Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

A ni kakšne živali, da bi jih jedla, recimo tasmanski vrag Smile
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Madonca, bolezni, škodljivcev res ne zmanjka. Danes sem obiral vse zrelo na vrtu, kar se plodovk tiče. Veliko je še zrelih pelatov, brez črnine na konici. Fino!

Od pelatov grem k drugim paradižnikom in tam opazim malo črnine pri Sibirskiy Malakhit in Dad`s Sunset. Ravno toliko, da je nekaj plodov Ž klasa Evil or Very Mad

Preverim pelate, čisto ta mali zelenčki imajo črno piko pri muhi. Če bi bil na vrtu uro prej, bi že danes dobili kalcij._________________mfranc
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Južna smrdljivka naredi ogromno škode na visokem fižolu, čisto črno je od nje.
Vse smrdljivce zmečkam, pa jih je vseeno vsa leta ogromno. Ko sem še sadila sojo, je bilo polno južnih smrdljivk.

Ja, letos je ogromno škodljivcev._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Samosevec Barry's Crazy Cherry - vzklil je v reži med robniki.

Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Se človeku kar za malo zdi, ko pustiš kakega samosevca, pa brez zalivanja, dodajanja priboljškov kar solidno zraste. Kot bi se sirota hotel dokazati pred razvajenimi sorodniki.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Boš spravila seme, muha? Se priporočam zanj.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bom, če se bom spomnila. Seme iz leta 2020 bi moralo biti tudi še v Gartlc škatli.
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Dober dan, družba! Very Happy
Gobarim, čistim, režem, pakiram jurčke ... Kuham marmelade, vlagam jabolka, fižol ... dnevi so čisto prekratki zadnje čase.
Kaj boste naredili pred mrazom s paradižniki, ki še niso čisto dozoreli? Pri nas napovedujejo kar nizke temperature za drug teden. A tudi v mrazu še zori, če je čez dan sonček? Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sama bom večini v večjem rastlinjaku, ki bo ostal pokrit tudi čez zimo, pobrala zelene plodove, da bodo počasi zoreli v kleti. Rabim prostor za solato in radič. Če bo mrzlo, bodo paradižniki tudi v rastlinjaku le počasi zoreli in okus ne bo ne vem kaj. V drugem rastlinjaku ter zunaj pa bodo zaenkrat še ostali.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos bodo potrgani še lepo dozorevali, ker ni bilo bolezni. Lahko so v gajbicah v eni plasti, po možnosti ločeni med seboj s papirjem, lahko pa kar obešeni na steblu, le da za to ponavadi manjka primeren prostor. Ni nujno, da je svetel, topel naj pa le bo. Pišem na osnovi rezultatov večkratnih poskusov tega in onega in tretjega načina.

Sama potem, ko se ne obeta več kaj dosti zorenja, poberem zrele, napol zrele in zelene (porabim le tiste, ki že imajo vsaj zametek gela) ter jih s paprikami vred vkuham kot zimsko solato. Pri nas gre bolj v promet kot same vložene paprike.
Odgovori