Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pasterizirani shranki brez dodatkov.

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Pasterizirani shranki brez dodatkov.

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tole tolikokrat pride prav, a ker je recept iz drugega vira, ni prav, da bi ga kar kopirali sem. Lahko si ga ogledate pri

Viru

in še naš Klepet
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Smo vsi sredi obdobja raznih pasterizacij, kaj. V moji shrambi so že kozarčki marelic (vložene samo marelice, brez vode, sladkorja, itd.). Kar nekaj časa vsake par dni pasteriziram paradižnike. Najprej jih potopim v vrelo vodo in olupim. Potem pa cele vložim v kozarec, malo potlačim, da ni praznega prostora. V kozarce ne dodajam ničesar, če pa, je to par kapelj limone ali ščepec soli.

Pri pasterizaciji me pa vedno zanima ena stvar: povsod piše, da se kozarci v vodi med pasterizacijo ne smejo dotikati. Močno me zanima, zakaj, a odgovora nisem našla. Predno probam, kaj se zgodi, me zanima, če mogoče kdo v Gartlcu ve odgovor..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Če se prav spomnim, naj bi raje počili, če se med vrenjem dotikajo in trkajo eden ob drugega.
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, to je edini razlog. A, če voda ne vre preveč, se to ne zgodi.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pa tudi zato, da je vrela voda okrog in okrog kozarca. Ko dam kocke paradižnika (Metuljc po tvoje) pustim vsaj pol prsta prostora med kozarci. Temperaturo dam na srednjo temperaturo, da se masa v kozarcih lepo pregreje, nato pa na več, da začne lepo vreti in to čisto narahlo.

Me pa zanima kako ve to delate. Ali date takoj na visoko temperaturo?

lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V mrzlo vodo potem pa takoj nastavim temperaturo.

Le, kadar je v receptu napisano, da se kozarci polnijo na vroče in še pasterizirajo, takrat vodo segrejem vnaprej, preden dam kozarce notri, da se temparatura vode in v vsebine kozarcev čimbolj ujame.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za odgovore. Tole s trkanjem me malo bega. ker pri pasterizaciji voda ne vre na polno ampak se samo dvigajo mehurčki. tako se kozarci/stekelnice ne pramikajo. Če bi bili kozarci postavljeni tesno drug ob drugega, se pa sploh ne bi mogli premikati. No, mogoče bi bilo vode potem premalo...

Jaz v posodo s kozarci natočim mrzlo vodo in vse skupaj počasi segrevam. Tako naj bi temperatura vode narastla do pod vrelišče (dvigajo se mehurčki) v cca 30min. Potem to temperaturo vzdržujem cca 15min. Običajno pasteriziram polovične kozarce. Pri večji je potreben daljši čas._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8364
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Verjetno je to priporočilo o razmiku med kozarci nastalo še v času kurjenjs na deva, ko je bilo teže uravnavati temperaturo kot zdaj s plinom ali elektriko in je lahko tudi zavrelo.
Če bi se pa kozarci tiščali med seboj, bi po moje z mehurčki nastale vibracije, ki pa tudi imajo svoj učinek na material._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Tekočine: če je med kozarci nekaj prostora, pride do boljšega prenosa toplote zaradi konvekcije https://sl.wikipedia.org/wiki/Konvekcija.
Trdne snovi: ravno obratno.
Odgovori