Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pasterizirani shranki brez dodatkov.
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Pasterizirani shranki brez dodatkov.
(Prenos iz arhiva)
Smo vsi sredi obdobja raznih pasterizacij, kaj. V moji shrambi so že kozarčki marelic (vložene samo marelice, brez vode, sladkorja, itd.). Kar nekaj časa vsake par dni pasteriziram paradižnike. Najprej jih potopim v vrelo vodo in olupim. Potem pa cele vložim v kozarec, malo potlačim, da ni praznega prostora. V kozarce ne dodajam ničesar, če pa, je to par kapelj limone ali ščepec soli.
Pri pasterizaciji me pa vedno zanima ena stvar: povsod piše, da se kozarci v vodi med pasterizacijo ne smejo dotikati. Močno me zanima, zakaj, a odgovora nisem našla. Predno probam, kaj se zgodi, me zanima, če mogoče kdo v Gartlcu ve odgovor..._________________naredimo svet lepši
Pri pasterizaciji me pa vedno zanima ena stvar: povsod piše, da se kozarci v vodi med pasterizacijo ne smejo dotikati. Močno me zanima, zakaj, a odgovora nisem našla. Predno probam, kaj se zgodi, me zanima, če mogoče kdo v Gartlcu ve odgovor..._________________naredimo svet lepši
Pa tudi zato, da je vrela voda okrog in okrog kozarca. Ko dam kocke paradižnika (Metuljc po tvoje) pustim vsaj pol prsta prostora med kozarci. Temperaturo dam na srednjo temperaturo, da se masa v kozarcih lepo pregreje, nato pa na več, da začne lepo vreti in to čisto narahlo.
Me pa zanima kako ve to delate. Ali date takoj na visoko temperaturo?
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Me pa zanima kako ve to delate. Ali date takoj na visoko temperaturo?
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Hvala za odgovore. Tole s trkanjem me malo bega. ker pri pasterizaciji voda ne vre na polno ampak se samo dvigajo mehurčki. tako se kozarci/stekelnice ne pramikajo. Če bi bili kozarci postavljeni tesno drug ob drugega, se pa sploh ne bi mogli premikati. No, mogoče bi bilo vode potem premalo...
Jaz v posodo s kozarci natočim mrzlo vodo in vse skupaj počasi segrevam. Tako naj bi temperatura vode narastla do pod vrelišče (dvigajo se mehurčki) v cca 30min. Potem to temperaturo vzdržujem cca 15min. Običajno pasteriziram polovične kozarce. Pri večji je potreben daljši čas._________________naredimo svet lepši
Jaz v posodo s kozarci natočim mrzlo vodo in vse skupaj počasi segrevam. Tako naj bi temperatura vode narastla do pod vrelišče (dvigajo se mehurčki) v cca 30min. Potem to temperaturo vzdržujem cca 15min. Običajno pasteriziram polovične kozarce. Pri večji je potreben daljši čas._________________naredimo svet lepši
Verjetno je to priporočilo o razmiku med kozarci nastalo še v času kurjenjs na deva, ko je bilo teže uravnavati temperaturo kot zdaj s plinom ali elektriko in je lahko tudi zavrelo.
Če bi se pa kozarci tiščali med seboj, bi po moje z mehurčki nastale vibracije, ki pa tudi imajo svoj učinek na material._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Če bi se pa kozarci tiščali med seboj, bi po moje z mehurčki nastale vibracije, ki pa tudi imajo svoj učinek na material._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tekočine: če je med kozarci nekaj prostora, pride do boljšega prenosa toplote zaradi konvekcije https://sl.wikipedia.org/wiki/Konvekcija.
Trdne snovi: ravno obratno.
Trdne snovi: ravno obratno.