Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2022

pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

mfranc je napisal/a:
pajo je napisal/a:
Ah oprosti ne bo sile. Pozabil kako se slike nalaga zato nič ne objavljam.

Pajo, si se že spomnil kako se nalagajo slike? Saj ni tako težko, a ne? Wink . Prav pogrešam slike kakšnega večjega nasada čilija .... Rolling Eyes

Seveda tudi mi ostali lahko prilimamo kakšno sliko, a ne ?

Very Happy

Imel 1 program,ki sedaj ne dela več. Ja letos je bilo veliko robe._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

sušite mogoče čilije in jih meljete, bil bi dobrodošel kak recept
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, pri nas kakega posebnega recepta ni, je pridelka premalo. Lepši del se drobi na male kosce - kosmiče, preostalo se zmelje v prah - začimbo. Včasih posebej meljem semena, včasih vse skupaj.
Zanimive so mi razlike v okusu jedi, ko jim dodajaš različne "frakcije". Najraje dodam kosmiče, se mi zdi, da dajo najčistejši okus.

Porabi se vse - če ne drugače, pa naslednje leto kot "insekticid", "superantipolžin" ...
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

pajo je napisal/a:
Imel 1 program,ki sedaj ne dela več.

Pajo, to se nam je vsem (skoraj) zgodilo. Malo smo se lovili, na koncu pa se je skoraj večina odločila za ImgBB program.

Če prebereš zadnji dve strani http://forum.gartlc.si/gartlc-about42.html boš hitro znal nalagati.


pajo je napisal/a:
Ja letos je bilo veliko robe.

Si zadovoljen s pridelkom? Katero sorto pa si gojil v največji količini?


Pri meni je bila sicer dobra sezona, z velikimi koraki je šlo - ampak dva naprej, eden nazaj Cool . Rezultat je ta, da zelo pozno zorijo.

Kot ponavadi je zadnji Rocoto Aji Oro, šele dobro cveti. Ima veliko malih plodičev, sreča v nesreči je, da raste v loncu. Ko se bo dokončno ohladilo, bo šel na teraso._________________mfranc
GrGr
Prispevkov: 611
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

pep je napisal/a:
sušite mogoče čilije in jih meljete, bil bi dobrodošel kak recept


Letos ne, ker posušeni jalapeni izpadejo preblago. Sem jih pa že, zelene in zrele, rdeče. V sušilcu in pečici, oboje gre. Če jih v slednji malo bolj zapečeš, dobiš prav lepe barve: zeleno in rdečo iz sušilca, rjavo iz pečice. Mletje pa z mlinčkom za kavo.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

pri kakšni temperaturi v pečici sušiš
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pep, tule so osnove z raznimi variantami kurjave https://znam.si/recepti-in-hrana/ozimnica/susenje-cilijev/

Sam jih večinoma sušim z el. sušilnikom, na 70 °C. Včasih na podstrehi ki se poleti dodobra zagreje, v pečici nikoli. El. sušilnik lahko postavim v kak prostor, ki se ne uporablja, v izogib temu,
da se kdo resno ne poškoduje s skovili v zraku! Cool Laughing

Mogoče že danes, ali v nekaj dnevih bom sušil habanere. Osnovna varianta je, da jih prepolovim; takšni gredo ali v shrambo, ali od doma.

Če jih rabim za čili olje, jih že v štartu narežem na četrtinke, da grejo v steklenico. Isto, če bi jih mlel. Meljem jih s kavnim mlinčkom, kupljenim izrecno za čili.
Čili v prahu pa sicer že dolgo ne uporabljam. V navadnih kozarčki (recimo za vlaganje), jih nikoli ne morem toliko "zadihtati" da se ne bi kmalu začele delati grudice.
Tudi dehidratior bi bil zelo uporaben .... Wink

Predvsem pa je čili olje tako univerzalno, da ga v prahu skoraj ne pogrešamo._________________mfranc
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Letos se je Aji Oro kar dobro razkomotil. Posajen je v lonec pod 15 litrov, ta pa postavljen v 40 litrski lonec.

Izgleda da mu zelo ugaja.


006-1_________________mfranc
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

uuu... Mfranc, dobra. Meni se še posebej letos nekaj loncev "kuha" sredi sonca in vročine, takole pa ... bolj znosno, vsekakor.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Res se trudim za držanje priporočenih temperatur za optimalno rast, 15 do 25 stopinj celzija. Dostikrat ga postavim v svetlo senco.
Pri temperaturah nad 35 stopinj trpi kalitev in opraševanje cvetov.

Sicer smo tule že debatirali, eni imajo izkušnje, da prenese višje temperature, recimo v Istri. Možno je, da se do neke meje aklimatizira.

Ravno mi ga pere mala plohica, nič hudega, pred dnevi sem ga škropil z raztopino Algo-plasmina, pa izgleda kot da ga je napadla plesen Wink ._________________mfranc
Odgovori