Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

20220730_164959.jpg
Rezultat je bil tri litre sirupa in 16 kozarčkov marmelade. Kaj je to pacarije.
Letos je pravo obilje drnulj.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kako lepo je videti polno obložena drevesca! Kar se tiče pacarije te še kako razumem. Vsaj pošteno količino si imel naenkrat.

Vse skupaj je precej mukotrpno, od obiranja naprej. Samo za potrpežljve, a ne? Smile
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Dajmar, kje shranjuješ drnuljev sirup? V temnem in zračnem prostoru? In, ko odpreš sirup, ga imaš v hladilniku? Koliko pa traja drnuljev sirup? Še nekaj me zanima, kdaj se nabira liste od drnulj? Če bi jih zdaj šla malo nabrati, da bi jih posušila za čaj, a bi bilo kaj narobe?
Life is like a game ... play it ...

Slika
Dajmar

Seasmoon je napisal/a:
Dajmar, kje shranjuješ drnuljev sirup? V temnem in zračnem prostoru? In, ko odpreš sirup, ga imaš v hladilniku? Koliko pa traja drnuljev sirup? Še nekaj me zanima, kdaj se nabira liste od drnulj? Če bi jih zdaj šla malo nabrati, da bi jih posušila za čaj, a bi bilo kaj narobe?

Sirup je v kleti, ki nima oken, imam ga v 7,5 dcl steklenicah, ne more dolgo trajati, ker ga je samo tri litre, po odprtju bo v hladilniku. Na mladih vejah bo
še dobro listje tudi lubje je za čaj.

https://znam.si/zelisca/zelisca-in-divje-rastline/dren-in-drnulje/
Uporabniški avatar
Seasmoon

Hvala Dajmar. Pa sem iskala informacije glede nabiranja listov od drnulj in nisem nič najdla. Sem najdla samo za plodove. Jaz sem pa iz kile in pol drnulj dobila liter in pol sirupa. Mislim, da bo šel zelo hitro v želodčke.

Slika
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Liste za čaj (katerega koli drevesa) naj bi se nabiralo spomladi predno se začno razvijati plodovi, takrat naj bi imeli največ v sebi - za murvo to velja, sem preizkusil (sem preizkušal po večkrat na leto, več let).
Za čaj sem preizkusil tudi drenove liste - se ga da skuhati, popije se ga pa malo teže, tako neokusnega oz. (verjetno bolj prav) tako zdravega čaja še nisem pil. Very Happy
Uporabniški avatar
Seasmoon

mravlja je napisal/a:
Liste za čaj (katerega koli drevesa) naj bi se nabiralo spomladi predno se začno razvijati plodovi, takrat naj bi imeli največ v sebi - za murvo to velja, sem preizkusil (sem preizkušal po večkrat na leto, več let).
Za čaj sem preizkusil tudi drenove liste - se ga da skuhati, popije se ga pa malo teže, tako neokusnega oz. (verjetno bolj prav) tako zdravega čaja še nisem pil. Very Happy

Me ne preseneča, da je čaj iz drnuljevih listov neokusen. Jaz še ploda, ki je na drevesu ne morem pojesti, ker je čist preveč kiselkast za moj okus. Sirup je pa odličen. Bi se dalo primerjati čaj iz drnuljevih listov s čajem od tavžentrože? Meni ima čaj od tavžentrože grozen okus in zelo težko ga pijem. Po mojih osebnih izkušnjah, rastline, ki so najbolj zdrave, so najbolj neokusne.

Slika
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Moja tašča je iz klana "hrana = krompir + dunajc" ... če se že ravno zgodi, da kaj novega poskusi, skuša najti kakšno lepo besedo in reče: to je gotovo zelo zdravo.
Dajmar

Dren in drnulje kot čaj
Primeren čas za nabiranje drenovih listov je 4 do 7 dni po polni luni. Najboljše sestavine v listih so takrat, ko je bil dan sončen.
Posušene drenove liste kuhamo 3 minute, odstavimo, pokrijemo in pustimo počivati 15 minut. Precejene pijemo po obroku. Nesladkan čaj viša želodčno kislino. (Citirano iz Zdrav kot dren)
Pri meni so letošnje vejice ki še niso rodile primerne za čaj
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dajmar, pa kdaj piješ tako pripravljenega? Mogoče redno?
Odgovori