. Sirup je pa odličen. Bi se dalo primerjati čaj iz drnuljevih listov s čajem od tavžentrože? Meni ima čaj od tavžentrože grozen okus in zelo težko ga pijem. Po mojih osebnih izkušnjah, rastline, ki so najbolj zdrave, so najbolj neokusne.
Life is like a game ... play it ...
Dren in drnulje kot čaj
Primeren čas za nabiranje drenovih listov je 4 do 7 dni po polni luni. Najboljše sestavine v listih so takrat, ko je bil dan sončen.
Posušene drenove liste kuhamo 3 minute, odstavimo, pokrijemo in pustimo počivati 15 minut. Precejene pijemo po obroku. Nesladkan čaj viša želodčno kislino. (Citirano iz Zdrav kot dren)
Pri meni so letošnje vejice ki še niso rodile primerne za čaj